Hatalı ‘’PİLOTAJ’’ Eğitimi

Hatalı ‘’PİLOTAJ’’ Eğitimi

Sizce Türkiye’de verilmekte olan Pilotaj eğitimi Avrupa standartlarına (JAA) yakınmı? Başka bir şekilde sormam gerekirse,sivil pilotlarımız Avrupalı meslektaşları kadar iyilermi?

Volkan SÜRMELİ yazıyor....

Yukarıdaki soruyu sizlere sormama neden olan birçok okuyucumuzdan gelen elektronik postaların içerikleri oldu.

Şöyleki A yada B uçuş okulunda eğitim almakta olan Pilotaj öğrencilerinin,karşılaştıkları olumsuz davranışlar ve eleştirdikleri hatalı Pilotaj eğitimi!

Mektupların içeriğine biraz daha girmem gerekirse,Pilotaj eğitimlerinin hala sürdüğü gerekçesi ile isimlerinin kesinlikle açıklanmasını istemeyen bu öğrenciler,birlikte uçtukları eğitimcilerinin kendilerine çok az güvendiklerini,kumandaları çok az verdiklerini,yer derslerinde kendi başlarına bırakıldıklarını ve daha benzeri birçok hatalı buldukları eğitimden yakınıyorlar.

Özellikle okuyucularımdan birisinin,25 uçuş saatini doldurduğu halde,kumandaları belki toplam olarak 10 saat alabildiğini ve daha fazla uçmak istediği halde çeşitli nedenler gösterilerek kendisinin hep ileri tarihlere atıldığını belirtmiş.Bundan dolayı eğitimde kopukluk doğduğunu,bildiklerini de unuttuğunu belirten bu öğrenci,kendisinde aşırı güvensizlik hissettiğini ve Pilotaj eğitimine başka bir yerde yeniden başlamayı düşündüğünü vurgulamış.

Kendisine tavsiye edebileceğim iyi bir Pilotaj okulu olup olmadığını soran bu öğrenciye 25 saat uçtuğu halde sil baştan yapmayı düşündüren, ne gibi etkenler olmuş olabilir diye kendime defalarca sordum. Hayatı boyunca uçmayı hayal etmiş ve tam ilk solo uçuşunu yapmaya bir adım kala kaba bir hesapla 25 saat uçuş için 4500-5000 dolar ödediği halde onu bu hayalinden soğutan nasıl bir mantık olabilir sizce?

Bunun cevabını bence hepimiz çok iyi biliyoruz, Hatalı PİLOTAJ Eğitimi ! Ülkemizde Pilotaj eğitimi veren Okulların sayısı bir hayli az olduğu halde,birde buna kötü eğitim eklenince,öğrencilerin yurtdışında eğitim almaları daha da cazip hale geliyor ve her geçen yıl Avrupa ve Amerika’da Pilotaj eğitimi almaya gidenlerin sayısı artıyor.

-Peki bu kalitesiz eğitimin geldiği boyutlar ne?

-Havayollarımız neden yabancı Pilotları sivil Türk Pilotlarına tercih ediyorlar?

-Askeri pilotlarımız dünyanın en iyi Pilotları arasında gösterilirken,aynı devlet ve milletin insanı olan sivil pilotlarımızdaki başarı oranı niçin düşük?

-Uçuşlarım sırasında rastladığım “SAY AGAİN PİLİZ” çağrısı niçin Pilotlarımız tarafından bu kadar sık kullanılıyor ve Pilotlarımızın İngilizce seviyesi yeterlimı?

-Hükümet konuya nasıl yaklaşabilir? -Sivil havacılık genel müdürlüğü ne gibi adımlar atmalı?

-Uçuş okulları nasıl bir yol izlemeli? -Pilotaj öğrencisine düşen sorumluluklar neler?

Emin olunuzki yukarıdaki başlıkların her biri için bir kitap yazılabilir ancak çok yüzeysel anlatmak gerekirse; -Kalitesiz Pilotaj eğitiminin geldiği boyutlar korkulacak derecede!Şu anda havayollarında uçan Pilotlarımızın büyük bir kısmı (Özel Havacılık okullarında eğitim alanları kastediyorum)Ezbere dayalı bir eğitimden geçtiklerinden lisansı aldıktan sonra İş hayatlarının başlarında sorun yaşıyorlar.Örneğin ATPL lisanslarını almak için 16 000 soruyu ezberleyerek pilot olan kişilerin sayısı bir hayli fazla.

-Bunu bilen havayollarımız yabancı pilotlara hoşgeldiniz derken kendi sivil pilotlarımız çok istisnai durumlar dışında işe alınmıyorlar.

-Askeri pilotlarımız dünyada parmakla gösteriliyor çünkü Askeri disiplin ve eğitim bizde 10 numara iken sivil eğitim maalesef öyle değil.

-Hükümetin bir dizi adımlar atarak konuya müdahale etmesi gerekir.Örneğin Öğrencilere 0 faizle kredi devlet bankalarından verilebilir.Pilotaj eğitimi için KDV kaldırılabilir.Yada eğitimde kullanılan araç gereç,ders kitabı içinde KDV uygulanmayabilir.Aynı şekilde Pilotaj eğitimi için kullanılan Yakıt ücreti indirilebilir. Bütün bunlar kaliteli bir Pilotaj eğitimini doğrudan ilgilendiren faktörlerdir ve Avrupada örnekleri mevcuttur.

-Sivil havacılık genel müdürlüğü Pilotaj eğitimi veren yerlere denetimleri sıklaştırarak öğrencilerin memnuniyetleride sorulmalı ve sorunlar varsa hemen giderilmelidir. Öğrencilerin sorunları olduğu halde bunu ifade etmekten korktuklarını biliyorum.

-Uçuş okulları sorumluluklarının bilincinde olmalı ve yetiştirdikleri Pilotların eğitimlerinde Avrupalı meslektaşları kadar başarılı olmak için eğiticilerinde eğitilmesi gerektiğini unutmamalıdırlar.

-Pilotaj öğrencileri eğitimleri sırasında karşılaştıkları sorunları mutlaka ilgili yerlere bildirmelidirler.

Ülkemizin ihtiyacı olan pilotları en iyi şekilde eğitmek ve onları Havayollarına kazandırmak için herkesi göreve çağırıyorum.

Kaynak: www.skysunhaber.com



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.