İzmir'de Tarih Yazıldı

İzmir'de Tarih Yazıldı

Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenen cumhuriyet mitingi, "Türk siyasi tarihinin en kalabalık mitinglerinden biri" olarak değerlendirildi...

İzmir'de 60'dan fazla sivil toplum örgütünün desteğiyle organize edilen, "Tandoğan'dan Çağlayan'a, Çağlayan'dan Gündoğdu'ya cumhuriyet mitingi "Türk siyasi tarihinin en kalabalık mitinglerinden biri" olarak değerlendirildi. Yüz binlerle dolup taşan alan Türk bayraklarıyla gelincik tarlasına dönerken, bayraklarla süslenen tekne ve yatlar da denizden bu güzelliği tamamladı. Mitinge katılanlar, "Anadolu'nun işgalinde ilk kurşunu atan kente hoş geldiniz" sözleriyle karşılandı.
Mitinge katılanlar güvenlik noktalarında kontrolden geçirilerek Kordon'a alınırken saatler 10.00'u gösterdiğinde 1. Kordon'un yanı sıra hemen arkadaki 2. Kordon da coşkulu kalabalıklarla doldu.



Deniz de doldu taştı
Miting için belediye tarafından seyyar tuvaletler kuruldu. Alan çevresinde çok sayıda seyyar su ve bayrak satıcısı dikkat çekti. Bazı belediyeler de binlerce Türk bayrağı ve şapkayı bedava dağıttı.
Karşıyaka'dan yolcu taşıyan vapurlar da Türk bayraklarıyla donatıldı. Sadece denizden miting alanına 200 bin kişi taşındı. Türk bayraklarıyla süslenen teknelerden de mitinge denizden destek verildi. Büyükşehir Belediyesi'nin Bergama Vapuru da bayram günlerindeki gibi özel olarak süslenerek tur attı. Deniz Kuvvetleri'ne ait bir hücumbot da kıyıya yakın geçiş yaptı, güverteye dizilen subay ve astsubaylar adeta mitinge katılanları selamladı. Kalabalıktan gemiye alkışlar yükseldi.




Telekom'a bayrak tepkisi
Cumhuriyet Meydanı'ndaki Türk Telekom binasındaki yaklaşık 200 metrekarelik dev Türk bayrağının toplanması halkı isyan ettirdi. Türk Telekom'un girişindeki güvenlik görevlileri bayrağın sabah Ankara'dan gelen talimat üzerine toplandığını belirtirken, protesto gösterileri yapıldı.
"Telekom şaşırma sabrımızı taşırma", "Telekom baksana bayrağı açsana", "Satılmış Telekom" sloganları atıldı. Yetkililer yaklaşık 15 dakika sonra bayrak açmak zorunda kaldı. Telekom'un önündeki direkte de eskimiş ve uçları yırtık Türk bayrağının bulunması tepki çekti.


Teknik arıza çıkınca...
İstanbul bağımsız milletvekili, sanatçı Zülfü Livaneli, "Türkiye'de laikler bir avuçtur" yalanının bu meydanda yıkıldığını söyledi. Livaneli daha sonra "Karlı kayın ormanı" şarkısını söylemek istedi. Ancak teknik bir arıza nedeniyle şarkı yarıdan başlatıldı. Buna tepki gösteren Livaneli, "3 saattir buraya çıkmaya çalışıyorum, engelleniyorum. Sizin sesinizi kesmeye çalışıyorlar. Bizim bu birlikteliğimizi küçük çıkarlarına alet etmeye çalışıyorlar" diye konuştu. Daha sonra teknik arıza giderildi ve Livaneli şarkısını söyledi. Düzenleme Komitesi Başkanı Ferda Kardelen, Livaneli'yi engellemek gibi bir amaçları olmadığını, kendileri tarafından davet edildiğini söyledi.
İzmir'e CHP lideri Baykal ile birlikte aynı uçakta gelen Karayalçın, CNN Türk'teki röportajda CHP-DSP-SHP birlikteliği için, "Keşke olabilse, çok isterim" açıklamasını yaptı.


'Artık birleşin'
Düzenleme kurulunda yer alan Prof. Dr. Alparslan Işıklı da sandıkta birleşmenin önemine değindi. Işıklı konuşmasında, cumhuriyet mitinglerinin değişik siyasal oluşumları bir araya getirdiğini belirterek, "Birleşme kadar hangi noktada birleşileceği de önemli. Önemli olan sandıktan Atatürkçülüğün çıkmasıdır" dedi.
Prof. Dr. Birgül Ayman Güler ise, cumhuriyet mitinglerinin Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi dünya halklarınca coşkuyla karşılandığını, onları cesaretlendirdiğini söyledi.










HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.