Muammer Keskin, 5 bin Yahudi’yi kurtaran konsolosun anıt dikilişine katıldı!

Muammer Keskin, 5 bin Yahudi’yi kurtaran konsolosun anıt dikilişine katıldı!

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Sebastian Duda, Feriköy'deki Latin Katolik Mezarlığı’nda bulunan, 5 bin Yahudi’yi kurtaran Konsolos Wojciech Rychlewicz onuruna dikilen anıt taşının açılışını gerçekleştirdi.

Andrzej Sebastian Duda, İkinci Dünya Savaşı yıllarında ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu’nda misyon şefi olarak görev yapan Konsolos Wojciech Rychlewicz onuruna Feriköy’deki Latin Katolik Mezarlığı’ndaki anıtın açılışını Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ile birlikte yaptı.

YAHUDİLERE SAHTE KATOLİK SERTİFİKASI DÜZENLEDİ

1 Mart 1936’da Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’nda göreve başlayan Rychlewicz, 1 Nisan 1939’dan 1 Nisan 1941’e kadar olan süreçte konsolosluk misyon şefi olarak görev yaptı.

Misyon şefliği sırasında 2.Dünya Savaşı patlak verince, Nazilerin başlattığı Yahudi soykırımına karşı, duyarsız kalmayan Rychlewicz, 5 binden fazla Polonyalı Yahudi’ye, Katolik olduklarına dair sahte sertifikalar düzenleyerek soykırımdan kurtulmalarına ve başta Filistin olmak üzere Kuzey ve Güney Amerika ülkelerine kaçmalarına öncülük etti.

muammer-keskin-5-bin-yahudi-yi-kurtaran-konsolosun-anit-dikilisine-katildi11.jpg

YAHUDİLERİ NAZİLERDEN KURTARAN ADAM

Sürgündeki Polonya hükümetini de eş zamanlı olarak bilgilendiren Rychlewicz, 1942 yılında Filistin’deki Anders Ordusu’na katılırken, savaşların ardından teğmen rütbesiyle emekliye ayrıldı. ‘Polonyalı Yahudileri Nazilerden kurtaran adam’ olarak tanınan Wojciech Rychlewicz, 1946’dan sonra yerleştiği Londra’da 8 Aralık 1964’te yaşama veda etti.

TÜRKİYE HAHAMBAŞI İSAK HALEVA DA DUA ETTİ

Rychlewicz anısına açılan anıtta “2.Dünya Savaşı sırasında yüzlerce Yahudi’ye Katolik mezhebine aidiyet sertifikası düzenleyerek savaş halindeki Avrupa’dan kaçmalarına imkan sağlayan ve Holokost’tan kurtaran Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu misyon şefi Wojciech Rychlewicz (1903-1964) anısına” ifadelerine yer verildi. Cumhurbaşkanı Duda, Rychlewiczun anıtına çiçek bıraktı. Anıtın açılışında Türkiye Hahambaşı İsak Haleva da dua etti.

muammer-keskin-5-bin-yahudi-yi-kurtaran-konsolosun-anit-dikilisine-katildi1.jpg

“İSTANBUL, HIRİSTİYAN ÂLEMİ İÇİN DE KADİM BİR ŞEHİRDİR”

Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Sebastian Duda, İstanbul’da bir dizi ziyaret ve etkinliğe katıldı. Duda, temasları kapsamında dün eşi Agata Kornhauser Duda ile birlikte Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret etti. Patrik Bartholomeos ile yaptığı görüşmede, Patrikhaneye davet edildiği için büyük onur duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Duda, İstanbul’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

İstanbul’un Hıristiyan alemi için de kadim bir şehir olduğunu belirten Duda, “İstanbul Patrikliğini karanlıkta ışık saçan bir lamba gibi görüyorum. Eşim ve ben Katolik dinine mensubuz ama bu kardeş kiliseyi ziyaret etmek ikimiz için de önemli bir dostluk sembolü oldu” dedi.

muammer-keskin-5-bin-yahudi-yi-kurtaran-konsolosun-anit-dikilisine-katildi2.jpg

“HIRİSTİYANLIĞIN AVRUPAYA AÇILMASINDA KATKISI VAR”

Patrik Bartholomeos da Duda’nın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Fener Rum Patrikhanesi’nin Polonya ile ilişkilerinin uzun bir geçmişi olduğunu belirtti. Bartholomeos, “Hıristiyanlığın Avrupa’ya yayılmasında Patrikhanemizin büyük bir katkısı var. Cumhurbaşkanını (Duda), ‘kültürlerin temelinde din ve inanç vardır’ görüşü ve aile bağlarına verdiği değeri çok takdir ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Duda, Polonyalı göçmenlerin kurduğu Polonezköy’e de programında geniş yer verdi. Konuk cumhurbaşkanı, Polonezköy Katolik Mezarlığı’nı ve Saint Antuan Kilisesi’ni ziyaret etti. Zosia Teyze Anı Evi’nde incelemelerde bulundu, soydaşları ile bir araya geldi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.