İngiltere pazarı Türkleri bekliyor

İngiltere pazarı Türkleri bekliyor

460 milyar dolarlık perakende pazarına sahip İngiltere pazarında potansiyel çok büyük

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) Genel Sekreteri Akif Yurtcan, Türkiye'nin İngiltere'ye yaptığı 6,8 milyar Dolar ihracatın içinde tekstil ve hazır giyimin payının 2,6 milyar dolar olduğunu belirterek, ''Bütün bu rakamlar, ABD ve Almanya'dan sonra dünyanın bu en büyük pazarında daha kat edecek çok yolumuz olduğunu gösteriyor'' dedi.

İTKİB tarafından hazırlanan İngiltere raporunu ve sektör analizlerini değerlendiren Yurtcan, 2006 yılı verileri çerçevesinde ülkedeki perakende sektörünün tek başına 250 milyar Pound (460 milyar dolar) ciro gerçekleştirdiğini bildirdi.

Bu rakamın Danimarka ve Portekiz gibi AB üyesi ülkelerin yıllık GSYİH'sine denk olduğunu ifade eden Yurtcan, ''Yine 2006 verilerine göre bu ciro 182 bin 475 işletmenin 278 bin 365 mağazası tarafından üretiliyor. Bu hacim, İngiltere'nin toplam GSYİH'sinin yüzde 6'sına eşit. Sektör aynı zamanda 2,8 milyon insana istihdam sağlıyor ki bu rakam İngiltere'de çalışan nüfusun yüzde 11'i'' görüşünü dile getirdi.

Yurtcan, ülkenin en büyük perakende firmasının TESCO olduğunu belirterek, dünyanın en büyük 500 şirketi sıralamasında da İngilizlerin perakende zincir mağazaları olan TESCO, Marks&Spencer ve GUS'ın yer aldığını aktardı. İngiliz perakende sektörünü özellikle hazır giyimde bu kadar önemli kılan yönün, ülkenin bu alanda net ithalatçı olmasından kaynaklandığını ifade eden Yurtcan, şunları kaydetti:

'''Tekstil ve konfeksiyonda çok özel, nitelikli ürünler hariç İngiltere üretim yapmıyor ve ihtiyaçlarını ithalat yoluyla temin ediyor. Türkiye'nin geçtiğimiz yıl bu ülkeye yaptığı toplam hazır giyim ve tekstil ihracatı ise 2,6 milyar Doları buluyor. Bunun 1,98 milyar Dolarlık kısmı ise İTKİB tarafından kayda alınmış. Ülkenin perakende sektöründe diğer ürün gruplarına göre en fazla zincir mağaza sayısı hazır giyim ve ayakkabı sektöründe. Sektörün başlıca firmaları arasında Marks&Spenser, Topshop, Topman, Doroth Perkins gibi markaları da kapsayan Arkadia Group, Debenhams, House of Frasier, Next, Branto (ayakkabı) gibi firmalar var. Yine İngiliz sermayeli olmasa da GAP, H&M, Zara, Laura Asley gibi perakende zincirleri ülkede son derece güçlü.''

Yurtcan, Türkiye'nin, İngiltere'nin en çok ithalat yaptığı ülkelerin içinde ilk 10'a giremediğine dikkat çekerek, 6,8 milyar doların biraz üzerinde bir ithalatla İngiltere'nin en büyük tedarikçileri sıralamasında 17. durumda bulunduğunu belirtti.

 Yurtcan, ''Bu 6,8 milyar dolar ihracatın içinde tekstil ve hazır giyimin payı ise 2,6 milyar dolar. Bütün bu rakamlar, ABD ve Almanya'dan sonra dünyanın bu en büyük pazarında daha kat edecek çok yolumuz olduğunu gösteriyor'' dedi.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.