HAYDE GİDELİM BAKLAHORANİ’YE

HAYDE GİDELİM BAKLAHORANİ’YE

Osmanlı döneminde İstanbullu Rumlar tarafından renkli sokak yürüyüşleri ve partilerle gerçekleşen Baklahorani ritüellerinin kökleri pagan geleneklerine uzanıyor. Paskalya yortusu öncesi oruç dönemine girmeden yapılan Karnaval kutlamaları 1941 yılında yasa


“Hayde gidelim Baklahoraniye
Dans edip eğlenelim sabaha kadar
Tatavla coşuyor gelen maskaralarla
Tulumbacılar da dizilmiş sıraya”



Kötü hava şartlarına rağmen kalabalık bir katılım oluştu. Feriköy Dinlenme Evi önünde toplanan kalabalık, çevik kuvvet ve sivil polislerin de geniş güvenlik önlemleri almasıyla Kurtuluş Son Durak’taki Tatavla Restaurant’a kadar konvoy halinde yürüdü. Burada müzik ve danslar eşliğinde coşkulu bir kutlama gerçekleşti.


KARNAVAL YENİDEN HAYAT BULDU

Hüseyin Irmak- Kâğıthane Belediyesi Basın Danışmanı

Karnaval kutlamaları için oluşturulan komisyonda Kilise Vakfı Başkanı, dolayısıyla buradaki Rum Cemaati var. Bunun dışında Rum gençlerinden iki kişi ve ben bu komisyonda bulunuyoruz.
Böyle bir karnavalın 1941’de kesintiye uğramış olması çok kötü. Biz karnavalı yeniden hem semtin hem şehrin sosyal hayatına kazandırmak için böyle bir çabaya başladık. 68 yıllık aradan sonra karnaval dört yıldır kutlanmaya devam ediliyor. Bu karnaval Dionysos Şenliklerine dayanıyor. Rio ve Venedik Karnavalı ile aynı kökten geliyor, hepsi aynı yerden çıkmış, aynı mantıkla örgütleniyorlar.

MÜSLÜMAN ÜLKELER İÇİNDEKİ TEK KARNAVAL

Dünyada Müslüman ülkeler içindeki tek karnaval. Bunun dışındakilerin hepsi Hristiyan ülkelerde yapılıyor. İstanbul için de başlıbaşına bir renk, bir turizm çekim noktası neden olmasın diye düşündük ve bu yönde çalışmalara başladık.

AĞLAYAN YAŞLILAR OLDU

Cemaatten yaşlılar ilk başta biraz tedirgin oldular, fakat sonra bir güven oluştu ve şimdi daha rahat katılıyorlar. Artık İstanbul her açıdan toplumsal olarak, siyasal olarak böyle renkleri kaldırabilecek durumda. Karnaval yürüyüşü yapıldığında, pencerelerden yürüyüş konvoyuna bakıp ağlayan yaşlı insanlar oldu. Yüreklerinde besledikleri, büyüttükleri ve çocukluklarında gördükleri birşeyi yeniden görmek onları çok etkildedi. Kurtuluş ve civarında oturan esnaf ve mahalle sakinleri Karnavalı yeniden öğrendiler, destekliyorlar da.


TARİHTE KARNAVAL KUTLAMALARI

Tarihte karnaval şöyle yapılıyordu; Yeşilköy ve civarından toplanan gruplardan her grup kendine göre bir konu belirliyor ve o konuya göre kostüm ve maskeler takıp Galata üzerinden Pera’ya geliyor, diğer taraftan Samatya ve Aksaray’dakiler Unkapanı köprüsü üzerinden Pera’ya gelip burada buluşuyor ve Yenişehir’e iniyorlar, Yenişehir’den de Akarca üzerinden Kurtuluş Son Durak’a varıyorlar. Kemerburgaz ve Boğaz tarafından gelenler de Pangaltı’da buluşuyor, Pangaltı’ndan Kurtuluş Ana Caddesi’ne yürüyor. Karnaval için ayrılmış alanlarda veya gazinolarda eğlencelerine devam ediyorlar. Osmanlı döneminde kadınlar şortla, derin dekoltelerle atlar üstünde vur patlasın çal oynasın bir eğlence sürdürüyorlarmış. Bizim bildiğimiz geçmişin tamamen dışında bir tarzda ve renkte yüzyıllarca yapılmış bir Karnaval.



SEVEREK KATILIYORUZ

Margarita İnci Öz- Vatandaş

Ben eski Kurtuluşluyum ve adalıyım.  Eğlencenin içindeyiz ve çok severek yapıyoruz. Karnavala her sene katılıyorum.


BİRLEŞTİRİCİ PANAYIR

Dimitri Zotos-  Ayios Dimitrios Kilisesi Vakıf Başkanı

Biz vakıf olarak Kurtuluş’un önemli bir kesimini temsil ettiğimiz için ve karnaval özellikle Kurtuluş’a ait olduğu için, bunda bizim de payımız olsun istedik. Geçen seneden itibaren vakıf olarak bu işin öncülüğünü yapmaya başladık. Geçen sene ilkini Kurtuluş Spor Kulübü’nde yaptık, çok büyük bir katılım vardı. Bu sene böyle bir mekan seçtik, çünkü burası, yani Tatavla Restaurant daha ferah ve geniş bir yer. Amacımız bu geleneği yaşatabilmek. Biz Rum Cemaati geleneğinin sadece kapalı bir zümre tarafından kutlanmasını değil, herkes tarafından kutlanmasını istiyoruz. Dini bir yönü de olsa aslında bunu bir panayır ve şenlik havasında, insanları birleştirici olduğunu düşünerek kutlanmasını istiyoruz.

YURTDIŞINDAN KATILIM VAR

Bu karnaval için yurtdışından gelen çok insan var, Yunanistan’dan, Rusya’dan  gelenler var. Bu herkesin sahiplenmesi gereken bir şey. İstanbul çok kültürlü bir şehir ve biz burada rengimizin olmasını istiyoruz.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.