İnekler artık yağsız süt verecek

İnekler artık yağsız süt verecek

Yeni Zelanda'da bilim insanları yağsız süt verebilen inekler yetiştirmeyi başardılar.

Normal sütte bulunan doymuş yağın kalp ve damar rahatsızlıklarına neden olabilmesinden ötürü tüketicilerin sağlık endişelerini gidermesi beklenen buluşu yapan araştırmacılar, elde edilen sütün yağsız olmasına karşın, beyin gücünü arttırdığı belirtilen Omega 3 açısından zengin ve çoklu doymamış yağ içerdiğini belirtiyorlar.

İngiliz The Times gazetesinin haberine göre, yağsız süt veren inekler, genetik mutasyona uğrayan tek bir dişi inekten yetiştirildi. Ar-ge çalışmalarına milyonlarca sterlin ayıran Yeni Zelanda'nın ViaLactia isimli biyoteknoloji firmasınca yetiştirilen ineklerden yapılan tereyağı, buzdolabından çıkarıldığında margarin gibi kolayca sürülebilme avantajı da sağlıyor.

2001 yılında sahibinden 120 sterline (yaklaşık 335 YTL) satın alındıktan sonra gizli bir yere götürülen bu nadide ineklerin genetik annesine bilim insanları, Marge adını verdiler. Normal bir inekten farkı olmayan Marge'ın sütünün, protein seviyesinin normal ancak yağ düzeyinin çok düşük ve doymamış yağ olduğunu, ayrıca Omega 3 yağları seviyesinin de çok yüksek olduğunu belirten firma yetkilileri, bu tür süt üretilecek sürülerin, 2011 yılında ticari anlamda faaliyete geçebileceğini kaydettiler. Araştırmalarını bu hafta bilimsel dergilerde de yayınlayacak ViaLactia araştırmacıları, şimdi Marge'ın erkek yavrularının da dişi yavrular gibi aynı genleri taşımayarak doğmalarını ümit ediyorlar.

ViaLactia ar-ge başkanı Russell Snell, "Marge'ın özelliklerini taşıyan bir damızlık elde etmek müthiş bir şey olacak. Bu Marge gibi yüzbinlerce inek üretmeye olanak verecek" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.