'K.Irak'a girmek AB'den feragat'

'K.Irak'a girmek AB'den feragat'

İngiliz Financial Times gazetesi, birçok AB'li diplomatın Türk ordusunun K. Irak'a girmesinin Türkiye'nin AB umutlarından feragat etmesi anlamına geleceğini söylediğini yazdı.

Metin Güneş'in haberi

Gazete, son günlerde Türk ordusu ile AK Parti arasında yaşanan gerginlik sonrasında çok sayıda AB diplomatının bir darbe olması ya da Türk ordusunun Kuzey Irak'a girmesi halinde, Türkiye’nin AB umutlarının sonu anlamına geleceğini söylediğine yer verdi.

Financial Times, geleneksel olarak Ankara'nın AB içindeki en büyük savunucuları olan İngiltere ve Avrupa Komisyonu'nun da Türkiye'nin uzun vadeli beklentileri konusunda daha karamsar olduklarını ve bu yıl bu konudaki heveslerini kısıtlamak zorunda kaldıkların belirtti.

Gazete, Türkiye'yi destekleyenlerin 22 Temmuz'daki seçimlerden çıkacak yeni hükümetin ülkenin bocalamaya başlayan reform sürecini yeniden canlandırmasını umduğunu yazdı.

'Sarkozy geçici olarak rahat bıraktı'

Financial Times gazetesi, ayrıca Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin Avrupa Birliği umutlarını geçici de olsa rahat bıraktığını yazdı.

Gazete, Sarkozy'nin haziranda yapılacak zirve öncesinde dikkatlerini Türkiye'den daha çok yeni AB anlaşması üzerinde toplamaya karar verdiğini bildirdi.

Financial Times, bunun sonucunda AB'nin zirve sonrası 26 Haziran'da Ankara ile üç yeni alanda müzakerelere başlayabileceğini belirtti.

Gazete, Sarkozy'nin hafta başında Paris'te İtalya Başbakanı Romano Prodi ile yaptığı görüşmeden sonra, "Benim önceliğim Almanya'nın AB dönem başkanlığının ve 21-22 Haziran'daki Avrupa Konseyi'nin başarılı geçmesidir. Kurumsal tıkanıklığı açmak için ne yapmamız gerekiyor" şeklindeki sözlerine yer verdi.

Fransa'nın veto ihtimali

Fransızların veto riskinin ortadan kalkması sonrası AB'li diplomatların şimdi artık en az bir belki de tüm üç başlık altında AB ile Türkiye arasında yapılacak müzakerelere başlamak konusunda umutlu olduklarını belirten gazete, bu başlıkların da istatistikler, mali kontrol ile ekonomi ve para politikaları olduğunu hatırlattı.

Gazete, bir AB diplomatının, "En az bir konuda bile müzakerelere başlamak siyasi olarak önemli bu iki konu da olabilir" şeklindeki sözlerine yer verdi.



CNN Türk

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.