Manavgat suyu kesilince

Manavgat suyu kesilince

Barajlardaki su seviyesi düşünce Manavgat ırmağının suyunun tamamen kesilmesi turizmcilerin ve şelale esnafının tepkisine neden oldu

Abdurrahman Büyükkeskin/Cihan 


Barajlardaki su seviyesinin düşmesi nedeniyle önceki gün gündüz saatlerinde Manavgat ırmağının suyunun tamamen kesilmesi turizmcilerin ve şelale esnafının tepkisine neden oldu. Oymapınar ve Manavgat Barajındaki bakım için 3 saatliğine kesilen su akışı, Manavgat Şelalesi'ni görmeye gelen ziyaretçiler kötü bir sürprizle karşı karşıya bıraktı. Turizm beldesindeki sivil toplum kuruluşları, Manavgat Şelalesi'nin kurumuş vaziyette objektiflere yansımaması için yetkilileri uyardı.



Dünya'da Manavgat denilince akla şelalenin geldiğini belirten turizmciler, mevsim ortasında yapılan bir yanlışlığın düzeltmek için trilyonlarca lira harcanarak düzeltilemeyeceğini söylüyor. Şelaledeki esnaflar, mevsim ortasında yapılan bu kötü sürprizin bir daha yapılmaması temennisinde bulundu.


Turizm mevsiminin en hareketli günlerinin yaşandığı Ağustos ayında yaşanan su sıkıntısının esnafı zor durumda bıraktığını belirten Manavgat Şelalesi İşletme Şefi Selim Ünal, bu sektörden ekmek yiyen yüzlerce insanın zarar gördüğünü söyledi.




Yerli ve yabancı turistlerin Manavgat Şelalesi'ni kurumuş bir vaziyette görünce hiç bir aktiviteye katılmadığını ifade eden esnaf Selim Ünal da, tuhaf olanın ise gece su seviyesinin normal, gündüz ise düşük gelmesi olduğunu belirtti.

Selim Ünal, "Sezonunun en hareketli olduğu zaman diliminde su kesintisi olması bizim belimizi büktü. İlle de su kesintisi olacaksa gece olsun. Bizler işletmeci olarak çok büyük yatırımlar yaptık. İşin garip tarafı da geceleri su seviyesi normal, gündüzleri düşük. Eğer su tahliyesi gündüze alınıp ta gece kesilirse bu sıkıntıyı çekmeyiz. Bu turizme vurulan darbedir. Bu sorunu yetkililerin bir an önce çözmesini istiyoruz" diye konuştu.


Manavgat Şelalesi'nin kurumuş resimleri basında yer alması ile birlikte bazı ziyaretçilerden tepki aldıklarını belirten Sarılar Belediye Başkanı Mustafa Erkan Ersoy, bir daha kesinti olmaması için gerekli yerlerle görüşmelerini sürdürdüklerini söyledi. Suyun olmadığı yerde hayatın da olmayacağını ifade eden Mustafa Erkan Ersoy, Manavgat isminin dünyada ilelebet yaşamasının Manavgat Şelalesi'nin suyunun şırıl şırıl akmasına bağlı olduğunu kaydetti. Başkan Ersoy, "Biz belediye olarak konuyu gerekli mercilere ilettik. Bir daha su salımında problem yaşanmaması için ilgili yerlerle konuyu ilettik. Sezon sonuna kadar bir daha problem yaşanacağını zannetmiyorum. Şelalemizin her zaman eskiden olduğu gibi şırıl şırıl akacaktır" dedi.

 

Öteyandan DSİ, yetkilisinden alınan biligiye Türkiye genelinde görünen kuraklığın azda olsa Manavgat'ıda etkilediğini belirterek, sezon sonuna kadar Manavgat Şelalasi'nde su kesintisi olmayacağını bildirdi. Dün Oymapınar ve Manavgat Barajları'nda su debisi ölçme ve teknik bir arızayı gidermek için 3 saat kesinti yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden DSİ yetkilisi, barajlardan elektirik üretimi içinde olsa turistlerin ziyaret saatlerinde kesinlikle ırmakta su kesintisi olmayacağını kaydetti.


DSİ yetkilileri, genelde görülen kuraklığın Manavgat bölgesinde de etkili olduğunu ve yağışların azlığı nedeniyle Oymapınar Barajı'nda yeterli su seviyesine ulaşılamadığını bildirdi. Yetkililer son 10 yılın Barajlardaki su seviyesinin en düşük seviyeye düştüğünü belirtirken, 2001 ve 2005'te ki yaşanan kuraklıktan yüzde 10 aşağıya düştüğünü söylediler. Oymapınar Barajına geçen yıl Ağustos ayında 45 m3/sn su girdiğini bu yıl ise 28 m3/sn'ye düştüğünü belirten yetkililer, barajların enerji üretebilmesi için suyu biriktirdiklerini bu yüzden de sıkıntıya yol açtığını söylediler.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.