Küresel modada Türkiye zamanı

Küresel modada Türkiye zamanı

Dünyanın en büyük üçüncü moda fuarı İstanbul'da başladı. Bakan Tüzmen amaçlarını açıkladı...

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, dövizdeki dalgalanmaya ilişkin olarak, ''Biz kurlardan bağımsız olarak birtakım çalışmalarımızı yaptık. Normal değerine doğru giderse bizim için ekstra olur, arkadaşlarımızın kar marjı artar'' dedi.

CNR Expo Fuarcılık, IF Konseyi ve İTKİB'in işbirliğinde düzenlenen ''IF 10. Uluslararası İstanbul Moda Fuarı''nın açılışında konuşan Tüzmen, fuarın dünyada konusunda üçüncü büyük fuar olduğunu söyledi.

Amaçlarının İstanbul'u dünya moda merkezi haline getirmek olduğunu belirten Tüzmen, ''İlk açılımlarımızı yaptığımız Laleli'den yola çıkarak dünyaya tanıttığımız ürünlerimiz bunda çok önemli rol oynadı'' dedi. Türkiye'nin uluslararası rekabete çok önemli katkılarda bulunduğunu vurgulayan Tüzmen, ''Kemer altı vuruş yok, biz Türkiye'nin sanayicileri, iş adamları olarak daima kemer üstü, daima doğru hedefleri ortaya koyarak, rekabetimizi bütün dünyaya göstermeye çalıştık, son derece önemli oyuncu olduğumuzu ispatladık'' diye konuştu.

Turquality ile ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Tüzmen, yurt dışı fuar desteğinin biraz daha açılacağını söyledi. Tüzmen, fuarla ilgili olarak da Hollanda, İtalya, Fransa, İngiltere, Mısır, Cezayir, Romanya, Dubai ve ABD'den gelen gazetecilerin fuar etkinliklerini izlediğini ifade ederek, ''Alım heyetinde İspanya'dan 5, Rusya'dan 3, Cezayir, Hollanda ve İngiltere'den birer, Mısır'dan 24 firma olmak üzere toplam 34 firma buraya gelmiş durumda'' dedi.

Tekstil ve konfeksiyonla ilgili bazen birtakım demeçler verildiğini söyleyen Tüzmen, ''Bu sektör olmasaydı ihracatımızda senelerce gitgide artan yüksek trendi göstererek OECD'nin ihracat şampiyonu olamazdık. Sektör hala Türkiye'nin ihracatı içinde yüzde 25 ağırlığı olan bir sektör. İleriye doğru önü açık. 2007 yılında bütün komşu ve çevre ülkelerde tekstil ve konfeksiyonda yüzde 40 gerileme varken, Türkiye'de yüzde 17 oranında artış sağlandı'' diye konuştu. Kürşad Tüzmen, gelecek dönemde iş kümesi ve ihracat stratejisi açılımları konusunda çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

''TEKSTİL VE KONFEKSİYON ŞU ANDA EN KUVVETLİ DÖNEMİNİ YAŞIYOR''

 Soruları da yanıtlayan Tüzmen, tekstil ve konfeksiyonun Türkiye'de şu anda en kuvvetli dönemini yaşadığını, girdi maliyetlerinin yüksekliği ve rekabet şartlarına rağmen ihracatta artış yakaladığını söyledi.

Döviz kurundaki dalgalanmalara ilişkin olarak da Tüzmen, ''Biz kurlardan bağımsız olarak birtakım çalışmalarımızı yaptık. Normal değerine doğru giderse bizim için ekstra olur, arkadaşlarımızın kar marjı artar. Eğitime, Ar-Ge'ye, moda ve markaya destek artar. Sektörün geleceğini çok açık görüyorum'' diye konuştu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı da, fuarla sektörün gecikmiş bir başarıyı ortaya koyduğunu, sektörün yakalayacağı birincilikle sektör hakkında söylenen sözlere en iyi cevabın verileceğini belirtti. Satıcı, ''Sektör hakkında ileri geri konuşmalar oluyor ama buna çok da fazla aldırmamalıyız. Sektör bugün 40 milyar dolar hacme sahip, 2023 yılında 150 milyar dolarlık bir sektör olacak'' dedi.

''HAZIR GİYİM TOPLUMSAL BARIŞ İÇİN EN ÖNDE GELEN SEKTÖRDÜR''

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da, ''Bizim için artık asıl mesele İtalya, Fransa gibi büyük moda üreticileriyle rekabet etmek değil, alternatif bir Türk tarzının varlığını ortaya koyabilmektir. Japonya'dan Portekiz'e, Rusya'dan Orta Doğu'ya kadar tüm dünya, Türk markaları, mağazaları ve tasarımcılarıyla tanıştı. Elbette bu bir şans değildi. Firmalarımız son on yılda bütün planlarını bugünleri hesap ederek yaptılar. Ulusal politikalar geliştirmeyi, bunların etrafında sektörel dayanışmalar oluşturmayı başardığımız için bugün buradayız. Türkiye'nin başlangıçtan bu yana ideali olan küresel Türkiye markasının etrafında sektörün bütün kurum ve kuruluşları buluşarak bu fuarı diğer tüm moda fuarlarından farklı bir yere taşıyorlar'' dedi.

IF Konsey Başkanı Kahraman Öztürk de, Türkiye'nin marka olmasında tekstil ve hazır giyim sektörünün lokomotif sektör olduğuna işaret ederek, ''10. Uluslararası Hazır Giyim Fuarı, markalaşma yolunda tek kapıdır'' dedi. Bazı kişi ve kuruluşların tekstil ve hazır giyim sektörünün zayıfladığından, başka sektörlere ağırlık verilmesi gerektiğinden bahsettiğini söyleyen Öztürk, ''Hazır giyim bir ülkenin toplumsal barışı için en önde gelen sektördür'' dedi. Bir sonraki IF fuarının 2008 Şubat ayında yapılacağını bildiren Öztürk, ''Dünyanın önde gelen markaları ile burada daha iyi fuarlar yapmak için gayret göstereceğiz'' diye konuştu.

FUARA SURİYE'DEN 90 FİRMA KATILIYOR


 Bu yıl 10'uncusu düzenlenen IF Uluslararası İstanbul Moda Fuarı 60 bin metrekarelik alanda 357 firmanın katılımı ile gerçekleşiyor. 30 bin ziyaretçinin beklendiği fuarda Dış Ticaret Müsteşarlığı işbirliğinde alım heyeti programları düzenleniyor. Program kapsamında Almanya, ABD, Fas, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya, Japonya, Mısır, Portekiz, Rusya, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan ve Romanya'dan alım heyetleri geliyor. Fuarda, Suriye'den 90 firma da katılımcı olarak yer alıyor. Çeşitli defilelerin de yer aldığı fuar 25 Ağustos 2007 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.