KADINLARIN KORKULU RÜYASI İDRAR KAÇIRMA

KADINLARIN KORKULU RÜYASI İDRAR KAÇIRMA

İdrar kaçırma sorunu yaşayan pek çok kadın, sık tuvalete gitme korkusu nedeniyle evden çıkamama, sürekli iç çamaşırı değiştirme zorunluluğu ve bu durumun yarattığı psikolojik travmalar nedeniyle büyük sorunlar yaşamaktadırlar. Memorial Şişli Hastanesi Üro

 Mesane ve bağırsak sarkmaları idrar kaçırma sorununa neden olur

Çok sayıda doğum yapma, “pelvik taban” denilen vücudun en alt bölgesini destekleyen sağlam dokuların özelliğini yitirmesi, sigara içimi ve fazla kilolar sonucu ortaya çıkan “bağırsak ve mesane sarkması”, ileri yaştaki kadınlarda sık görülen sağlık sorunları arasındadır. Günümüzde kadınlarda mesane ve bağırsak sarkması nedeniyle idrar kaçırma sorunu, büyük ameliyat kesileri olmadan ve bağırsaklar dışarı çıkarılmadan robotik cerrahi ile tedavi edilebilmektedir.

Cinsel hayat da olumsuz etkilenebilir

Mesane sarkması; doğum yapan kadınlarda, sigara içenlerde, kilolularda, ileri yaşlarda sıklıkla görülmektedir. İleri yaşta doku esnekliği de kaybolması bu tür sarkmaların oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Hastaya sosyal anlamda büyük zarar veren bu hastalıkta, kadın idrar kaçırdığını hisseder ancak buna engel olamaz. Aynı nedenlere bağlı olarak doğum kanalından bağırsaklar da sarkabilir, kadının cinsel hayatı da olumsuz etkilenebilir. Kadınların %15 kadarında gözlenen bu durum daha önceden başka bir hastalığa bağlı olarak rahmi alınan kadınların yaklaşık %38’inde ortaya çıkabilmektedir.

Hasta konforu ön planda

İdrar kaçırma robotik cerrahi olmadan basit yöntemlerle de tedavi edilebilen bir hastalıktır. Son yıllarda geliştirilen bu yöntemlerde sentetik bir şerit doğum kanalı ön yüzünden geçen idrar kanalını asmak ve sabitlemek amacıyla uygulanır. Bu yolla özellikle ıkınmak, öksürmek, gülmek, oturup kalkmak gibi karın içi basıncını artıran durumlarda ortaya çıkan idrar kaçırma tedavi edilmiş olur. Ancak mesane ve bağırsak sarkması söz konusu olduğunda ise bu ameliyat tek başına yeterli olmaz. Birlikte, mesanenin vücudun daha üst kısımlarına, mesela kemik yapılara, sentetik yamalarla asılması da gerekir. Açık cerrahi ile yapıldığında bağırsaklar dışarı alınarak yapıldığından bağırsak fonksiyonlarının geri dönmesi gecikebilir. Ayrıca bu işlem büyük kesi ile gerçekleştirileceğinden ameliyat sonrasında yara yeri enfeksiyonları veya fıtıklaşmalarına neden olabileceği gibi, karın ön duvarında iz kalması ile sonuçlanabilir. Bu ameliyat robotik cerrahi le yapıldığında; büyük ameliyat kesisi yapılmaz ve bağırsaklar dışarı çıkarılmaz. Ameliyat sonrası bağırsak hareketlerinin daha erken normalleşmesi beklenir.

Hızla iyileşme sağlanıyor

Mesane ve bağırsak sarkması ameliyatları, büyük kesilere neden olmadan, hastanın ameliyat sonrası hızla iyileşebileceği “da Vinci Robotik Cerrahi” ile yapılabilir. Robotik cerrahi, rahim ve bağırsak sarkmalarına bağlı olarak ortaya çıkan idrar kaçırma sorununda kullanılan en önemli ve ileri cerrahi yöntemdir. Özellikle kadınlarda sık görülen bu durumda; mesaneye komşu olan rahim ağzı bölgesi ile bel kemikleri bölgesi arasına sentetik yama kullanılarak mesaneyi yukarı kaldırılıp normal yerine getirilmekte ve buna bağlı gelişen idrar kaçırmanın önüne geçilebilmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.