Mayo Dosyaya Girdi!

Mayo Dosyaya Girdi!

Yargıtay Başsavcılığı, 'Mayo Reklamına Yasak' İddiasını AK Parti'nin Sicil Dosyasına Aldı.

Yargıtay Başsavcılığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, bikinili manken resimlerinin yer aldığı reklamları caddelerdeki panolara astırmaması iddialarını dosyaya koydu..

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Çek manken Adriana Karembeu'nun ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bikinili manken resimlerinin yer aldığı reklamları, caddelerdeki billboard'lara astırmaması ile ilgili iddiaları içeren gazete haberlerini AK Parti hakkında hazırladığı inceleme dosyasına aldı. Ankara kulislerinde, seçim döneminde AK Parti hakkında kapatma davası açılacağı söylentileri yoğunlaşırken AK Parti'nin 50 klasöre yaklaştığı öğrenilen 'sicil dosyası'na ilginç bir 'delil' kondu. Bikinili manken fotoğraflarının sansürlenmesinin karşılığını Siyasi Partiler Yasası'nda bulan 'Siyasi partilerin tüm eylem ve işlemlerinin demokratik kurallara uygun yürütülmesi' ve 'devletin ekonomik düzeninin kısmen de olsa dini esaslara göre şekillendirilemeyeceği' ilkelerine aykırılık oluşturabileceğini değerlendiren Başsavcılık, bu iddianın araştırılması için gazetelerde yer alan haberleri AK Parti dosyasına koydu. Yargıtay Başsavcılığı'nın siyasi partiler ile ilgili inceleme prosedürüne göre, bir siyasi partinin veya bu partiye bağlı olan birimlerinin inceleme dosyasına konulan faaliyetleri bir süre sonra yeniden incelemeye alınıyor. Bu delillerin yasal bir girişimde bulunmayı gerektirip gerektirmediği değerlendiriliyor.

HAVAALANI DA DOSYADA

Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok da bikinili manken resimlerini içeren reklamlarla ilgili iddiaların bu çerçevede inceleneceğini söyledi. AK Parti dosyasına önceki yıl da Çek manken Karembeu girmişti. 2003 yılının Hac döneminde Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ndeki panolardan Karembeu'nun bikinili resimlerinin yer aldığı reklamlar indirilmişti. Yargıtay Başsavcılığı bu iddiayı da AK Parti dosyasına koymuştu.

Sunset firmasının sahibi Kemal Güneş, bu yıl Şişli'ye asmak istedikleri mayo reklamına izin verilmediğini söyledi. Güneş, gerekçe olarak toplumun genel ahlakına aykırılığın gösterildiğini belirtti.

BU İZİNLİ

Boyner mağazasının cephesine asılan görsel ise belediyeden izin aldı. Yine Sunset firmasına ait olan reklam halen asılı duruyor.

2300 PANO VAR

İstanbul'dakı reklam panolarını kiralayan Stroer- Kentvizyon Açık Hava Reklamcılık CEO'su Murat İlbak şunları söyledi: 'Işıklı ve klasik olmak üzere 2300 adet reklam panosu var. Bunların hepsi şirketimiz tarafından kiralanıyor. Bugüne kadar pek çok mayo firmasının reklamı yapıldı. Bu yönde talepleri reddetme diye bir şey söz konusu değil. Zeki Triko'nun afişini Reklam Özdenetim Kurulu'na gönderdik 'yayınlayabilirsiniz' yanıtı geldi. Ama Zeki Triko'dan bir istek gelmedi.'

Atatürk Havalimanı'ndaki reklam panosu 2003 yılında kaldırılmıştı.

'HABER ÇIKINCA REKLAM İZNİ VERDİLER

Mayo firmaları, belediyenin yanlış bir anlaşılma olduğunu belirterek izin verdiğini ileri sürdüler..

TOPBAŞ: KISITLAMA YOK

New York'ta bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da reklamlar konusunda bir kısıtlamanın asla söz konusu olmadığını vurguladı. Billboard'ların kiracısı olan firmaya mayo reklamları konusunda bir başvuru yapılmadığı bilgisini aldığını ifade eden Topbaş, 'Herhalde bu yöntem daha iyi bir reklam yöntemi diye medyada yer tutabiliyorlar. Ben bu firmalardan belge istiyorum. Boşlukta olan ifadelere itibar edemeyiz' dedi.

'VAR' DEDİ YOK

Topbaş, 'Kaldı ki örneğin Tophane'de Kılıçali Paşa Camisi'nin hemen yakınında büyük bir panoda mayo reklamı var, orada duruyor' dedi. Ancak Kılıçali Paşa Camisi'nin karşısında ve yakınında böyle bir reklama rastlanmadı.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.