İstanbul'da yüksek binalara standart

İstanbul'da yüksek binalara standart

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi'nce imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde ''Yüksek Yapılar Yönetmeliği'' hazırlanacak.

Büyükşehir Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi'nce imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde ''Yüksek Yapılar Yönetmeliği'' hazırlanacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Hukuk ve İmar Komisyonlarınca hazırlanan ''İstanbul Yüksek Yapılar Yönetmeliği hazırlanması için bilimsel ve teknik ortak işbirliği protokolü yapılması hakkındaki raporu'' görüştü.

Raporu oy birliği ile kabul eden meclis, protokol kapsamında 100 bin YTL artı KDV harcama yapabilmesi için İmar Müdürlüğü'ne yetki verdi. Protokol kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü ile Boğaziçi Üniversitesi tarafından hazırlanacak ''Yüksek Yapılar Yönetmeliği''nde öncelikle yüksek yapının tanımı yapılacak.

Büyükşehir Belediye Kanunu ile belediye sınırlarının il sınırlarına kadar genişlediğine işaret edilen protokolde, sosyal ve ekonomik yönden hızla gelişen şehirde yaşanacak olası depremlerin zararının en aza indirilmesinde, yerleşim yerlerinin jeolojik özelliklerinin ve zeminin deprem sırasındaki mekanik davranışının öneminin büyük olduğuna dikkat çekildi. ''Yüksek Yapılar Yönetmeliği ile son yıllarda dünyaya açılan İstanbul'da her geçen gün artan yüksek binalara plan ve proje safhasında daha etkin bir biçimde müdahale edilebilecek ve depremden zarar görme riski en aza indirilecek'' denilen protokolde, şu görüşlere yer verildi:

''Böylece megakent İstanbul'un daha sağlıklı büyüyerek dünya vitrininde hak ettiği yeri alması yolunda önemli bir adım atılmış olacak. Yönetmelikte, yüksek yapıların deprem analizinde kullanılacak yöntemler, deprem yer hareketleri ve uygulanacak performans kriterlerine ilişkin hükümler de yer alacak. Projede, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü mühendisleri ile Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri görev alacak.''


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.