
Menopoz ve osteoporoz hakkında bilmedikleriniz
Menopoz sadece fiziksel değil duygusal anlamda da rahatsızlık verebilir. Bu süre içerisinde alacağınız kalsiyum stresliyken iskeletinizin zayıflamasını önler.
Menopozdaki kadınların osteoporozdan kaçınmak için çok sıkı bir egzersiz programı uygulaması gereklidir. Kadınlar yaşlandıkça vücutlarındaki kaslar yerini yağa bırakıyor. Genç kadınların vücut ağırlığının yüzde kırk beşi kastır. Yetmiş yaşındaysa vücut ağırlığının ancak yüzde yirmi beşi kas olur. Bu konudaki yeni araştırmalar bize menopozdaki hareketsiz kadınların bu eğilimi tersine çevirebileceğini gösteriyor.
Kemikleriniz yaşayan hücrelerden oluşur. Kemiğin derinliklerinde hücreler ölür ve bu hücrelerin her üç dört ayda bir yenilenmesi gereklidir. Vücudunuzda yeterince östrojen ve kalsiyum varsa, egzersiz yapıyorsanız, bünyeniz et oluşturacak yeni hücreler üretir. Kadınlar otuz beş yaşına kadar dengeli beslenerek, kalsiyum alarak ve ağırlık kaldıran egzersizler yaparak kemik yoğunluğunu artırıp iskeletlerine ekleyebilirler. Otuz beş yaşından sonraysa, yine iyi gıdalar alarak, kalsiyum takvi-yesiyle ve ağırlık çalışmalarıyla kemik yoğunluğumuzu koruyabiliriz.
Menopoze ne zaman girebilirsiniz?
Menopoz yaşı => 40-60 Yaş
Ortalama yaş =>51Yaş
Sigara İçenler =>Daha önce
ikiz doğuranlar =>1 Yıl Önce
Sigara içiyorsanız, büyük olasılıkla daha erken menopoza girersiniz, çünkü sigara içmek yaşlanma sürecini hızlandırır.
Menopoza ne zaman gireceğinizi tahmin etmenin bir yolu da, annenizin bu döneme ne zaman girdiğini öğrenmektir. Ona ayrıca ne gibi sıkıntıları olduğunu da sorabilirsiniz. “Hiç sıkıntı çekmedim,” derse şaşırmayın. Kadınların ancak son yıllarda bu konudan bahsetmeye başladıklarını unutmayın. Onun zamanında bu konular hiç konuşulmamış olabilir; bu nedenle, hiç kendine kondurmamıştır.
Menopozun beslenmeyle ilişkisi
Beslenme tarzı herkes için önemlidir. Ancak, menopozdaki kadınların osteoporoz, kalp hastalıkları ve meme kanseri riskini azaltmalarında çok önemli bir rol oynar. Ateş basması ve uykusuzluk gibi menopoz sıkıntılarını da azaltır. Kötü beslenme kansere ortam hazırlar.
Amerikan Beslenme Derneği tüm kanser hastalıklarının yüzde otuz ile altmışının gıda ile ilişkisi olduğunu tahmin ediyor. En fazla meme kanseri vakası, fazla yağ tüketen gelişmiş ülkelerde (Amerika, Hollanda, İngiltere) görülüyor. Japonya, Tayland, Polonya gibi, az yağlı beslenme biçimini benimsemiş toplumlarda çok daha az kanser vakasına rastlanıyor.
Kalp damar hastalıkları ve menopoz
Menopozdan önce kadınların erkeklere oranla kalp damar hastalıklarına yakalanma olasılıkları daha düşüktür. Östrojen hormonunun kadınları koruduğuna inanılıyor. Ancak, kadınlar menopoza girince vücutlarında östrojen üretimi azalıp, kalp damar hastalıkları riski başlıyor ve her yıl katlanan bir hızla artıyor. Kırk beş yaşında bir kadında bu risk dokuzda birken, altmış beşinde ikide bire çıkıyor.
Kadınları korkutan bir haber de, her ne kadar kalp damar hastalıklarına erkekler daha çok yakalanıyorsa da, bu hastalıklardan ölen kadın sayısının çok daha fazla oluşu. Nedeni şu: kalp damar hastalığı sinsi kalp hastalığı olarak da adlandırılır.
Menopozdaki kadınlar farkında olmadan kalp hastası olabilir, hatta, kalp krizi bile geçirebilirler. Bazı krizlerde ağrı olmayabilir. Diğerleri de hazımsızlık, ülser veya, diğer sorunlara bağlanabilir. Bu nasıl olabilir, diye düşünebilirsiniz. Çok basit. Menopozdaki kadınlar bir koltukta dört karpuz taşırlar. Biz kadınlar aynı anda torunlarımızla ilgilenir, yaşlı anne babamıza bakar, alışveriş yapar, çalışır, temizlik yaparız. Kendimize ayırıp, doktora gidecek zamanımız yoktur. Durumumuzu sürekli hasır altı eder, şikayetimizi öğleyin yediğimiz bir şeye bağlarız.
Üstünde önemle durulacak faktörlerden biri de, histerek-tomi ameliyatı olmuş (rahmin alınması) veya, geçirdiği ameliyattan dolayı menopoza girmiş kadınların kalp hastası olma riskinin inanılmaz boyutlarda arttığıdır. Bu kadınların yaşamlarının sonuna dek kalp hastalığına yakalanma riski üç misli artar. Bu yüzden bilim adamları menopoz öncesi histerektomi ameliyatının yararlarını araştırıyorlar. Örneğin, birçok doktor hafif fibroid tümörleri veya, habis olmayan rahim kanamaları görülen kadınların rahimlerini almaya gerek duymuyorlar ve böylece onları daha yüksek kalp hastalıkları riskine sokmuyorlar.
Kalp damar hastalıkları çok önemli bir konu olduğu ve sizin bu konuyu en kısa ve kolay yoldan kavramanızı istediğim için konunun ana başlıklarını özetledim. Kalp damar hastalıklarıyla ilgili en son araştırma sonuçları aşağıdadır
Menopoz öncesinde kadınların kemik kaybına en çok yol açan nedenler şunlardır:
*Sigara içmek
*Egzersiz yapmamak
*Fazla alkol tüketimi (Günde 2 kadeh içkiden fazla)
*Yetersiz kalsiyum almak
*Kalıtım
Menopozda Yeteri Kadar Kalsiyum Almazsam Ne Olur?
Kadınların yaşam boyunca kalsiyuma gereksinimleri vardır. Kalsiyum özellikle menopoz sırasında yaşanacak duygusal dalgalanmalarınıza dayanma gücü verecek en önemli mineraldir. Sinirlerinize, kaslarınıza, dişlerinize ve kemiklerinize gereklidir. Menopoza giren kadınların östrojen düzeyleri düşmeye başlayıp osteoporoz ve kalp hastalıkları riski oluşunca, kalsiyum kemik hücrelerinin oluşumunda ve sinirlerinizi dengede tutmada en büyük yardımcınızdır. Kalbinizin düzenli atmasını bile sağlar.
Menopoz duygusal bağlamda da rahatsızlık verebilir. Kalsiyum stres altındayken iskeletinizin zayıflamasını önler. Yeterince süt içmiyor, ya da, düşük yağlı süt ürünleri tüketmiyorsanız kemik yoğunluğunu kaybetme tehlikesi altındasınız.
Derleyen: Semra Bulut
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.