İğnenin ucundaki risk

İğnenin ucundaki risk

ILO, sağlık çalışanları arasında iğne yaralanmalarına en fazla maruz kalan kesimi hemşirelerin oluşturduğunu bildirdi. İğne yaralanmalarından HIV ve Hepatit bulaşabiliyor

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), sağlık çalışanları arasında iğne yaralanmalarına en fazla maruz kalan kesimi hemşirelerin oluşturduğunu ve dünya genelinde hastanelerdeki her bin iğne yaralanmasından 3-5'inin HIV, 300'ünün Hepatit B, 20-50'sinin ise Hepatit C ile sonuçlanma olasılığının bulunduğunu bildirdi.

 ILO tarafından hazırlanan bültende, dünyada her 8 sağlık çalışanından en az 1'inin sağlıkları açısından tehlikeli ya da öldürücü olabilecek enfeksiyonlar taşıyan iğne yaralanmalarına maruz kaldığı belirtildi. Sağlık çalışanları arasında ABD'de yılda 800 bin ile 1 milyon civarında, İngiltere'de ise 100 binin üzerinde iğne yaralanması vakasının tespit edildiği kaydedilen bültende, gelişmekte olan ülkelerde ise sağlık çalışanlarının iğne yaralanmalarının hemen hemen hiç kayıtlara geçmediğine dikkat çekildi.

Sağlık sektöründe görev yapanlar içinde hemşirelerin iğne yaralanmalarına en fazla maruz kalan kesimi oluşturdukları ifade edilen bültende, dünya genelinde her bin iğne yaralanmasından 3-5'inin HIV, 300'ünün Hepatit B, 20-50'sinin ise Hepatit C ile sonuçlanma olasılığının bulunduğu bildirildi. Merkezi Cenevre'de bulunan Uluslararası Hemşireler Birliği'ne (ICN) göre, iğne yaralanmalarının önlenmesinin hemşirelikteki sorunların sadece biri olduğu kaydedilen bültende, ağır iş yükü, uzun çalışma saatleri ve iş yerlerindeki tehlikelerin hemşirelerin fiziksel ve psikolojik sağlıklarını olumsuz etkilediği, bunun sonucunda birçok kişinin mesleği bıraktığı anlatıldı.

İngiltere'de yeni mezun olan her üç hemşireden birinin mesleğe girmediğine işaret edilen bültende, yapılan bir çalışma sonucunda ABD, Kanada, İngiltere, İskoçya ve Almanya'da hemşirelerin yüzde 41'inin işinden memnun olmadığını, yüzde 22'sinin ise bir yıl veya daha az bir süre içinde mesleği bırakmayı planladığını gösterdiği bildirildi



AA

 
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.