Mortgage'ta geri sayım

Mortgage'ta geri sayım

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, 6 Mart’tan önce konut kredisi almış olanların mortage'a dahil olmak isterlerse 5 Haziran’a kadar konut kredisini kullanmış oldukları bankaya dilekçe ile başvurmalarını gerektiği uyarısında bulundu.

Tercihini bu yönde kullanan tüketicilerin, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine tabi olacağının altını çizen Coşkun, “Bağlı kredi kullanılması halinde konutta bir ayıp çıkması durumunda konutu satan ile birlikte kredi kullandıran banka da 5 yıl süre ile konutun tamamından müteselsilen sorumludur" dedi.

Mortgage hakkında yazılı açıklama yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, 5582 sayılı Konut finansmanı Sistemine ilişkin çeşitli kanunlarda değişiklik yapılması hakkındaki kanunun 6 Mart’ta yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Sözleşme öncesi bilgi formunun tüketiciye verilmesini takip eden bir iş gününü geçmeden imzalanan sözleşmelerin geçersiz sayılacağını ifade eden Coşkun, “Bu süre tüketicilere tanınan son kez düşünme araştırma süresidir. Konut kredilerinde bundan sonra sabit, değişken ile sabit ve değişken bir arada olmak üzere üç farklı faiz sistemi uygulanacak” dedi.

TÜKETİCİ VADESİNDEN ÖNCE BORCUNU ÖDEYEBİLİR

Bu üç farklı faiz sisteminde de tüketicinin, borcun bir kısmını veya tamamını vadesinden önce ödeyebileceğinin altını çizen Coşkun, bu durumda konut finansmanı kuruluşunun gerekli erken ödeme indirimi yapmak zorunda olduğunu vurguladı. Coşkun, “Ancak, faiz oranının sabit olarak belirlendiği durumda, üketicinin erken ödemede bulunmak istemesi halinde konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen tutarın gerekli faiz indirimi yapıldıktan sonra kalan kısmının yüzde 2’sini geçmemek üzere erken ödeme ücreti talep etme hakkına sahiptir. Değişken faizin talep edilmesi halinde erken ödeme ücreti ödenmeyecektir” diye konuştu.

AYIPLI MAL DÜZENLEMESİ

Coşkun, 6 Mart’tan önce Tüketiciyi Koruma Kanunu'nun 10’uncu maddesine göre konut kredisi almış olanların ipotekli konut finansmanı sistemine dahil olmak istememeleri durumunda 5 Haziran’a kadar konut kredisini kullanmış oldukları bankaya dilekçe ile başvurabileceklerine işaret etti. Tercihini bu yönde kullanan tüketicilerin tüketici hükümlerine tabi olacağının altını çizen Coşkun, şöyle konuştu:

“Bağlı kredi kullanılması halinde konutta bir ayıp çıkması durumunda konutu satan ile birlikte kredi kullandıran banka da 5 yıl süre ile konutun tamamından müteselsilen sorumludur. Tüketicinin kendisinin beğenip satın aldığı bir konutta ayıp çıkması durumunda bankanın sorumluluğu bulunmamaktadır. 5 Haziran’a kadar dilekçe verilmesi halinde ise tüketiciler banka ve sigorta muameleleri vergisini ödemeye devam edecektir.”

Coşkun, 6 Mart’tan önce konut kredisi kullanmış olan tüketicilerden 3 ay içinde dilekçe vermeyip otomatik olarak yeni kanuna geçmeyi tercih edenlerin erken ödemede bulunmak istemeleri halinde hiçbir şekilde erken ödeme ücreti ödemeyecekleri uyarısında bulundu.

HAYAT SİGORTASI ZORUNLU TUTULAMAZ

Yeni kanuna tabi olunması halinde taksit miktarları içerisindeki faizler üzerinden alınan yüzde 5 oranındaki Banka ve Sigorta Muamelelerinin istisna olduğunu belirten Coşkun, “Son günlerde bazı basın organlarında tüketicilerin ipotekli konut finansmanı sözleşmesi imzalarken hayat sigortası, konut sigortası gibi teminatların yaptırılmasının zorunlu olduğuna yönelik haberler yer almaktadır. Oysa ki, ipotekli konut finansmanı sözleşmesi imzalanırken konut finansmanı kuruluşunun tüketiciden talep edeceği en önemli teminat ipotektir” diye konuştu. Bunun dışındaki teminatların zorunlu olmadığına dikkat çeken Coşkun, hayat sigortası yaptırılmaz ise konut kredisi verilmez yaklaşımının Tüketicinin Korunması Kanunu'na aykırı olduğunu dile getirdi.


AA


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.