Hicaz Demiryolu yeniden hayata geçiyor

Hicaz Demiryolu yeniden hayata geçiyor

The Times gazetesi 2. Abdülhamit tarafından 100 yıl önce hizmete açılan Hicaz Demiryolu, özel bir Çin şirketi tarafından canlandırılacağını yazdı.

2. Abdülhamit tarafından 100 yıl önce hizmete açılan Hicaz Demiryolu, özel bir Çin şirketi tarafından yinelenecek. The Times gazetesi, demiryolunun ilk aşamada Ürdün’ün başkenti Amman ile Zarka kenti, daha sonra da Suriye'nin başkanti Şam ile Amman arasındaki bölümünün yineleneceği, bunun sonucunda da iki başkent arasındaki yolculuk süresinin 2 saate indirilmesinin de planlandığını yazdı.

 

 



2. Abdülhamit tarafından açılmasından yüzyıldan sonra Hicaz Demiryolu’nun canlandırılacağı belirtildi. İngiliz casusu Arabistanlı Lawrence tarafından çeşitli kereler bombalandığı kaydedilen demiryolunun yinelenmesi anlaşması, hafta sonunda Kızıl Deniz’de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantısı sırasında imzalandı.

İngiliz The Times gazetesi, bu konudaki haberinde 180 milyon dolarlık anlaşmaya göre, Infrastructure Development adlı özel bir Çin şirketinin Pakistanlı müteahhitleri ile oluşturduğu konsorsiyumun, 2009 yılından itibaren demiryolun Ürdün’ün Amman ile Zarka kentleri arasındaki kısmında çalışmalara başlayarak hafif bir demiryolu hattını inşa edeceğini kaydetti.




Ancak demiryolunun Şam’a kadar yinelenmesi planının da bulunduğunu belirten gazete, bu çerçevede Şam ile Amman arasındaki yolculuğun 2 saate indirileceğine dikkat çekti. Gazete, halen iki başkent arasında hafta iki kez seferlerin yapıldığını, yolculuğun en az sekiz saat sürdüğünü yazdı.

Söz konusu konsorsiyumun, yinelenmiş hattı 30 yıl işleteceğini belirten gazete, Ürdün hükümetinin maliyetin üçte birini karşılayacağına dikkat çekti.

The Times, Hicaz Demiryolu projesinin Çin’in Ortadoğu’daki “en iddialı” projelerinden biri olduğunu, Çin’e bölgede görünür bir varlık gösterme olanağını sağlayacağını kaydetti.

Hicaz Demiryolu’nun, Osmanlı İmparatorluğu’nun her yerinden hacıları Medine ve Mekke’ye götürmek üzere inşa edildiğini anlatan gazete, demiryoluna, Osmanlılara karşı ayaklanan Arabistanlı Lawrence tarafından birkaç kez saldırıldığını, Türk askerleri taşıyan trenlerin havaya uçurulduğunu anımsattı.

İngiliz gazetesi, Ürdün, Suriye ve Suudi Arabistan’ın Hicaz Demiryolunun büyük turizm potansiyelini görmeye başladığını belirterek Amman ile Zarka arasındaki yeni hattın iki şeritli ve elektrikli olacağını belirtti.

Bu arada, Ürdün yetkilileri projenin iki yıl içinde bitmesini beklendiğini ancak Çin şirketinin işini bir yılda tamamlaması olasılığının da bulunduğunu söyledi.




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.