İlk arabalı vapur: Shulet

İlk arabalı vapur: Shulet

Dünyanın ilk araba vapuru “Suhulet” yeniden Boğaz sularında

İDO tarafından yeniden inşa edilen, Türk denizcilik tarihinin efsane araba vapuru “Suhulet” yeniden Marmara’nın sularıyla buluşuyor. Sirkeci-Harem hattında hizmet verecek olan “Suhulet”modern yüzü ve son teknoloji teknik donanımıyla sefer süresini 8 dakikaya indiriyor.

İDO tarafından, Sirkeci-Harem Hattı’nı geliştirmek amacıyla yapımına başlanan  4 yeni araba vapurunun ilki olan Suhulet, teknik donanım ve altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından 2 Ağustos 2007, Perşembe günü törenle suya indiriliyor.
Marmara’da hizmet verecek Yeni Nesil Araba Vapurları Projesi kapsamında tamamı Türk mühendislerince tasarlanan ve Çeksan Tersanesinde inşa edilen Suhulet, 80 araç ve 612 yolcu kapasitesinin yanı sıra 12,5 deniz mili hızıyla da diğerlerinden ayrılıyor.

Sirkeci-Harem arasındaki sefer güzergahını 8 dakikada tamamlayan Suhulet, açık-ve kapalı mekanlarındaki panoramik seyir konforuyla da yolcularına benzersiz bir Boğaz keyfi sunuyor.



Geminin kullanım alanları, fiziksel engellilerin ihtiyaçları da dikkate alınarak düzenleniyor. Geniş koridor aralıkları, özel asansör ve yer kaplamasının yanı sıra görme engellilere dönük uyarı levhaları, Suhulet’de yer verilen özel uygulamalardan bazıları. 
Bir bölümü Bank of Tokyo ile yapılan 36 milyon dolarlık finansman kredisi ile tamamlanan ‘Suhulet’ in maliyeti ise 10.7 milyon dolar. Suhulet’ le birlikte İDO filosuna katılacak 4 yeni nesil araba vapuruyla, Sirkeci-Harem arasında günlük yolcu ve araç taşıma kapasitesi 4 katına çıkarılacak.

Suhulet’in Tarihçesi: Dönemin Şirket-i Hayriye Müdürü Hüseyin Haki Efendi, Umum Mufettişi İskender Bey ve Hasköy Tersanesi baş mimari Mehmet Usta, o güne dek benzeri görülmemiş bir vapur tipi yarattı.

Bu yeni tasarım,düz ve alçak bir güvertenin iki ucundaki rampalarla, güvertenin tamamını taşıtla doldurmaya imkan sağlıyordu. Proje çizilip, İngiltere'deki tersaneye gönderildi. Böylece, 1871’de, Denizcilik Tarihi’ne dünyanın ilk araba vapuru olarak adını yazdıran; 26 baca numaralı Suhulet (Kolaylık) doğdu.

Suhulet’i 27 baca numaralı (İki Kıyıyı Bağlayan) Sahilbent'in inşası izledi. Hizmetten alındığı 1958 yılına kadar Sirkeci-Harem hattında hizmet veren Suhulet, 87 yıl boyunca binlerce araç ve yolcuyu iki yaka arasında taşıdı.





HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.