Kontör kontör götürmüşler

Kontör kontör götürmüşler

Uzanlar'ın Telsim kontör kartlarında hile yaparak 142 milyon YTL kazanç sağladığı ortaya çıktı. Davalık olan 14 yönetici arasında Genç Parti'nin milletvekili adayları da var.

TMSF tarafından atanan Ortak Yönetim Kurulu'nun verdiği talimatla Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın yaptığı inceleme sonrası hazırlanan inceleme raporu, kontör kartlarındaki soygunu ortaya çıkardı.

KAYIP KARTLAR

Raporda, şirketin muhasebe ve finans programı SAP üzerinden satılan kontör yükleme kartı ile müşteriler tarafından alınan, yüklemesi yapılan ve stoklarda bulunması gereken kontör kartları arasında farklılık olduğu belirlendi. 13 milyon 986 bin 582 adet ve 142 milyon 131 bin 157 YTL 60 yeni kuruş değerinde kontör kartının kayıp olduğu ortaya çıktı.

Dönemin Telsim yönetimi, bir adet kontör şifresinden 10 tane daha üretip piyasaya sürdü. Yükleme yapan vatandaşların şifreleriyle telefon numaraları eşlemesi ise şirketin finans programı SAP'ta yapılan bir oyunla gizlendi. Şirkete gönderilen aynı şifrelerin sonlarına tek haneli farklı kodlar verildi. Bu sayede 10 aynı şifre kullanılabilir hale getirildi. Zaman zaman Telsim kullanıcılarının kontörlerinin eksilip azalmasının ardında da bu durumun olduğu anlaşıldı.

DEVLETTEN GİZLENDİ

Yapılan incelemelerin ardından şirketin SAP sistemi ile abone tarafından alınan kontör kartlarına ait yükleme verileri (VRC) arasında uyum bulunamadı. Kayıt dışı satışların gizlenmesi için sistem üzerine yeni bir program eklendi. Program sayesinde kontör kartı sistemi üzerinde her türlü veriyi değiştirmeyi ve silmeyi başaran şirket yönetimi, faturasız satılan kartların bir kısmını aynı grubun şirketi olan Digital AŞ. ve Fonotek AŞ. tarafından ithal etti. İthal edilen bu kartların ise, şirket kayıtlarına hiç girmediği ya da farklı şekillerde alındığı tespit edildi. 13 milyon 986 bin 582 adet kontör kartı üzerinde yapılan bu oyunla Telsim, kasasına giren 142 milyon 131 bin 157 YTL 60 Yeni Kuruş'u devletten gizledi.

VEKİL ADAYLARI

142 milyon YTL'lik sahtekarlığın arkasında, Genç Parti İstanbul 1. Bölge ikinci sıradan milletvekili adayı Vasıf Soner Çokbilgin, Muğla 1. sıra adayı Çağdaş Ergin ile Nevşehir 1. sıra adayı Sedat Hayran başta olmak üzere 14 yönetici bulunuyor. Dolandırıcılıkla ilgili olarak yönetim kurulu başkanı Kemal Uzan ile Cem Cengiz, Murat Hakan, Yavuz ve Ayşegül Uzan başta olmak üzere 15 yönetim kurulu üyesi hakkında da "Mali Mesuliyet" davası açıldı. Dilekçede adı geçen diğer isimler şöyle: Enis Zaimoğlu, Enver İbek, Oğuz Özcü, Sertaç Akyüzol, Semih İncedayı, Alev Nalçacı, Sadrettin Balaman, Tamer Güzel, Sezer Güngör, Selma Kuru.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.