Kürt köyleri boşaltılıyor

Kürt köyleri boşaltılıyor

Türkiye'nin olası sınır ötesi harekatına karşı, Kandil Dağı'nda bulunan köylerin boşaltılmaya başlandığı ileri sürüldü. Barzani ve Talabani son gelişmeleri ele almak üzere buluştu.

İhsan Dörtkardeş'in haberi

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Kuzey Irak'taki yerel yönetimin lideri Mesud Barzani de, son gelişmeleri ele almak üzere bir araya geldi.

Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtsever Birliği'nin internet sitesi, "Kuzey Irak'taki sınırın sıfır noktasında bulunan Kandil Dağı eteklerindeki köylerin boşaltıldığı"nı yazdı.

"Yöredeki köylülerin Türk topçusundan endişe ettiği" ve "ABD'nin devreye girmesini istediği" iddia edildi.

Sitede yer alan habere göre, Kandil Dağı çevresindeki Şınave, Rezge, Maredıve, Sıpyegla, Suregıle köyleri tamamen boşaltıldı.

Rezge köyü muhtarı Ahmet Muhammed Cemil, kendisinin oturduğu dahil 5 köyde bulunanların büyük bölümünün Ranya ve Keladize kasabalarına yerleştiklerini söyledi.

Muhtar, "Türk topçusunun ateşi sürdürmesi halinde, Kandil çevresindeki yüzlerce köyün tamamen boşaltılacağı"nı belirtti.

Süleymaniye'ye bağlı Kaladize Kaymakamı Hüseyin Ahmet ise, "Köylerini terk edenlere yardımcı olmak için ilgili yetkililerle görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.

Liderler görüşüyor

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'a olası sınır ötesi operasyon hazırlığı sürerken, Irak Devlet Başkanı ve Kürdistan Yurtsever Birliği lideri Celal Talabani, bugün ani bir kararla Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri ve "Kürdistan Bölge Başkanı" Mesud Barzani'nin karargahının bulunduğu Selahaddin kentine giderek durum değerlendirmesi yapmaya başladı.

Talabani'yi Mesud Barzani, Başbakan Neçirvan Barzani ve Irak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) yetkilileri karşıladı.

Kuzey Irak'ta hassas bir dönem yaşandığını vurgulayan Barzani, "Bu hassas dönemden zararlı çıkmamak için işbirliği içinde sorumluluk aşkıyla hareket etmeliyiz. Aksi taktirde elde ettiğimiz ulusal kazanımları koruyamayabiliriz" dedi.

Barzani, Celal Talabani ile arasındaki kardeşlik ilişkisinin, KDP ve KYB'nin kadroları arasında da kurulması gerektiğini belirtti.

CNN Türk



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.