Konut fiyatlarına 'istikrar' zammı

Konut fiyatlarına 'istikrar' zammı

22 Temmuz seçimlerinden istikrar vaat eden tek parti iktidarının çıkması konut sektörünü sevindirdi. Konut üreticileri, tek parti iktidarını zam nedeni saydı. Ev fiyatları zamlandı.

Halil OKŞİT'in haberi

Seçimler geçti. AK Parti 5 yıl daha tek başına iktidar. İş dünyası, AK Parti iktidarını istikrar unsuru olarak kabul ediyor. inşaat sektörü de buna katılıyor. Konut üreticileri, seçimden tek parti iktidarı çıkmasını zam nedeni saydılar. "İstikrar geldi, satışlar artacak" bahanesiyle fiyatlar yüzde 10 ile 20 arasında zamlandı.

Son aylarda yüksek faizlerin etkisiyle konut satış hızında yavaşlama yaşanıyordu. Yeni hükümetin izleyeceği ekonomik programdan istikrar bekleyen konutçular, şimdiden ev fiyatlarına zam hesaplarına başladı.

Bu yıl ev fiyatlarının yüzde 25'e kadar yükseleceğini belirten Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, "Fiyatlarımızı seçim sonrasında yüzde 10 artırdık. Bu yıl ev fiyatlarının yüzde 10-25 arasında yükseleceğini tahmin ediyorum" dedi.

Aşçıoğlu İnşaat, İstanbul'da halen üç büyük konut projesinin inşaat ve satışını yürütüyor. Beşiktaş Fulya'da eski BJK tesisleri üzerinde yapılan Selenium Twins, Gayrettepe'deki Selenium Panorama ve Etiler bölgesindeki Selenium City. Bu üç projede metrekaresi 3 bin dolar civarnıda başlayan satışlar şu anda Panorama projesinde metrekare bazında 4.500 dolara, diğer iki projede ise metrekare bazında 5 bin dolara yükseldi. Aşçıoğlu projelerindeki konut fiyatları seçimlerden hemen sonra artırıldı.

ZAM DOĞRU DEĞİL

Eston Yapı Genel Müdürü Salih Kuzu da, önümüzdeki günlerde konut projelerindeki fiyatların yüzde 20 civarında artış yaşayacağını belirtiyor. Tek parti iktidarının istikrarlı bir ekonomik yapı sergilemesi tahminin, bir kaç ay içinde faizlerde düşüşe yol açacağı, bunun ilk etkisinin de konut piyasasında olacağı iddia ediliyor.

Aktürk Yapı Genel Müdürü İsmet Ergül ise şu anda zammı gerektiren bir durum olmadığını belirterek, “Fırsat durumlarında zam yapmayı doğru bulmuyoruz" dedi.

KONUT FİYAT ARTIŞINDA MALZEMELER SUÇSUZ

2007 yılı Mart ayı sonuna kadar canlı seyreden çimento talebi, nisan ayından itibaren ülke genelinde gerilemeye başlamıştır. Talepteki bu gerilemenin, seçimler öncesi yatırımcıların bilhassa konut sektöründeki yatırım kararlarını ertelemesinden kaynaklandığı ifade edilmekte ise de, talebin çok canlı geçen 2 yıllık sürenin ardından doyum noktasına geldiği düşüncesi de oldukça yaygındır.

Seçim sonrasında talepte yeniden canlanma başladığı konusunda bizim elimizde ciddi bir istatistiki bilgi mevcut değildir. Aksine, çimento talebinin nisan ayından bu yana izlediği düşüş trendi bugünde devam etmektedir.

Dolayısıyla, çimento talebindeki düşüşe bağlı olarak, çimento satış fiyatlarında da ciddi anlamda düşüşler yaşanmaktadır. Her ne kadar, TÜİK istatistiklerine göre 2006/2007 Haziran fiyat artışı yüzde 7,1 mertebesinde görünse de ülke çapında arz fazlasının yoğun olduğu birçok bölgede çimento fiyatlarınında 2006 yılına göre gerileme söz konusudur.

Faizler inmeden asla

Konut satışlarının en önemli etkenlerinden biri de konut kredi fazileri. Merkez Bankası Başkanı seçimi nediniyle yükselen faizler bir daha o seviyeleri göremedi. Mutular, tek parti iktidarının getireceği istikrar ile fazilerin düşüş eğilimi göstermesinde birleşiyor. Fakat, uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmalar ve Merkez Bankası Başkanı'nın enflasyon uyarıları faiz konusunda aceleci davranmamak gerektiğini gösteriyor.

Hareketlilik işlere yansımadı

Fuat Erbil-Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı "Seçimler nedeniyle talep ertelemesi vardı. Seçimlerden kaynaklanan kriz beklentisinde olanlar tek parti iktidarı ile rahatladılar. Şu anda hareketlilik gözleniyor ama henüz bu işlere yansımadı. Yaz ayları konutta en ölü sezondur. Eylül ayından önce kredi talebinin harekete geçmesi zor."



Akşam



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.