Konutta Yeni Kdv Oranı

Konutta Yeni Kdv Oranı

Konut tesliminde alınan KDV, metrekareye değil, fiyata göre ödenecek. Yeni sistem için Türkiye il il bölgelere bölünecek. Sosyal konutlarda yüzde 1 olacak KDV oranı, illerde belirlenen bölgeler için ise kademeli olacak.


MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek’in önceki gün tasarruf paketiyle birlikte açıkladığı vergide adaleti sağlamaya yönelik bazı düzenlemeler arasında yer alan konut teslimlerindeki KDV oranı, gayrimenkul sektöründe büyük yankı uyandırdı. Bakan Şimşek’in “Sadece metrekareye bakmayacağız, onun yerine KDV oranı konutun değerine göre belirlenecek” şeklinde açıkladığı düzenlemenin ayrıntılarına STAR ulaştı. Halen konut teslimlerinde 149 metrekareye kadar yüzde 1, üzerine ise yüzde 18 KDV uygulanıyor. Maliye’nin üzerinde çalıştığı yeni sistemde ise Türkiye konut açısından il il ayrılacak ve bölgelere göre kademeli KDV oranı belirlenecek. Sosyal konutlarda da belirlenecek tavan fiyatın altındakilerden sadece yüzde 1 KDV alınacak.

Yüzde 1 ile 18 arasında 5 oran

Maliye, belediyelerden, emlakçılardan ve kira bilgilerinden yola çıkarak, arsa ve konutların değerlerine ilişkin bölgeler oluşturacak. Örneğin, İstanbul’un lüks semtleri birinci bölge olacak. Diğer bölgeler ise konut fiyatlarına göre ikinci, üçüncü bölge olarak nitelendirilecek. Bölgeler belirlenirken, konut fiyatları baz alınacak. Yeni sistemde, otomobil vergilerinde olduğu gibi konut teslimlerinde alınan KDV kademeli olacak. Kademe sisteminin ise henüz netleşmemekle birlikte yüzde 1, yüzde 5, yüzde 10, yüzde 15 ve yüzde 18 olarak beşe ayrılması öngörülüyor. Konutların değerlerine göre belirlenecek kademelerde son kararı Bakanlar Kurulu verecek. Örneğin 100 bin liraya kadar olan konutlardan yüzde 1, 200 bin liraya kadar olan konutlardan yüzde 5 KDV alınması kararlaştırılacak. Hangi konutun hangi vergi dilimine gireceği ise ‘harita’ çalışmasının ardından belli olacak. Yeni düzenlemenin, en erken 2013’te başlaması öngörülüyor. Bu süreçte, öncelikle yasal düzenleme yapılacak, yeni konut vergisine esas olan bölgeler belirlenecek. Yetkililer, yeni sistemden yürürlülük tarihinden önce satılan konutların etkilenmeyeceğini kaydettiler.

Edinilen bilgiye göre, yeni sistem dar ve orta gelir grubundakileri olumsuz etkilemeyecek ve ek vergi yükü getirilmeyecek. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Türkiye genelindeki yapılacak araştırma sonrasında, belirli bir limit tespit edilecek. Ve bu limitin altında kalan tüm konutların KDV’si yüzde 1 olarak uygulanacak. Örneğin, 100 bin liranın veya 150 bin liranın altındaki tüm konutlar, sosyal konut olarak kabul edilecek ve bu tür konutlardan yüzde 1 KDV tahsil edilecek.

Talep pahalıdan ucuz eve yönelir

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek’in önceki gün açıkladığı konutta metrekareye bakılmaksızın, değerine göre vergilendirme çalışmaları konut sektöründe büyük yankı buldu. Bulut İnşaat Başkanı Temel Bulut, talebin pahalıdan Beylikdüzü, Esenyurt gibi bölgelerde yapılan metrekaresi 2 bin- 3 bin lira gibi ‘görece’ daha ucuz konutlara kayacağını söyledi. Markalı konut üreticileri de konutta KDV’nin değişmesi gerektiğini uzun süreden beri konuştuklarını ancak bunun ‘otomobil’de olduğu gibi kademeli olması gerektiğini belirterek, KDV değişikliğinin piyasanın durgun olduğu dönemde yapılmasının sıkıntı yaratacağını belirttiler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.