Küresel Güvenlik Konferansı

Küresel Güvenlik Konferansı

''Demokrasi ve Küresel Güvenlik Konferansı'' İstanbul'da başladı. İki gün sürecek konferansa 97 ülkeden içişleri bakanları, emniyet müdürleri ve uzmanlar katılıyor.

Konferansın "büyük şehirlerde terörizmle mücadele stratejileri" konulu ana oturumunda konuşan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, günümüzde terör örgütlerinin dikkat çekmek için eylemlerini en elverişli alan olarak büyük şehirlerde gerçekleştirdiğini vurguladı.

Cerrah, bu tip terörle mücadelede amacını aşan güvenlik tedbirlerinin kısa vadede başarılı olduğunu, ancak uzun vadede radikalleşmeye sebep olabildiğini anlattı.

Bazı ülkelerin terör örgütlerine siyasi ve finansal destek sağladığını kaydeden Cerrah, sadece El Kaide ile değil, tüm terör örgütlerine karşı işbirliğinin samimi yapılması gerektiğini söyledi.

Cerrah, "Türkiye, teröre karşı uluslararası dayanışma içinde mücadele veriyor. Kanlı eylemler düzenleyen terör örgütü PKK ile mücadelede benzer dayanışma örneğini diğer ülkelerde göremiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de önemli bir işadamını öldüren teröristin bir Avrupa ülkesinde ceza görmeden rahatça yaşadığına dikkat çeken Cerrah, konferansa katılanlara, "Ülkenizde eylem yapan bir terörist bir başka ülkede serbestçe dolaşsa siz ne hissedersiniz?" diye sordu.

Cerrah ayrıca, artık ülkelerin terörle mücadelede kullandığı klasik yöntemleri gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Londra Emniyet Müdürü: "Eskiden terörist ölmek istemezdi"

Londra Emniyet Müdürü Sir Ian Blair de, Londra polisinin IRA teröristleriyle uzun yıllar mücadele ettiğini anımsatarak, son dönemde ortaya çıkan terör eylemlerinde farklılıklar gözlemlediklerini, eskiden teröristlerin ölmek istemediklerini, günümüzde ise intihar saldırılarının yoğunlaştığını kaydetti.

El Kaide üyelerinin "pazarlık etmediklerini ve ölmeye hevesli oldukları"nı anlatan Blair, tüm bunların Londra, Madrid ve İstanbul'da yaşanan El Kaide saldırılarında da gördüklerini anlattı.

Terörizm konusunda ortak bir tanıma ihtiyaç olduğunu, ülkelerin teröreyardım ve yataklık etmemeleri gerektiğini de vurgulayan Blair, "Biz PKK'yı lanetliyor ve bütün bağlı unsurlarını yasaklıyoruz" diye konuştu.

Madrid Emniyet Müdürü: "Amaç çok sayıda mağdur"

Madrid Emniyet Müdürü Enrique Baron Castano da, terör örgütlerinin gerçekleştirdikleri eylemle çok sayıda mağdur yaratmayı amaçladıklarını ifade ederek, İspanya'da özellikle alışveriş merkezleri, havaalanı, stadyum gibi kalabalık insanların var olduğu yerlerin gözetimine dayalı önlem planlarını yaptıklarını anlattı.

Bu arada açılış töreninde Türkiye ile Karadağ hükümeti arasındaki polis işbirliği anlaşması, İçişleri Bakanı Osman Güneş ve Karadağ hükümeti temsilcisi tarafından imzalandı.

Açılış töreninin sonunda, "Anadolu Ateşi" grubu konferansa katılanlara mini bir gösteri sundu.

Katılımcılar...

Konferansa, Türkiye'nin yanı sıra 97 ülkeden içişleri bakanları, emniyet genel müdürleri, başkent emniyet müdürleri, uluslararası kuruluşların yöneticileri, akademisyenler ve güvenlik alanında uzmanlardan oluşan binin üzerinde davetli katılıyor.

Konferansta, "Demokrasi ve polislik kavramlarına karşılaştırmalı bakış", "Terörizm: Küresel bir problem", "Güvenlik örgütlerinde güncel konular", "Suç kavramı üzerinde yeni yaklaşımlar" ve "21'inci yüzyılda demokrasi ve yeni yönetim yaklaşımları" gibi konular ele alınıyor.

11 Eylül güvenlikte sonun başlangıcı...

11 Eylül 2001 terörün korkunç yüzünü gösterdiği dünyadaki en büyük saldırı olarak tarihe geçti. Bu tarihten sonra, neredeyse tüm insanlık bilgisayarlarla, kameralarla gözlem altına alındı. İnsanların seyahat, eğitim ve ticaret imkanlarına kısıtlama getirildi.

Şimdi tüm dünya, demokrasiyi tehdit eden teröre karşı alınan güvenlik önlemlerinin insan haklarına getirdiği kısıtlamaları tartışıyor.




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.