Kır düğünü 12 milyon dolarlık pazar doğurdu

Kır düğünü 12 milyon dolarlık pazar doğurdu

Gelin ve damatlar salonlardan kırlara kaçıyor..

Düğünler, salonlardan kırlara taşınca artan talep kır düğünü yapılan mekanların sayısını da patlattı. Sadece İstanbul'da 30 farklı mekan kır düğünü organize ederken, ortaya çıkan pazarın büyüklüğü ise 12 milyon dolara ulaştı.
      Kimi doğadan, kimi Hollywood filmlerinden, kimi de özlediği memleket düğünlerinden etkilendi, gelin ile damatlar salonlardan kırlara kaçtı. İstanbul'da şimdilerde kır düğünü yapılan 30'a yakın mekanda yer bulmak neredeyse imkansız. Son iki ay içinde sadece İstanbul'da binin üzerinde kır düğünü gerçekleşti. Kısa sürede 12 milyon dolarlık yeni bir pazar doğdu.
      Bahçeköy'de 4 bin 500 konuğu ağırlama kapasitesine sahip LS Banquet’in sahibi Lütfü Sapmaz'a göre kır düğünlerinde yaşanan patlama doğaya ilginin son dönemde artmasından kaynaklanıyor. Sapmaz, "Türkiye'de yaşayan her insan memleketinde bir kır düğününe katılmıştır. Anadolu'da düğün salonları yeni yeni ortaya çıktı. Eskiden ya evin önünde ya da yerleşim yerinin dışındaki açık alanlarda düğünler yapılırdı. Şimdi bu özelliğimizi İstanbul'da tekrar keşfediyoruz" diyor.
     
     En kârlı işlerden biri

      Son yıllarda yaz düğünlerinde daha çok kır düğünleri ve doğal ortamlar tercih edilince, açık havada düğün yapma imkanı veren mekanlar da ardı ardına açıldı. 17 yıldır Klasis, Çırağan Sarayı, Kemer Country ve Park Orman gibi mekanlarda yöneticilik yapan ve daha sonra kendi şirketini kuran Sapmaz, kır düğünleri denildiğinde ilk akla gelen isimlerden. Baltalimanı'ndaki Portaxe'in işletmeciliğinin yanı sıra Bahçeköy'de 4 bin 500 kişiyi aynı anda ağırlayabilen Garden Fiesta'nın da sahibi olan Sapmaz, açık hava organizasyonlarının son dönemin en karlı organizasyonları olduğunu söylüyor.
      İstanbul'da kır düğünü yapılabilecek 30'a yakın mekanın bulunduğunu anlatan Sapmaz, "7 yıl önce bu tür düğünleri organize etmek için sadece 2 yer vardı. Şimdi mekan sayısı 30'u buldu. Talep nedeniyle kır düğünü mekanlarının sayısının her yıl yüzde 10 oranında büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Küresel ısınma nedeni ile havaların sıcak ve yağışsız geçmesi de kır düğünlerinde yaşanan patlamanın bir diğer nedeni. Herkes bu çok önemli günün en mükemmel şekilde geçmesini istiyor" diyor. İstanbul'da her yıl ortalama bin kır düğünü yapıldığının da altını çizen Sapmaz, bu yeni pazarın cirosunun ise 12 milyon doları aştığına dikkat çekiyor.
     
     Şirketler eğitime geliyor

      Sanılanın aksine kır düğünlerinin pahalı organizasyonlar olmadığını da belirten Sapmaz fiyat aralıklarının 5 bin dolardan başlayıp, 100 bin dolara kadar çıktığını anlatıyor. 5 yıldızlı bir otelde düğünün maliyeti kişi başına 100 euroya geliyorsa, kır düğününde her şey dahil en fazla 70 YTL oluyor.
      Sadece düğünlerin değil şirketlerinde etkinliklerini bu alanlara kaydırdığını anlatan Sapmaz, sezon sonuna kadar ormanlık açık alanlarda yer bulmanın imkansız hale geldiğini ifade ediyor. "60 gün içinde Garden Fiesta'da 40'a yakın şirket organizasyonu yaptık" diyen Sapmaz, "Firmalar çalışanlarının motivasyonunu artırmak için açık hava etkinliklerine önem vermeye başladı. Şirketler haftanın bir günü binlerce çalışanını buraya getirerek eğlendiriyor. Onlarca etkinliğimiz mevcut" diyor. Son dönemde ortaya çıkan ölümcül kene ısırması vakalarının kendilerini etkilemediğini de anlatan Sapmaz, "Kendi mekanlarımızda düzenli olarak ilaçlama yaptığımız için böyle bir sorunla da karşılaşmamız mümkün değil" açıklamasını yapıyor.
     
     Mekanlar Polenezköy ile Şile arasında

      İstanbul'da kır düğünleri için en çok Boğaz manzaralı mekanlar tercih ediliyor. Düğün ve nikah törenlerine uzun zamandır evsahipliği yapan İstanbul Boğazı'nın Anadolu yakasında, Çubuklu'daki Hidiv Kasrı ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün Anadolu ayağındaki Tema Vakfı Otağ Park, Borsa Restoran ve Mihrabat Korusu en gözde mekanlar arasında. İç kesimlerde ise Polonezköy'den Şile'ye kadar kır düğünü organize eden yerler bulunuyor. Polonezköy'deki Beyaz Bahçe Butik Oteli ile Beyaz Bahçe Restorant, Bahçeköy'de Garden Fiesta, Park Orman gibi mekanlar öne çıkıyor.
     
     Köpek çiftliğinin bir bölümü düğün mekanı

      Kır düğünlerine olan talep sadece İstanbul'la sınırlı değil. Kır düğünleri Anadolu'nun önde gelen şehirlerinde de popüler oldu. Bursa'da Türkiye'nin ilk köpek çiftliğinin sahibi Taylan Kapan arazisinin bir bölümünü bu yıl kır düğünleri için ayırdığını söylüyor. Bursa'da kır düğünü organizasyonu yapılacak mekanın olmaması nedeni ile bu işe girdiğini belirten Kapan, "Bu yıl ilk kez açmamamıza rağmen 2 ay gibi bir sürede 20'den fazla organizasyon gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıl daha verimli olacak. Düğün salonları modası geride kaldı. Zaten düğünler yazın oluyor. Kışın kimse düğün yapmaz. Yazın da kapalı mekanlara tıkılmayı kimse istemiyor. Şuan moda olan kır düğünü yapmak" diye konuşuyor.

REFERANS




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.