Metin Kilci yargılanıyor

Metin Kilci yargılanıyor

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ve yardımcıları TÜPRAŞ nedeniyle mahkemeye çıktı.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Başkan Yardımcısı Osman Demirci ve dönemin Sermaye Piyasaları Daire Başkanı Mehmet Şükrü Doğan'ın, ''TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76'lık hissesinin İMKB'de satışına ilişkin gerekli duyuruları yapmayarak ''görevde keyfi davrandıkları'' gerekçesiyle 8'er aydan 4 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle yargılanmalarına başlandı.

Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın bugünkü ilk duruşmasına Kilci, Demirci, Doğan ve avukatları ile davaya müdahil olarak katılma talebinde bulunan Petrol-İş Sendikası'nın avukatı katıldı. Metin Kilci, mahkemede yaptığı savunmasında, TÜPRAŞ'ın özelleştirme sürecinin 28 Şubat 2005 tarihinde başladığını ve 8 Mart 2005 tarihinde sonlandığını anımsatarak, bu süreçte satışa ilişkin herhangi bir hata, eksiklik ve usulsüzlük yapılmadığını savundu.

Kilci, ayrıca mahkemeye 23 sayfalık yazılı savunmasını sundu. Dönemin Sermaye Piyasaları Daire Başkanı Mehmet Şükrü Doğan da Sermaye Piyasası Kurulu'nun yazısıyla Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun satışlara ilişkin kararları kamuya açıklama zorunluluğu olmadığını belirterek, İMKB'de işlem gören şirketlerin satışıyla ilgili olarak limiti 1 milyar YTL'ye kadar olan satışların Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılabildiğini söyledi. Doğan, üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirterek, TÜPRAŞ'ın satışının hukuka uygun bir şekilde gerçekleştirildiğini savundu.

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Osman Demirci ise TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76 oranındaki hisselerinin satışında görevinin gereklerine aykırı bir davranış sergilemediğini ifade ederek, suçsuz olduğunu öne sürdü.

Sanık avukatı Selçuk Aşçı da davanın usul yönünden hukuka uygun olmadığını iddia ederek, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 49. maddesine göre davanın şartlarının oluşmadığını ve bu nedenle davanın düşürülmesine karar verilmesini talep etti. Petrol-İş sendikasının avukatı da sendika üyesi TÜPRAŞ çalışanlarının satıştan zarar gördüğü gerekçesiyle davaya müdahil olarak katılmak istediklerini belirtti.

Cumhuriyet savcısı, sendika üyelerinin suçtan zarar görmüş sayılamayacaklarını ifade ederek, Petrol-İş sendikasının davaya müdahil olarak katılma taleplerinin reddine karar verilmesini istedi. Yargıç Avni Mis, sanıkların avukatı Aşçı'nın davanın düşürülmesi yönündeki talebinin incelenmesine, Petrol-İş sendikasının davaya müdahil olarak katılması yönündeki talebin gelecek duruşma değerlendirilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

 İddianamede, TÜPRAŞ'ın, 10 Temmuz 1990 tarihinde özelleştirme kapsamına alındığı anımsatılarak, özelleştirme stratejisi satış olarak belirlenen ve hisseleri borsada işlem gören kamu şirketlerinin devir işlemlerinin onaylanmasında Özelleştirme İdaresi'nin yetkili olduğu hatırlatılıyor. İddianamede, TÜPRAŞ'ın satışına ilişkin kararın Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından 7 Ocak 2005 tarihinde kamuoyuna açıklanması gerektiği halde açıklanmadığı, Global Menkul Değerler A.Ş'nin de TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76 orandaki hissesini satın almak üzere 28 Şubat 2005 tarihinde Özelleştirme İdaresi'ne başvurduğu belirtiliyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Başkan Yardımcısı Osman Demirci ve Sermaye Piyasaları Daire Başkanı Mehmet Şükrü Doğan'ın aynı gün bu talebe ''olur'' verdiği ve yine aynı gün Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığının, Özel Durumların Kamuya Açıklanmasına İlişkin Esaslar Tebliği uyarınca bildirimde bulunulduğu kaydedilen iddianamede, bu işlemlerin bir günlük süre içerisinde yapıldığına işaret ediliyor.

Özelleştirme İdaresi ile satıcı ve alıcıların, TÜPRAŞ hisselerinin satışına ilişkin işlemlerinin İMKB'nin 1 Mart 2005 tarihli bülteninde yer aldığı kaydedilen iddianamede, satış işlemlerinin 4 Mart 2005 tarihinde, hisse başına 15.40 TL'den Toptan Satışlar Pazarı'nda gerçekleştiği hatırlatılıyor. İddianamede, TÜPRAŞ'ın satışına ilişkin gerekli duyuruları yapmayarak, keyfi davrandıkları ileri sürülen Kilci, Demirci ve Doğan'ın, Özel Durumların Kamuya Açıklanmasına İlişkin Esaslar Tebliği'nin 5/h-10 maddesine aykırı davrandıkları öne sürülüyor.

Davanın iddianamesinde, Ankara 12. İdare Mahkemesinin 30 Aralık 2005 tarihinde TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76 kamu payının satışında, ''gerekli aleniyet ve rekabet ortamı oluşturmadan hisse satışından kamu yararı oluşturmadığı'' gerekçesiyle satışın iptal edildiği ve temyiz edilen kararı Danıştay'ın onadığı hatırlatılıyor. İddianamede, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Başkan Yardımcısı Osman Demirci ve Sermaye Piyasaları Daire Başkanı Mehmet Şükrü Doğan'ın, 765 sayılı TCK'nın 228/1. maddesinde düzenlenen ''görevde keyfi davranmak'' suçundan 8'er aydan 4 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.