Kocaeli'de KUDEP kolaylığı

Kocaeli'de KUDEP kolaylığı

KUDEP, bürokratik engelleri ortadan kaldırarak, vatandaşın hizmetini kolaylaştırıyor, binasını orijinaline uygun onarmak isteyenlere yardımcı oluyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tarihi mekanların korunması ve vatandaş ile bakanlık arasında köprü oluşturmak amacıyla, bünyesinde Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEP) kurdu. Tarihi mekan sahiplerini bilinçlendirme çalışmalarını da yürüten KUDEP, bürokratik engelleri ortadan kaldırarak, vatandaşın hizmetini kolaylaştırıyor, binasını orijinaline uygun onarmak isteyenlere yardımcı oluyor.




Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Müdürlüğü tarafından oluşturulan KUDEP, tarihi mekanlar konusunda vatandaşı bilgilendirme toplantılarını sürdürüyor. Şu ana kadar İzmit'te iki, Gölcük Saraylı Köyü, Tavşancıl, Gebze merkez ve Değirmendere'de tarihi mekan sahibi insanlarla toplantı yapılarak, yapılması gereken, tanınan haklar ve izlenmesi gereken yollar konusunda bilgi verildi. Toplantılarda vatandaşlar küçük bir işlem için bile aylarca bekletildiklerinden dert yandı.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kocaeli'de tescilli 650 eser içinde ev konumunda olan 450 binanın sahipleri, KUDEP tarafından tek tek belirlendi. Bina sahiplerinin onarım, bakım, restorasyon işleri için gösterilen her çabayı destekleyen KUDEP, basit boya, çatı tamiri gibi işlemlere izin verme yetkisine sahip. Bu tür basit işlemler için vatandaşın aylarca bakanlık onayını beklemesi gerekmiyor. KUDEP'in görevleri arasında onaylı projelerin uygulamasını denetlemek ve tamamlananlar hakkında görüş vermek, Koruma Yüksek Kurulu veya Bölge Kurulu'nun kararlarına aykırı uygulamaları denetlemek yetkisine sahip.

 



KUDEP, tarihi yapı sahiplerine bakım ve onarım işlerinde büyük kolaylık sağlıyor. Daha önce basit onarım işlemleri için aylarca beklemek zorunda kalan yapı sahipleri artık KUDEP sayesinde işlemlerini daha hızlı sonuçlandırıyor. Sahibi oldukları tarihi binayı onarmak isteyenler, mülkiyet durumuyla ilgili belgeyi, yapının mevcut durum fotoğraflarını, yapacağı uygulamaya ilişkin açıklayıcı bilgiyi içeren dilekçesiyle beraber KUDEP'e müracaat edebiliyor. Başvurular KUDEP uzmanlarınca incelendikten sonra yapılacak uygulama ile ilgili koşulların belirtildiği bir izin belgesi düzenleniyor. Tadilat ve tamiratlar tamamlandıktan sonra, yapılan çalışmayı denetleyen KUDEP, çalışma izin belgesi doğrultusunda tamamlanmışsa, uygunluk belgesi veriyor. Onarım, izin belgesi dışına çıkılarak yapılmışsa, durumu Koruma Bölge Kurulu'na rapor ediyor.

 

KUDEP, tarihi yapıların onarım ve bakım sürecinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile mülk sahipleri arasında köprü oluyor. Binasını onarmak isteyen kişilere, onarımın tahmini tutarı ve teknik rapor hazırlayan KUDEP, bu sayede vatandaşın yükünü de hafifletiyor. Hazırlanan raporlar doğrultusunda vatandaşlar, onarımı yapılacak olan binalar için bakanlık tarafından verilen 50 bin YTL ile 200 bin YTL arasında değişen restorasyon yardımını bu raporlarla alabiliyor.


TÜRKİYE TURİZM


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.