Koç'tan anlamlı uyarı

Koç'tan anlamlı uyarı

Rahmi Koç, Koç Ünüversitesi'ni mezuniyet töreninde konuştu

Koç Üniversitesi'nin 16 lisans ve 13 lisansüstü programından mezun olan 498'i lisans, 196'sı lisansüstü olmak üzere toplam 694 öğrenci, törenle diplomalarını aldı.

Koç Üniversitesi'nde düzenlenen 13. mezuniyet töreninin konuk konuşmacısı Vodafone Grubu Başkanı Sir John Bond, mezunlara hitaben, ''Benim ilk üniversite diplomasına sahip olmam 56 yılımı aldı. Bu işi benden daha çabuk başardığınız için sizleri kutlamak istiyorum'' dedi.

Bond, Türkiye'de bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, ''Türkiye, dünyada nüfusu 60 milyonu aşan 21 ülkeden biridir. Bu, insan kaynakları açısından çok önemlidir'' dedi.

Türkiye'nin tarih açısından da çok zengin bir ülke olduğunu dile getiren Bond, ''Nüfusunuzun yüzde 47'si 25 yaşın altında genç bir ülke olarak, geleceğe yönelik yüksek bir potansiyele sahipsiniz'' diye konuştu.

Bond, şu anda ABD'nin dünyanın en güçlü ve sağlam ekonomisine sahip olmasına karşın birçok alanda rekabetle karşı karşıya kaldığını, Çin ve Hindistan'ın imalat alanında, Londra ve Hong Kong'un finans merkezleriyle ve güçlenen Rusya'nın da stratejik enerji rezervlerinin kontrolüyle ABD'yi zorladığını anlattı.

Bond, şunları kaydetti:

''Bu eğilimlerin devam edeceğine ve dünya ekonomisinde dengelerin yeni baştan kurulacağına inanıyorum. Artık ekonomik büyüme ve ulusal zenginlik, ülkelerden çok nüfusa göre dağılacaktır. Çin, Hindistan ve Türkiye gibi ülkeler hem ekonomik, hem de siyasal açıdan güçlenecek ve güçlü bir Batı ile daha güçsüz bir Doğu ve müreffeh bir Kuzey ile daha yoksul bir Güney, küresel zenginlikleri daha adil ve eşit biçimde paylaşacaktır.''

Bond, mezun olan öğrencilere, ''kaliteli bir şirkette çalışmaları veya özgün bir düşünceleri varsa kendi işlerini kurmaları, birlikte çalışacakları insanların niteliklerine dikkat etmeleri, meraklı olmaları ve diğer insanların kültürlerine karşı duyarlı olmaları'' tavsiyelerinde bulundu.

-''SEÇİMLERDE OY KULLANIN''-

Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rahmi Koç da üniversite yıllarının insan yaşamında önemli bir kilometre taşı olduğunu belirterek, Koç Üniversitesi'nin yakında doktora unvanlı mezunlar da vereceğini bildirdi.

Koç, içinde bulunulan yılın ilginç ve ayrıcalıklı bir yıl olduğunu dile getirerek, ''Cumhurbaşkanı seçememiş bir parlamento, kendini yenilemeye karar vermiştir. 22 Temmuz'da yapılacak seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olanlarınız, mutlaka oylarınızı kullanınız'' diye konuştu.

Son yıllarda Atatürk ilkelerini yıpratmaya ve erozyona uğratmaya doğru sistematik bir çaba harcandığının görüldüğünü vurgulayan Koç, şunları kaydetti:

''Demokratik ve laik cumhuriyetimizin temellerini sarsmaya yönelik bu akıma katiyen müsaade etmeyiniz. Türkiye, cumhuriyetin ilanından bu yana epey yol kat etmiştir. Bizi geri döndürme çabalarına izin vermeyiniz.

Avrupa Topluluğu ile müzakereler başlamış ve devam etmektedir. Geç de olsa Türkiye'nin Avrupa Topluluğu'na tam üye olması kaçınılmazdır. Geçmişte bu konuda bilerek veya bilmeyerek çok önemli fırsatlar kaçırılmıştır. Bundan sonra böyle bir lüksümüz yoktur. Dolayısıyla, bu yolda ne yapılması lazımsa elbirliği ve güçbirliğiyle yardımcı olmalıyız. Avrupa Topluluğu'na üye olmak, bu güzel memleketimizin hakkıdır ve de yararınadır.''

-''MEZUNLARIMIZIN SAYISI 4 BİN''-

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Aşkar da üniversitelerine giren gençlerin yüzde 95'inin tam zamanında mezun olduğunu, bunun, mezunlar ve üniversite için önemli bir başarı anlamına geldiğini söyledi.

Aşkar, ''Mezunlarımızın sayısı 4 bin olarak, 3 bin 500 civarındaki öğrenci sayımızı aştı. Bir üniversitenin hayatında önemli bir kilometre taşı, belli bir olgunluğun işareti'' dedi.

Üniversite birinciliğini, ekonomi bölümü mezunu Mehtap Akgüç alırken, törende, Werner von Siemens Mükemmellik Ödülleri, Liderlik Ödülleri ve Rektör Özel Ödülü de sahiplerine verildi.

Bölüm birincilerinin de ödüllerini aldığı törende, 498 lisans ve 196 lisansüstü mezuna diplomaları sunuldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş'ın oğlu Mustafa Ömer Topbaş da işletme bölümünden mezun oldu.

Gazetecilere, oğlunun mezun olmasına ilişkin duygularını aktaran Topbaş, ''Bu, büyük bir mutluluk. Çocuğumun dünyaya gelişinden, ilkokula başlayışına kadar tüm zaman, film şeridi gibi aktı gitti gözlerimin önünden'' dedi.

Topbaş, oğlunun iyi bir eğitim aldığını dile getirerek, ''Ulusumuz, yapı olarak, yetişme tarzı olarak, ulusa, vatana, millete, bayrağa saygılı, insanları seven, ülkesi için çalışacak karaktere sahip, donanımlı bir genç kazandı'' diye konuştu.

İstanbul Valisi Muammer Güler, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Semahat Arsel, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Ömer M. Koç ve Koç Holding Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç'un da katıldığı tören, mezun öğrencilerin keplerini havaya fırlatmasıyla sona erdi.

AA




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.