Londra'da bomba paniği

Londra'da bomba paniği

İngiltere'nin başkenti Londra'da, bu sabah bir otomobilde ele geçirilen ve etkisiz duruma getirilen patlayıcının ardından, akşam saatlerinde ikinci bir patlayıcı yüklü aracın ele geçirildiği açıklandı.

Polis yetkilileri, 2 olay arasında bağlantı bulunduğunu belirtirken, ikinci aracın da ilki gibi Mercedes marka bir otomobil olduğunu ve aynı biçimde gaz tüpü ve parça etkisi artırıcı çivi ve benzeri maddelerle dolu olduğunu bildirdi.

Park Lane adı verilen ve Londra'nın en lüks otellerinin bulunduğu bölgede Hyde Park girişindeki bir park yerinde ele geçirilen ikinci araçtaki bombanın da etkisiz duruma getirildiğini belirten yetkililer, polisin, kuşkulu başka araç olup olmadığını belirlemek üzere kent merkezinde geniş çaplı bir araştırma başlattığını kaydettiler.

Bu arada patlayıcı dolu araçların Londra merkezindeki 2 ayrı yere bırakılmasıyla ilgili olarak El Kaide bağlantılarından kuşkulanıldığı ve soruşturmanın bu yönde derinleştirildiği ifade edildi. Polis sözcüsü, kuşkuluların belirlenebilmesi için çevredeki tüm kapalı devre TV kameralarının görüntülerinin de incelenmesine başlandığını da söyledi.

OTOMOBİLLER BİRBİRİYLE BAĞLANTILI

Londra Emniyet Müdür Yardımcısı ve Scotland Yard Terörle Mücadele Birim Başkanı Peter Clarke, Londra'nın merkezinde bulunan patlayıcı yüklü 2 otomobilin birbiriyle bağlantılı olduğunu bildirdi.

Patlayıcı yüklü ikinci Mercedes aracın bulunmasının ardından bugün bir kez daha açıklama yapan Peter Clarke, ikinci aracın bulunduğu yere ilki gibi sabahın ilk saatlerinde park edildiğinin anlaşıldığını söyledi.

Clarke, ilk araçla aynı türde patlayıcıyla yüklü olan bu ikinci araç üzerinde uzman polislerin incelemelerde bulunduklarını bildirdi.

Londra Metropolitan Polis Örgütü olarak kamuoyunu korumaya kararlı olduklarını, bu yönde her türlü önlemin alındığını ve her iki olayın da büyük tehlike arzettiğini vurgulayan Clarke, Londra halkından uyanık olmalarını ve kuşkulu buldukları her aracı ya da durumu polisin acil yardım hattına bildirmelerini istedi.

Bu arada polisin, Londra merkezine giren araçların giriş ücreti ödeyip ödemediklerini kontrol ettikleri, merkez girişindeki türlü noktalara konulan kameraları ve tüm kapalı devre kameraların görüntülerini incelemeye başladıkları bildirildi.

BİRİNCİ OTOMOBİLİ DUMAN YAKALATTI

Londra'nın merkezindeki Piccadilly Meydanı'na açılan Haymarket Caddesinde saat 02.00'de parkedilmiş bir otomobilden çıkan dumanı görenler polise haber verdi.

Güvenlik görevlileri bölgeyi kordon altına alırken, otomobil patlayıcı uzmanlarınca incelendi. Otomobilde bulunan patlayıcı düzeneği uzmanlarca etkisiz hale getirildi.

BÜYÜK BİR KATLİAM YAŞANIRDI

Aracın içinde benzin ve çivi ile dolu bidonların bulunduğu bildirildi. Polis, arabanın gündüz saatlerinde patlaması durumunda İngiltere tarihinin en büyük katliamlarından birinin yaşanacağını söyledi.

Patlayıcı yerleştirilmiş olan otomobille ilgili olarak herhangi bir uyarı yapılmadığı ve henüz hiç kimsenin gözaltına alınmadığı kaydedildi. İngiliz terörle mücadele yetkilileri, olayla ilgili soruşturma başlattı.

BAŞBAKANI BROWN: TEHDİT CİDDİ VE DEVAM EDİYOR

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, İngiltere'nin "ciddi ve devam eden terör tehdidiyle karşı karşıya bulunduğuna" dikkat çekti. Brown, vatandaşlardan uyanık olmalarını istedi.

İçişleri Bakanı Jacqui Smith de Başbakan Brown gibi İngiliz halkından dikkatli olmasını ve kuşkulu gördüğü her durumu polise bildirmesini istedi.

Sabah saatlerinde Haymarket caddesinde şüphe üzerine arama yapılan park halindeki araçta bulunan bomba etkisiz hale getirilmişti. Olayla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğü belirtildi.

Bölgeyi kordon altına alan polis, ayrıntılı açıklama yapmaktan kaçınıyor.

İngiltere'de 52 cana mal olan 7 Temmuz saldırılarının ikinci yıl dönümünün yaklaştığına dikkat çeken BBC, zamanlamanın Brown'ın Başbakanlığa gelişi de dikkate alındığında pek çok yönden anlamlı olduğuna işaret etti.


HÜRRİYET


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.