İstanbul otelleri satışa çıktı

İstanbul otelleri satışa çıktı

İstanbul'da The Ritz Oteli 140, Ceylan Oteli 190, Çinar Oteli 130, Cevahir Oteli 225, Gezi Oteli 8 milyon Euro’dan alıcı bekliyor

İstanbul’a turizm tesisi yapmak için yabancı yatırımcılar akın ederken İstanbul’un turizmi ile yaşıt 5 yıldızlı 5 otel satışa çıkarıldı. İstanbul’a akın eden yabancı yatırımcılar yanında iç piyasadan da otellere talep olduğu bildirildi.

The Ritz Oteli 140, Ceylan Oteli 190, Çınar Oteli 130, Cevahir Oteli 225, Gezi Oteli 8 milyon Euro’dan alıcı bekliyor. Bunlardan Gezi Oteli’nin 7 milyon Euro’ya alıcı bulduğu ileri sürüldü.

 



RITZ CARLTON OTELİ


İstanbul’da “Gök Kafes” diye yıllarca kamuoyunu işgal eden ve ANAP döneminde Süzer Holding tarafından yapılan Tha Plaza Oteli isim değiştirdikten sonra satışa çıktı. Daha önce Ritz Carlton olarak bilinen The Plaza, Ritz zincirininşartlarını yerine getiremediği için isim hakkını yitirmişti. Plaza Oteli’nin satış değerinin 140 milyon Euro olduğu bildirildi. Süzer Holding'in bodçlarını ödemesi sırasında otelin değerini de ileri sürdüğü bu nedenle satmaya karar vermiş olabileceği ileri sürüldü

 


CEYLAN SATILDI MI?


Satıldı, satılacak söylentileri dolaşan ve bir ara Arap sermayisine satıldığı söyleyen Ceylan Oteli’nin de 190 milyon Euro ile satış listesinde olduğu belirtildi. Önceleri Sheraton zincirinde olan otel daha sonraları Ceylan ailesine geçti. Ancak Ceylan ailesinin ekonomik krize girmesi üzerine TMSF’ye kalan otel için müşteri aranıyor.

 

Bu arada Ogün gazetesi Taksim’deki 5 yıldızlı Ceylan Intercontinental Oteli’nin 145 miyşon dolara kazakistanlı Kazanov kardeşlere satıldığını ileri sürdü. Gazetenin habmerine göre olay şöyle gelişti:

Ceylan Holding tarafından Emekli Sandığı’ndan kiralanan Intercontinental otelin alan Kazaklar 6 kişilik yönetim kuruluna 4 yeni üye atadılar. Tüm bunlar olup biterken Borçları nedeniyle TMSF ile anlaşma yapan Ceylan holding daha önceden bşka bir şirketin üzerine geçirdiği oteli bir yıl süren görüşmeler sonucu 145 milyon dolara Kazaklara satarken TMSF’nin olaydan hiç haberi olmadı. Ceylan Holdin’in satışı gizli kalması isteği nedeniyle devir teslimin içlice yapıldığı iddia edildi. Adın açıklanmayan bir kişi: “Bir yıldır Taha bey adlı bir işadamı Kazaklar ve Ceylan Holdin Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ceylan ile görüşmeler yapıyordu. Bazı masraflar vardı. Birde ceylanların kazak Eximbank’a olan borçları vardı. Bu borçları oteli satın alan masanov kardeşler üslendi” dedi.


satışta dikkati çeken başka bir konu ise Ceylanların iki yıl dha kira sözleyşmesini uzatmaları olduğuna dikkat çeken gazete, taraflar el sıkıştıktan sonra yönetim kurulu üyeliğinde değişikliğe gidildiğini ve kazkların bir işadamı ve avukattan oluşan 4 kişiyi göreve getirdikleri belirtildi.


TMSF’nin olaydan haberi olsa da yapacak bir şeyi olmadığını belirten TMSF yetkilisi “Biz Ceylanlarla protokl anlaşması yaptığımızda söz konusu satışı yapılan otel bu protokolde yoktu. Çünkü tel daha önceden yabancı bir şirket üzerine geçirilmişti. Ceylanlar TMSF ile imszalana protokola bugüne kadar uydular. TMSF’nin bu satıştan haberi yokt. Olsa da yapacak bir şeyi yoktu” dedi.

 



TARİHİ ÇINAR OTELİ


İstanbul turizminin en köklü otellerinden ve belli bir yaşın nostaljisinde daima yeri olan Yeşilköy Çınar Oteli’de 130 bin Euro’ya satışa çıktı. Konumu itibarıyla İstanbul’un en güzel yerlerinden birinde olan Çınar Oteli yıllarca Atatürk havalimanı’na gelen uçak personeli ve yolculara hizmet vermişti. Ancak son yıllarda çevrede başka oteller oluşmaya başlayınca eski itibarını yitirdi. Binanın yeni otel konsepti anlayışına göre yenilenmemiş olmasıda müşteri kaybına ve işletme maliyetlerini artmasına neden olmuştu.

 

CEVAHİR TUTMADI


Cevahir Oteli ise İstanbul’un en büyük kongne oteli tarafından Cevahir Holding tarafından yapıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan uluslarrası toplantılarını bi otelde yaparak büyük destek verdi. Ancak aradan geçn sürede Cevahir Grubu’na Cevahir İş Merkezi’nde meydana gelen ölümlü olaylarla birlikte sorunlar eklendi. Otele yatırım yapmayan, personel konusunda titiz davranmayan Cevahir Grubu oteli işletmekte başarısız oldu.Bunun üzerine oteli elden çıkarmaya karar vererek piyasaya sundu.

 

GEZİ OTELİ EL ALTINTAN SATILDI MI?


İstanbul’da Taksim bölgesinin en eski otellerinden olan Gezi Oteli konumu itibarıyla en güzel yerde. Ancak otelin uzun süredenberi bakımsız olması ve binanın yeniden yıkılıp yapılması uzun prosedürler gerektiği için pek alıcı bulamıyordu. Otelin AKM yanında bir de pastanesi bulunuyor. Yıllarca özel hizmeti ve konumu ile bilinen otelin el altından eski çalışanlardan birene 7 milyon Euro’ya satıldığı ileri sürüldü.

 

İZMİR PRINCESS OTELİ 50 MİLYON YTL’YE SATILIK

 

İzmir Valisi Cahit Kıraç, mülkiyeti İl Özel İdaresi bünyesindeki Balçova Termal Turizm Şirketi'ne ait olan 5 yıldızlı ve 650 yataklı Princess Oteli, satma kararı aldı. Otelin 50 milyon YTL'ye satılması planlanıyor.

 

Vali Kıraç, Karayipler'de yaşayan işadamı Sudi Özkan tarafından işletilen otelin satışını, bugün 16.00'da yapılacak Balçova Termal Turizm Ticaret AŞ'nin yönetim kurulu toplantısında gündeme getirecek. Otelin işletmesini yapan Balçova Termal dev bir termal kür merkezi oluşturmak istemesi nedeniyle Sudi Özkan'la mahkemelik oldu.

 

YABANCI YATIRIMCILARIN GÖZDESİ TURİZM YÖRELERİ


Uluslararası doğrudan yatırım verilerine göre yabancı yatırımcılar şirket kurmak için Başta Antalya olmak üzere tatil beldelerine yöneldi.

 

Yabancıların, Türkiye'de en çok şirket kurduğu iller arasında 8 bin 715 şirketle İstanbul başı çekti. İstanbul'u bin 879 şirket ile Antalya izledi.

 

Hazine Müsteşarlığı'nın uluslararası doğrudan yatırım verilerine göre yılın ilk çeyreğinde uluslararası yatırım girişi 9.1 milyar dolara ulaştı. Uluslararası sermayeli şirketlerin en çok şirket kurduğu iller arasında İstanbul başı çekti. İstanbul'u Antalya ve Ankara izledi. Türkiye'nin gözde tatil beldesi Muğla ilk beşe giren iller arasında yer aldı. Yılın ilk çeyreğinde yabancı yatırımcıların Muğla'daki şirket sayısı 906'ya ulaştı. Bu sayı Ankara'da bin 99, İzmir'de 976, Bursa'da 323, Mersin'de 296, Aydın'da 252, Adana'da 129, diğer illerde de toplam bin 16 oldu. Türkiye'nin en önemli kentlerinden Kocaeli'nde kurulan şirket sayısı ise 190'da kaldı.

 

MALİ ARACI KURULUŞLAR


Uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin sektöre göre dağılımına bakıldığında mali aracı kuruluşların faaliyetleri, imalat sanayi, inşaat, gayrimenkul kiralama, gıda ürünleri, içecek imalatı, kimyasal madde imalatı, elektrik, gaz ve su alanları ön planda yer aldı. İstanbul'da faaliyette bulunan 8 bin 715 yabancı şirketin başta toptan ve perakende ticaret (3 bin 343 adet) olmak üzere, imalat sanayi, (bin 842), gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri (bin 61) sektörlerinde faaliyette bulundukları görüldü.

 

Hazine verilerine göre, 15 bin 781 uluslararası sermayeli firmanın ülke gruplarına göre dağılımına bakıldığında, 8 bin 701 şirketle AB ülkeleri başı çekti. AB ülkeleri ortaklı şirketlerin içinde Almanya 2 bin 762 firma ile birinci sırayı alırken, bin 536 şirketle İngiltere de ikinci sırada yer aldı. Aynı dönemde kurulan 826 yabancı şirketin, 494'ü AB ülkeleri, 118'i de yakın ve Ortadoğu ülkeleri, 108'i de Avrupa ülkeleri ortaklı şirketlere ait olduğu kaydedildi




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.