Kosher Belgesi Nedir?

Kosher Belgesi Nedir?

Kosher Belgesi Nedir?

 

Günümüzde üretilen tüm gıda ve tüketim ürünleri için mutlaka halkın inanç ve dinine uygun olduğu kontrol ve tespit edilmelidir. Musevi vatandaşlarımız için üretilen tüm gıda ürünlerinin, alanında ehil haham eşliğinde kontrol edilmesi ve akabinde kurallara uygunluğunu belirten belgeye, kosher belgesi denmektedir. Günümüzde her yıl pek çok firma, kosher belgesi almak için başvuruda bulunmakta ve zorlu kontrol aşamalarından geçmektedir. Kosher belgesi, Musevi inancına uygun tüketim kurallarını belirleyen kaşrut kurallarına uygun üretim olduğunu doğrulayan helal onay belgesidir. Bir ürünün kaşrut kurallarına uygun üretilmemesi, yasaklı sebze, meyve, deniz ürünlerini içermesi, vatandaşların sadece inançlarına aykırı üretim değil aynı zamanda sağlık koşullarının da riskli olduğu anlamına gelmektedir. Bu sebeple kosher belgesi almak, üretim yapan gıda firmaları için son derece önemlidir.

Kosher Belgesi Nasıl Alınır?

Ülkemizde Musevi vatandaşlarımızın inançlarına uygun kesim ve üretim yapıldığını doğrulayan belge olan kosher belgesini almak için mutlaka alanında ehil bir hahamın gerekli kontrol ve analizleri tamamlayarak, üretilen ürünün kaşrut kurallarına uygun üretildiğini ve içerisinde hiçbir aykırı madde ve katkı ürün barındırmadığından emin olunması gerekir. Kosher belgesi almak için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • Öncelikle kosher belgesi almak isteyen firmanın mutlaka tüm bilgilerini eksiksiz bir şekilde doldurup başvuruda bulunması gerekli.
  • Gönderilen başvuru formu eksiksiz olarak incelenir ve gereli soruşturma süreci başlar.
  • Başvuru ve akabinde herhangi bir problem yaşanmazsa kosher belgesi almak için sertifika görevlileri ilgili firmaya gider.
  • Ehil bir haham eşliğinde ilgili firmanın tüketim ürünleri kontrol edilerek kaşrut kurallarına uygun üretildiği doğrulanır.
  • Doğrulanan ürünler için kosher belgesi verilerek üretime ve tüketime gönül rahatlığıyla sürülmesi sağlanır.

Koşer Belgesinin Tanınırlığı Nedir?

Ülkemizde alanında uzman firmamız eşliğinde verilen koşer belgesi, sadece Türkiye’de değil aynı zamanda uluslararası alanda tanınan belge onayını da beraberinde vermektedir. Koşer belgesi sayesinde sadece Musevi vatandaşlar değil aynı zamanda Müslüman vatandaşlar da faydalanmaktadır. Nitekim koşer belgesi, tüketilecek gıda ürünleri arasında kesinlikle domuz eti olmadığını doğrulayan en önemli belgelerden bir tanesidir. Bu güvenilirlik sadece Musevi vatandaşlarımızı değil aynı zamanda Müslüman vatandaşlarımızı da ilgilendirmektedir.

Koşer Belgesinin Faydaları Nelerdir?

Günümüzde gıda üretimi yapan firmalar için son derece önemli koşer belgesi sayesinde, pek çok firma güvenilirliğini ve tanınırlığını arttırmaktadır. Gıda üretiminde doğrulanmış ve onaylanmış ürünlerin rahatlıkla satılabileceği anlamına gelen koşer belgesi sayesinde üretim yapan firmalar ürettikleri ürünleri gönül rahatlığıyla raflara ve marketlere dağıtabilmektedir. Ayrıca koşer belgesi alan firmaların satış ve karlarında da artışlar olduğu gözlemlenmiştir. Nitekim sadece Musevi vatandaşlar değil aynı zamanda Müslüman vatandaşlar da koşer belgesi olan ürünleri satın almakta ve tüketmektedir. Böylece koşer belgesine sahip tüm gıda ürünleri, deniz ürünleri, hiçbir katkı maddesi ve domuz maddesi içermediği için, vatandaşlar tarafından öncelikli tercih edilmektedir. Firmalar için koşer belgesinin faydalarından bir tanesi de firmayı çok daha itibarlı, temiz ve güvenilir kılmasıdır. Nitekim ürettiği ürünleri kaşrut kurallarına uygun nitelik ve şartlarda üreten firmalar, koşer belgesi sayesinde bu üretim kalitelerini doğrulayarak vatandaşlara güven vermektedir. Koşer belgesi, sadece Musevi veya Müslüman vatandaşlar için değil ayrıca günümüzde, tükettiği ürünlerin içerisinde ek hayvan katkı maddelerinin olmamasını isteyen tüm vatandaşlar için etkili bir belgedir. Gıda ürününü tüketecek hemen her inancı taşıyan vatandaşlar, koşer belgesi sayesinde tüketecekleri ürünün tertemiz ve saf olduğunu, hiçbir katkı maddesi içermediğini bilerek gönül rahatlığıyla bu ürünleri tüketmekte ve paylaşmaktadır.

Kaynak : https://www.ikcert.com/kosher-belgesi-nedir

İletişim Bilgilerimiz

Telefon: +90 545 434 7001

E-Posta: info@ikcert.com.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.