Miting Dış Basında

Miting Dış Basında

İzmir'de düzenlenen Cumhuriyet Mitingi dış basında geniş yer buldu. Dış basın, ''laiklik yanlısı yüzbinlerce Türk'ün sokaklara döküldüğü''nü kaydetti.

The Guardian:
"1 milyon Türk İslamlaştırılmaya karşı miting düzenledi" başlıklı haberde, protestoların üçüncü haftasında laiklerin İzmir’e akın ettiğini kaydedildi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Türkiye’de bir siyasi krizi alevlendirdiğini yazan gazete, iktidardaki neo-İslamcıların yeniden seçilerek daha büyük bir çoğunlukla iktidara gelmesi halinde, ülkenin kutuplaşmaya doğru sürükleneceğine dair endişeler olduğunu ifade etti.

The Times:
"Laik protestosuna 1.5 milyon katıldı" başlıklı haberde, İslamcı hükümete karşı şimdiye dek düzenlenen en büyük protesto gösterisine 1.5 milyon kişinin katıldığı bildirildi.

The Times, göstericilerin bölünmüş laik partilere birleşmeleri için çağrıda bulunduklarını da belirtti.

CNN:
CNN International haberinde "dünkü bombalı saldırı tehdidi kitleleri sokağa çıkmaktan alıkoyamadı" ifadesini kullandı.

CNN muhabiri Paula Hancock, canlı bağlantısında mitingi "1 milyondan fazla kişi, laiklikliğe bağlılıklarını ve AKP'nin bu düzen için bir tehdit olduğunu haykırıyor" sözleriyle yorumladı.

CNN televizyonunun internet sitesinde de "Türkler laikliği desteklemek için gösteri yapıyor" başlığı altında, Türklerin bu kez ülkenin üçüncü büyük kentinde bir araya geldikleri belirtildi.

Haberde, daha önce Ankara ve İstanbul'da da yapılan benzeri gösterilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetine baskı amacıyla düzenlendiği görüşü savunuldu.

BBC:
BBC World, İzmir'deki mitingi canlı görüntülerle ekrana taşıdı. İzmir, "liberal düşünceli ve Batı'ya dönük insanların yaşadığı muhalefetin kalesi olarak" nitelendirildi.

Miting, siyasi krizin henüz çözülemediğinin göstergesi olarak yorumlandı. BBC muhabiri, yaklaşan genel seçimler nedeniyle muhalefetin etkisinin hissedilmeye başlandığını, artık Meclis'te çoğunluğu alma ve böylece bir sonraki cumhurbaşkanını seçme yarışının başladığı yorumunu yaptı.

Reuters:
İngiliz haber ajansı Reuters, "Yüzbinden fazla kişi İslami kökenli hükümeti protesto etti. Mitingi düzenleyenler, temmuzdaki seçimlerden önce muhalefetin birleşmesini umuyor" ifadesini kullandı.

AFP:
Fransız Haber Ajansı (AFP), İzmir'deki mitingi abonelerine, "Türkiye'de laiklik yanlısı yeni gösteri" başlığıyla duyurdu. Ajans, Mustafa Kemal Atatürk posterlerini taşıyan yüzbinlerce insanın "laikliğe bağlılıklarını bildirmek için" bir araya geldiklerini belirtti.

Associated Press:
ABD'nin Associated Press (AP) ajansı, "genel seçim öncesinde bir güç gösterisi" olarak nitelendirdiği miting için laiklik yanlısı yüzbinlerce Türk'ün sokaklara döküldüğünü kaydetti.

Ajans, "Onbinlerce laik Türk ülkenin üçüncü büyük kentinde dinin toplumdaki etkisini artırmaya çalıştığını düşündükleri İslami kökenli partiyi protesto etti" ifadesini kullandı.

El Cezire, Fransa 24 ve Alman medyası da İzmir mitingini yakından takip etti.

İzmir'de görkemli miting

Ankara, İstanbul, Manisa ve Çanakkale'deki Cumhuriyet mitinglerini dün İzmir Gündoğdu Meydanı'ndaki görkemli miting izledi. Çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenlediği mitinge katılımın 1 milyon kişiyi aştığı sanılıyor.

Solda birlik için görüşen CHP ve DSP liderlerinin mitingde bir araya gelmemesi ise dikkat çekti.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.