Milletvekilleri bugün yemin edecek

Milletvekilleri bugün yemin edecek

23'üncü Dönem Parlamentosu'nun ilk toplantısı, bugün yapılacak.

23'üncü Dönem Parlamentosu'nun ilk toplantısı, bugün yapılacak. Milletvekilleri, bu toplantıda yemin ederek görevlerine başlayacak. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve kuvvet komutanları milletvekili yemin törenine katılmayacak.

Bugün, geçici TBMM Başkanı Şükrü Elekdağ başkanlığında geçici katip üyeler, milletvekilleri ve Meclis bürokratları, Atatürk Anıtı'na saat 14.00'te çelenk koyacak.

Saygı duruşunun ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, saat 15.00'te Genel Kurul toplanacak.

Yeni yasama yılının ilk birleşiminin birinci oturumu, en yaşlı üye sıfatıyla, 83 yaşındaki CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ başkanlığında açılacak. Geçici katip üye olacak en genç 6 milletvekili, dönüşümlü olarak Başkanlık Divanı'na oturacak.

Başkanlık Divanı'nda AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel, AK Parti İstanbul Milletvekili Özlem Türköne, AK Parti Sivas Milletvekili Hamza Yerlikaya, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen, DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel yer alacak.

Mazereti nedeniyle görev alamayacak en yaşlı ve en genç üyelerin yerine, bir sonraki en yaşlı ve en genç üye görev yapacak.

Milletvekilleri yemin edecek

İlk birleşimde milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre yemin edecek.

Yaklaşık 9 saat sürmesi beklenen törende milletvekilleri, "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma, büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim" diye ant içecek.

Törende bulunmayan milletvekilleri ise katıldıkları ilk birleşimin başında yemin edecek.

Yemin törenine Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer katılmayacak. Sezer, geçen dönem 14 Kasım 2002'de yapılan törene de katılmamıştı. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının da, Yüksek Askeri Şura toplantısı nedeniyle törene katılması beklenmiyor.

TBMM Başkanlığı adaylık başvuruları

Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları yapılacak, ikinci 5 günlük sürede ise seçimler gerçekleştirilecek.

Meclis Başkanı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte 2'sinin oyu, üçüncü oylamada salt çoğunluk aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak.

Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.