“Mevlâna Yılı” muhteşem bir gösteriyle başladı

“Mevlâna Yılı” muhteşem bir gösteriyle başladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Kültür AŞ. tarafından organize edilen, “2007 Mevlâna Yılı” etkinlikleri kapsamında Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bir açılış resepsiyonu düzenlendi.



Resepsiyonda 19 Haziran’da başlayıp,  Aralık ayı sonuna kadar devam edecek olan “2007 Mevlâna Yılı” etkinlikleri hakkında bilgi verildi. Resepsiyonun ardından Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda, Mevlâna’nın hayatının daha önce görülmemiş bir şekilde anlatıldığı “Rûmî - Senfonik Gösteri”,  BKM’nin prodüksiyonuyla İstanbullularla buluştu.



İBB Kültür Müdürlüğü ve İBB Kültür A.Ş., BM (Birleşmiş Milletler) ve UNESCO (Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı) tarafından 2007’nin “Mevlâna Yılı” ilan edilmesi sebebiyle İstanbul’da, Aralık sonuna kadar devam edecek olan, büyük sufî, düşünür Mevlâna Celâleddîn-i Rûmî’nin anılacağı etkinliklere imza atacak.



“2007 Mevlâna Yılı” kapsamında Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda 19 Haziran 2007, saat 19:30’da bir açılış resepsiyonu düzenlendi. 19 Haziran’da başlayıp, Aralık ayı sonuna kadar devam edecek olan etkinliklerin tanıtımının yapıldığı  geceye; İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti Milletvekili Egemen Bağış, İBB Kültür Müdürü Hüseyin Öztürk ve İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan katıldı.   

Başkan Topbaş; “Hz. Mevlana’nın fikirleri İstanbul’da hayat bulmuştur…”





Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, etkinliklerin “Mevlâna Yılı” ilan edilen 2007’de Hz. Mevlâna’yı anlamaya ve onun inancından kaynaklanan derin hoşgörüsünü hissettirmeye yönelik olduğunu belirterek, büyük mutasavvıfın “Anlaşmak için aynı dili konuşmak önemli değil, aynı düşünceyi paylaşmak önemlidir” sözlerini hatırlattı. “Ne olursan ol yine gel, bizim kapımız umutsuzluk kapısı değildir” diyen Mevlâna Celâleddîn-i Rûmî’nin medeniyet kültürümüzün şekillenmesinde çok önemli bir role sahip olduğunu vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, “Hz. Mevlâna sesimiz olarak sevgi dolu hislerimizi dün olduğu gibi tüm dünyaya bugün de yansıtıyor. Sevgisi, neşesi ve hoşgörüsüyle sadece kendi çağına değil, kendinden sonraki çağlara da ışık tutmuştur. Onun fikirleri her çağda taze ve öncüdür” diye konuştu.





“Onun bakışı, bütün insanlığa ışık tutmakta ve düşünceleriyle manevi önderliğini sürdürmektedir” diyen Kadir Topbaş, insanlığın Hz. Mevlâna’nın barış, hoşgörü ve imana çağrısına asrımızda daha çok kulak vereceğine inandığını kaydetti. Bütün dünyanın çeşitli etkinliklerle Mevlâna Yılı’nı kutladığına ve sema gösterilerinin Amerika’dan Japonya’ya kadar uzandığına dikkat çeken Başkan Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de O’nu anlatmak için konferanslar, konserler, sergiler, şiir dinletileri, uluslararası sema gösterileri ve çeşitli gösteriler tertiplediğini dile getirdi. Başkan Topbaş, “Hz. Mevlâna Konya’da yaşamış olmasına rağmen, O’nun fikirlerinin yansıması İstanbul’da olmuştur, fikirleri İstanbul’da hayat bulmuştur. İstanbul gerçekten yüzyıllardır bir barış ve hoşgörü şehridir. İstanbul farklı kültürlerin, dillerin ve dinlerin asırlardan beri bir arada yaşadığı gerçek bir sevgi, barış ve hoşgörü şehridir. Biz Türkler bin yıldır yüzümüzü batıya dönerek engin tarihimizin güzelliklerini batı insanına sunmuşuz. İstanbul’da Galata ve Yenikapı Mevlevihanelerinin hala var oluşu, Hz. Mevlâna’nın buradan geleceğe de ışık tutacağının göstergesidir. Mevlâna’nın açtığı sevgi halesi tüm insanlığı kucaklayarak büyümektedir. Bu büyük insanı bir kez daha rahmetle anıyoruz” şeklinde konuştu.

Vali Güler; “Mevlana’nın tevazusunu günümüze yansıtabilmeliyiz…”



İstanbul Valisi Muammer Güler de Hz. Mevlâna’nın 800 yıldan beri Anadolu’ya ve bütün insanlığa ışık tuttuğunu belirterek, düzenlenen etkinlikler nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a teşekkür etti. Bundan sonraki etkinliklere daha çok İstanbullunun katılarak Mevlâna Celâleddîn-i Rûmî’yi anlamasını dileyen Vali Muammer Güler, “Bugün küresel barışa ait söylenen ne varsa onun kaynağında belki de Hz. Mevlâna’nın inancından kaynaklanan ruh var. AB yasalarına ve Kopenhag Siyasi Kriterlerine baktığınız zaman Mevlana’nın o güzel öğretisini bulabilirsiniz. Asıl önemli olan O’nun tevazusunu günümüze yansıtabilmektir” dedi.
 





Konuşmaların ardından Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’na geçerek Rumi” isimli muhteşem senfonik gösteriyi izlediler. Projesini Orhan Şallıel’in hazırladığı ve Yılmaz Erdoğan’ın anlatımıyla gerçekleştirilen görsel, işitsel ve düşünsel gösterinin koreografisini ve danslarını Ziya Azazi hazırladı.

Şiirler, gazeller, rubailerle donatılan gösteri müzik, dans ve tiyatro ile sergilendi. Senfoni orkestrası ve tasavvuf sazları, polifonik koro ve tasavvuf korosu, anlatıcılar, virtüözler, dansçıların yer aldığı Rumi’de, hafızların ve neylerin nefesinin, büyülü bir şekilde modern seslere karışımı ile Mevlâna Celâleddîn-i Rumî’nin tüm zamanlara ve gönüllere nasıl ulaştığı hissedildi.



Rûmi Senfonik Gösteri Büyüledi

“2007 Mevlâna Yılı” açılış resepsiyonun ardından aynı akşam, saat 21:00’de, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda, Mevlâna’nın hayatının daha önce görülmemiş bir şekilde anlatıldığı “Rûmî Senfonik Gösteri”, BKM’nin prodüksiyonuyla İstanbullularla buluştu.

Yılmaz Erdoğan’ın Mevlâna rolü üstlendiği gösteride;  Hüsnü Şenlendirici, İsmail Tunçbilek ve DJ Murat Uncuoğlu’nun yanı sıra senfoni orkestrası, tasavvuf sazları, polifonik koro, tasavvuf korosu, virtüözler, dansçılar, hafızlar ve neyzenler aynı sahneyi paylaştı.

Projesini Orhan Şallıel’in gerçekleştirdiği gösteride Mevlâna’nın çocukluğu, evlenmesi, hayatında karşılaştığı ölümler, Şems’in onu yakması gibi Mevlâna’nın hayatından kesitler yer aldı.  Ziya Azazi ise, izleyenleri hayran bırakan sema performansıyla mevlevilikten önceki dönemi tasvir etti.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin
İstanbul’da Gerçekleştireceği
“2007 MEVLÂNA YILI” PROGRAMI

1.    “Rûmî - Senfonik Gösteri”
       Konser
       Şef ve Besteci: Orhan Şallıel
       Anlatım: Yılmaz Erdoğan
      Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu

2.    “Minyatür’de Mevlâna”
    Sergi ve Söyleşi
    Sanatçı: Nusret Çolpan
    Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi
   
3.    “Mevlâna ve Dua”
    Konser ve Defile   
    Mercan Dede Konseri ve Dünya Medeniyetleri Defilesi
    Topkapı Sarayı, Aya İrini

4.    “Mevlâna Rüzgârı”
    Açık Hava Mevlevî Figürleri Sergisi ve Gösterisi
    Topkapı Sarayı I. Avlu ve Taksim Meydanı

5.    “Notalarda Hoşgörü”
    Konser
    İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu
    Solist: Ahmet ÖZHAN ve Mevlevî Grubu
    Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu

6.    “Hamuşan Geziler”
    İstanbul’da Mevlevîhâne Gezileri
    Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç’ın Anlatımıyla

7.    “Gel, Gel, Gel... Ne Olursan Ol Yine Gel!”
    Açık Hava Sema Gösterileri   
    Taksim Meydanı, Sultanahmet Meydanı,
    Eyüp Sultan Meydanı, Bakırköy Meydanı,
    Kadıköy Meydanı

8.    “Hoşgörüye Davet”
    Ses ve Laser Gösterisi
    Sultan Ahmet Meydanı

9.    “Yüzyılları Aydınlatan Işık”
    Fotoğraf Sergisi
    Sanatçı: Halit Ömer Camcı
    Taksim Metro Sergi Salonu ve Sultan Ahmet Meydanı
   
10.    “Uluslararası Neyzenler Buluşması”
    Kudsi Ergüner
    Muhammed Mosavi
    Mohammed Ali Kaini
    Hasan Nahit
    Ali Jihad Racy
    Qadry Serour
    Mahmoud Effat
    Sabir Siblini
    Rascid Zeroual
    Mosoud Jahed
    Cemal Reşit Rey Konser Salonu

11.    “Mevlâna’dan Esintiler”
    Yağlı Boya Resim Sergisi
    Tuzla İ.G. Kültür Merkezi

12.    “Çakıl Taşları İle Hoşgörü”
    Sergi
    Sanatçı: Fehim İbrahimhakkıoğlu
    Taksim Metro Sergi Salonu
 
13.    “Mevlâna İle Sevgiye Yöneliş”
    Karma Sergi
    Sanatçılar:
        Sudet Kandemir
        Selma Sipahioğlu
        Filiz Öztürk Doğan
        Rukiye Üstündağ
    Taksim Sanat Galerisi

14.    “Hoşgörünün Adı: Mevlâna”
    Konferans
    Prof. Dr. İbrahim Fatih Ceylan
    Prof. Dr. İskender Pala
    Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil
    Prof. Dr. Zekeriya Kurşun
    Prof. Dr. Ufuk Gülsoy
    Prof. Dr. M. Çetin Varlık
    Prof. Dr. Kemal Yavuz
    Prof. Dr. Şeyma Güngör
    Prof. Dr. Fatih Tekin
    Prof. Dr. Raşit Gündoğdu
    Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç
    Prof. Dr. Ümit Meriç
    Dr. Semih Ceyhan
    Emin Işık
    Tuğrul İnançer

    Cemal Reşit Rey Konser Salonu

15.    “Sevgiyi Arayış”
    Tezhib Sergisi
    Sanatçı: Münevver Üçer
    İslam Eserleri Müzesi

16.    “Dünya Enstrümanlarıyla Şeb-i Arus”
    Abdi İpekçi Spor Salonu




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.