Kadir Topbaş: “İstanbul Ankara gibi olmayacak”
Küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin İstanbul için ciddi bir felaketin sinyali olduğunu söyleyen Başkan Kadir Topbaş, herşeye rağmen 'Su kesintisi olmayacak' dedi ve ekledi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş; ekolojik kıyametin, küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin İstanbul için ciddi bir felaketin sinyali olduğunu belirterek vatandaşları daha dikkatli olmaya davet etti.
Topbaş, İstanbul'da Ankara'daki gibi su kesintilerinin yaşanmayacağını söyledi. Saraçhane'deki makam odasından çıkışta gazetecilerin su sorununa ilişkin sorularını yanıtlayan Topbaş, "İstanbul, dünyadaki birçok kent gibi su konusunda ciddi bir sıkıntı içerisinde. Yaşam alanları daralıyor. Ekolojik kıyamet, küresel ısınma ve iklim değişiklikleri İstanbul için ciddi bir felaketin sinyalleridir. Dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.
Muhtemel su sıkıntısına karşın acil planının, Melen Çayı Projesi olduğunu dile getiren Topbaş, "Çok ciddi bir şekilde Melen Çayı'nın çalışması devam ediyor. 35.5 kilometrelik bir mesafe kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ olarak bu projede 190 milyon YTL'lik yatırımı gönüllü olarak biz üstlendik. 'Üzerimize düşeni yaparız' dedik ve buna imza koyduk. 11 ayrı şantiyede çok yoğun bir çalışma var. Bu proje inşallah zamanında yetişecek. Boğaz geçişi için de 160 santimetrelik bir çelik boru geçirme ihalesini de yaptık, müteahhit firma başlayacak. Çünkü ilk etapta Avrupa yakasındaki su ihtiyacını karşılamak gerekecek. Çünkü Büyükçekmece Gölü'ndeki ciddi kuruma, bu yakanın su rezervindeki eksilmeyi gösteriyor. Bunu dengelemek için böyle bir hat geçişine de ihtiyaç var" diye konuştu.
"DENİZDEN SU ALMAK İÇİN DE ÇALIŞMA BAŞLATTIK"
Kasım ayına kadar yağmur yağmaması halinde Melen Çayı Projesi'nin yanı sıra denizden su almayı da hedeflediklerini ancak bu yatırımın pahalı olduğunu söyleyen Topbaş, "Deniz suyunu İstanbul'da kullanır hale getirmenin maliyeti 60 sent civarında. Biz bu rakamı pahalı görüyoruz. Ama bununla ilgili çalışmaları başlattık. Değerlendirmeler yapılıyor.
Karadeniz suyunun tuz oranının düşük olması, rantabl görünmekle birlikte başka sorunları var. Bu konuda değerlendirdiğimiz başka bölgeler de var. Bakınız, biz Melen Çayı'ndan birinci etapta günde 750 bin metreküp su getireceğiz. Dört etap da İstanbul'a geldiğinde şu anda İstanbul'un kullandığı su kadar su getirmiş olacağız. Yani İstanbul'un barajları dışında günlük kullanım kadar daha su alma imkânımız olacak. Melen Çayı'ndan getireceğimiz 750 bin metreküplük suyun yarısı kadar Ayamama Deresi'nden her gün denize deşarj var. Bunu tekrar geri kazanmak için ileri derecede biyolojik arıtma ihalesini yaptık. Bu devreye girdiğinde o bölgedeki bütün sulamalar sanayide park ve bahçede kullanılacak. Adeta bir baraj elde etmiş olacağız, ciddi bir boyutta geciken bir proje" şeklinde konuştu.
"ANKARA GİBİ SU KESİNTİSİ YAPILMAYACAK"
Ankara'nın yaptığı gibi 2-3 günde bir su kesintisi yapmayacaklarını belirten Topbaş, "Bunu yaptığınız zaman insanlar da, 'susuz kalabilirim' endişesi ile büyük depolar alacak, büyük hacimler ortaya çıkacak, bir şey değişmeyecek. Suyunuz bittiği zaman suyunuz olsun, bardağınıza içeceğiniz kadar su doldurun. İçmeyeceğiniz takdirde bardaklarınıza su doldurmayın, lokantalarda her yerde özen gösterin" diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.