Halide Edip Adıvar Burada, Sarıgül Nerede?

Halide Edip Adıvar Burada, Sarıgül Nerede?

Şişli Halide Edip Adıvar Mahallesi Muhtarı Aslan Kaya, mahallenin sorunlarıyla ilgili olarak bir toplantı organize etti. Toplantıya İlçe Emniyet Müdürü Hacı Mehmet Aslancan ve Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül davet edildi. Emniyet Müdürü, sorumlu bir yöne

Toplantı, Sarıgül’ün yokluğunda başladı. Açılış konuşmasını yapan Muhtar Aslan Kaya

“Bu toplantıyı düzenlememizin amacı Şişli’yi yönetenlerle mahallemizin insanlarını kaynaştırmaktır. Mahalle halkımızın sorunlarını ve beklentilerini yetkililere yüz yüze anlatmalarını sağlamak istedik. Bu kapsamda davetimize gelen İlçe Emniyet Müdürümüze çok teşekkür ediyoruz.” Dedi.

 

Daha sonra söz alan Şişli İlçe Emniyet Müdürü Hacı Mehmet Aslancan “Geçen sene muhtarlarımızla bir planlama yaptık. Bu planlamada muhtarlarımızdan toplantılar düzenleyerek bizleri mahalle halkıyla kaynaştırmalarını, yüz yüze getirmelerini istedik. Bu doğrultuda ilk toplantımızı burada gerçekleştiriyoruz. Daha önce bir asayiş toplantısı yapmıştık. Mahallenizin sıkıntılarını, polisiye sorunlarını dinlemek ve gerekli önlemleri almak için buradayız.” Dedi.

 


Daha sonra mahalle sakinleri mikrofonu alarak sorunlarını anlattılar, Emniyet Müdürü Aslancan’da cevapladı;

 

TOPLANTIDAN KESİTLER:


Fuat Aydemir; Mahallemizde bir süredir hırsızlık olayları gerçekleşmektedir. Bu arada mahalle bekçiliğinin geri döneceğini duyduk. Ben de buna müracaat etmek istiyorum. Bu konuda bilgilendirir misiniz?

 

-İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün ilanlarını takip edin. Bu konuda müracaatlar açıldığı an biz muhtarlarımıza duyuruyu ileteceğiz. Muhtarınızla iletişiminizi sıcak tutun.

 



Nurettin Yılmaz

Sayın Müdürüm, hırsızlık olaylarını önlemek için mahallemizde bir mobese kamerası yok. Hırsızlar yakalanamıyor, ya da yakalansa suç işlediklerinin delili yeterli olmuyor. Bu nedenle mobese için bir çalışmanız var mı? Bize bu konuda kim yardımcı olacak.

 

-Mobese çalışması var. Şişli bölgesinde yaptığımız tesbitler var. Bir mobesenin maliyeti 20 bin dolar. Bir de taktığımız yer geniş bir açıyı görecek yer olması lazım. Burada var şu an. İki yerde planladık. Ama onun dışında esnaflarımızda da kameralar var. Esnaftan istediğimiz de budur. İşyeri açıyorlar. İçine milyarlarca mallarını koyuyorlar. 100 dolarlık bir kamerayı esirgemesinler. Asayiş önlemlerini biz tabi ki alıyoruz. Ama bir hırsızlık olduğunda biz o iş yeri kameralarından biz çok faydalanıyoruz. Suçluyu yakalamada çok yardımcı oluyor. Merkezi mobese kameralarında yakaladığımız görüntüyü sokak sokak işyeri kameralarınla takip ederek suçluyu buluyoruz. Bunun son örneği Amerikalı fotoğraf sanatçısının ölümünde görülmüştür. Kameralarla olay aydınlatılmıştır. Biz polisiye tedbirleri alıyoruz. Ancak her şeyi polisten beklemek de yanlış bir anlayış. Biraz da oto kontrol gerekli. Yani mahalleli de buna yardımcı olmalı.

 



Şişli İlçe Emniyet Amiri Yılmaz Demirel

 

 2011-12 ve 2013 dahil. Halide Edip Adıvar’da 455 tane suç olayı olmuştur. Bunların içinde hırsızlık da var. 2013 yılının ilk 3 ayında 67 tane hırsızlık olayı gerçekleşmiş. Bu rakamları incelediğimizde suç ve özellikle hırsızlık olayı sayısının giderek azaldığını görüyoruz. Bu da emniyet olarak dikkatli çalışmamızın en güzel örneğidir.

 




Nedim Aslan

Ben Türkiye’de adaletin çok doğru yürüdüğüne inanan birisi değilim. Biz geçengün bir hırsızlık olayına maruz kaldık. Polisi çağırdık. 5 dakika ya durdu ya durmadı. Ne anladı o 5 dakikada. Hırsızlık artık öyle bir noktayı gelmiş ki Türkiye’de bir nevi zevk haline gelmiş. Adam apartmandaki kovayı bile çalıyor. Mahkemelik olsanız mahkeme yıllarca sürüyor. Öncelikle yasal düzenlemeler gerçekleştirmeli. Eskiden bizim mahallemizde 8-10 kavga, 3-5 yaralama, bir dünya hırsızlık olurdu. Ancak bu son zamanlarda bayağı düzeldi. Bunda Muhtarımız Hasan beyin ve siz emniyet birimlerimizin de katkısı çok büyük. Mobese diyorlar o da çözüm değil. Adam yüzünü kapatıyor. Burada bize de büyük görev düşüyor. Mahalleye girenin çıkanın kim olduğuna bakacağız, durumu şüpheli olanı polise bildireceğiz.

 

-Eğer elinizde kamera kaydı varsa o kişi çabuk bulunur. Merak etmeyin polis onu hemen bulur. Hemen bulamasa bile bir süre sonra mutlaka bulur. Onun için öncelikle siz görevinizi yapın. Mahallelerde komşuluk ilişkisi bitmiş. Bir apartmanda 10 daire vars ama kimse kimseyi tanımıyor. Oysa orda komşuluk ilişkileri geliştirilirse o mahallede ne hırsız, ne katil ne de herhangi bir suçlu barınamaz. Her şey vatandaşlık bilinciyle başlıyor. Mahallemizi komşumuzu tanımakla başlıyor. Bu olduktan sonra gerisini emniyet olarak biz hallederiz. Adalet konusunda da hiç endişeye kapılmayın, eninde sonunda adalet yerini biliyor.

 

Hayri Kozakçı

 

Geçen gün benim oturduğum apartmanın posta kutusunda 30 tane falan mektup vardı. Apartmanda mülk sahibiyim. Ancak diğer katlarda oturanların yarısını tanımıyorum. Kayıtları bu kişilerin nerde. Muhtarlıkta mı, nüfus müdürlüğünde mi. Bu 30 tane mektuptan 10 tanesi kimin. Bu adresi nerden aldı ve kullanıyor. Bunu öğrenmek istiyorum.

 

İsa Kayran




Ben ortapedik özürlüyüm. Kaldırımlarda yürümek için düşmemeye çalışıyorum. Otopark nedeniyle yürüyemiyorum. Belediyeye telefon açıyorum hiç yüzüme bakmıyorlar. Ben tüm engelliler adına konuşuyorum. Çok mağduruz.

 

Siz Emniyet Müdürlüğümüze bir uğrayın. Adresi verin. Ben ilgileneceğim.

 

Birol Akgüneş

 

Hoş geldiniz. Biz emniyeti sadece mahallemizde yasak park yapmış arabaları çekerken görüyoruz. Ben 45 senedir buradayım. Bir trafik memuru ters yönden gelen araca hiçbir şey yapmıyor. Ters yön olsa dahi trafik memurları işlem yapmıyor. Servis araçları ilkokulun oraya bırakıyor, caminin önünden aşağıya doğru park ediyorlar. Bu da bize engel oluyor. O araçların park etmelerinin önlenmesini istiyoruz.

 

-O araçları tespit edeceğiz. Gerekirse ceza keseceğiz. İkazlarımızı yapacağız. Biz bunları hep ikaz edip ceza yazıyoruz. Ama yine de şirketler uymuyor. Bizim insanımızda şu var. Canı yansın, ya geçer birazdan diye düşünür. Bizim insanım parasına dokunursan ancak uyuyor. Görevini yapsa uysa aslında bir sıkıntı olmayacak.



Muharrem Tuna

 

Bizim mahallede hırsızlık da olsa vatandaş bildirmiyor. Çünkü sonuç alınamıyor. Mahallemizin en büyük sorunu, çıkışı olmayışı. Mahallemize belli yerlerden köprü yapılarak çıkış verilebilir. Bir de Cumartesi günü semt pazarı kuruluyor. Yangın olsa itfaiye , hasta olsa ambulans giremez. Otopark ve Pazar olayı mahallemizi çok mağdur ediyor. Ben yollarımızın bağlantılar yapılarak geliştirilmesini istiyorum. Bu konuda bazı projeler vardı. Bu projeler ne aşamada. Mahallemize gelen bir misafirimiz 20 dakika park yeri arıyor.

 

Hırsızlıkla ilgili olarak müracaatınızı yapın. Yapmadığınız takdirde hırsız ben nasılsa eve girdim bir şey olmadı diye düşünüyor. O yüzden mutlaka müracaatınızı yapın. Bizde resimler var. O resimlere bir bakın, eşkali tarif edin. Otopark konusunda da muhtarınız bize yazar biz de Büyükşehir Belediyesi’yle konuşuruz. Bu konu belediyenin görev alanı içinde ancak Başkan bey gelmedi. Gelseydi konuşurduk. Pazar işi de belediyenin konusu. Ben Başkana iletirim.

 

Cami projesi yapıldı. 500 kişilik Cami projesi birinci seçildi ama bizim 2000 kişilik bir Camiye ihtiyacımız var. Altına da otopark yapılırsa çok iyi olur. Bu projeyi yeniden yapsınlar istiyoruz.

 

Cumartesi günleri pazarcılar kamyonlarını ana caddeye çekiyorlar. Trafik inanın kilitleniyor. Bu kaldırılmalı. Bu Pazar resmi bir Pazar da değil. Belediyeden izinli değil. Resmi bir Pazar değil. Ayrıca Pazar mahalle esnafımızı da mağdur etmekte. Pazara ihtiyacımız tartışılır. Çünkü her yer yakın. İki adım aşağıda her şeyi bulabileceğimiz alış-veriş merkezleri var.

Muhtar: Belediye Başkanımız burada değil. Asayişle ilgili sorunlarınız varsa alalım

 

Belediye Başkan Danışmanı Selim Bataracı:


 

Başkanımız programının uzamasından dolayı buraya katılamadı. Ben de doğma büyüme Şişliliyim. Ben şunu sormak istiyorum. Halide Edip Mahallesi’nde oturanlar Pazar istiyor mu. Öncelikle bu tespit edilmeli. Halide Edip Mahallesi içinde Pazar olacak yer varsa bize söyleyin. Bu konu havada değil de somut hale getirilip bir proje olarak bize sunulursa, Başkanım da değerlendirir. Bu sorunu mahalleli kendi çözecek. Bir referandum mu olur, ne olur bilemiyorum ama sorunu mahalleli çözecek. Muhtarımız bir değerlendirme yapsın.

Mahallemizdeki parklara köpek sokuyorlar. Çocuklarımız korkuyor. Önlenmesini istiyoruz.


Yırtıcı hayvanlarla ilgili belediyenin ekipleriyle birlikte çalışarak gerekli önlemleri alıyoruz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda yani çoluk çocuğun olduğu parklara köpek getiriyorlarsa 155’i aramanız yeterlidir.

 

Nurettin Yılmaz

 

Mahallemizde 3 tane okul var. Az önce İlçe Emniyet Amirimiz istatistikleri açıkladı. Polisimiz çok başarılı. Mahallemizde suç oranı çok azaldı. Ancak okullarımıza dönük bir çalışmanız var mı. Çocuklarımızı özellikle uyuşturucu konusunda bilgilendiriyor musunuz?

 

-Bu toplantıyı organize eden bir büromuz var. Toplum Destekli Polis Büro Amirliğimiz. Bu konuda ilgili arkadaşımız bilgi versin

Toplum Destekli Polis Bürosu Memuru Murat Aydın


 

Okullarda çeşitli faaliyetler yapıyoruz. Örneğin tiyatro faaliyetlerimiz var. Öğrencilerimizi tiyatrolara götürüyoruz. Şu anda yeni bir okul projemiz var. Şişli’deki 70 tane okula çeşitli hediyeler dağıtacağız. Şu anda toplam 20’ye yakın okulda eğitici faaliyet yapmış durumdayız. 10 Nisan polis haftası etkinliği itibariyle 250 öğrencimizi Taksim’deki sergiye götüreceğiz. Olanaklarımız şimdilik bu kadar. İstanbul’daki en büyük öğrenciyi de o sergiye biz götürüyoruz. Bu sayı ileriki günlerde daha da artacak. Emniyet Müdürümüzde bu konuyu çok önemsiyor. Büromuza her türlü desteği sağlıyor. 


Mahallemizde yabancı uyruklu vatandaşlar çoğaldı. Bunlar bir evin içinde 5-10 kişi kalıyorlar. Bunların kayıtları sizde var mı?

 

Onları bize bildirin. Ev sahipleri çok kişiyi bir eve kiraya vererek fazla para kazanmak istiyorlar. Bunları bize bildirin, muhtarınıza bildirin. Zaten kalıcı olarak gelen insanlar nüfusa da kendilerini yazdırıyorlar. Eğer bildirilmezse zaten cezai müeyyidesi var. Yabancılar son zamanlarda bu tarafı çok seçtiler. Halide Edip Adıvar ve Feriköy’de yoğunlaştılar. Bunlar hırsızlık olaylarına da karışıyor. Bizim insanımız onları ucuz işçi olarak çalıştırıyor. O nedenle buralara geliyorlar. Bunları bize bildirin. 155’i arayın. Hemen gerekeni yapalım.

 

Nurettin Yılmaz




 

Ben tekrar söz almak istiyorum. Sayın belediye başkanımız burada olmadığı için ne kadar etkili olacak bilmiyorum söylediklerim ama. Bizim Pazar sorunumuz mutlaka çözülmeli. Bende istemem kapımın önünde Pazar olmasını. Aslında herkesin kapısının önüne koyarsanız pazarı herkes istemeyecektir. İkinci bir konu bir belediye otobüsü gelmiyor. Belediye otobüsü problem. Burası her yöne yakın diye bize hiçbir hizmet vermiyorlar. Beş dakika yürürsünüz diyorlar. Bankamatik koymuyorlar. Ok Meydanı, ya da Cevahir’e yürüyün diyorlar. Bankalar asayiş sağlanamıyor diye mazaret gösteriyorlar bankamatik koymuyoruz diyorlar.

 

Böyle bir şey yok. Bankalar bankamatik koymadan araştırıyorlar. Bu caddeden kaç kişi geçiyor. Kar edermiyiz diye. Ben emniyet müdürlüğüne bankamatik koydurmak istedim bizi kurtarmıyor dediler. Bunun asayişle ilgisi yok. Siz kredi kartınızı bile düzenli ödeyin ikinci üçüncü kredi kartını göndermiyorlar. Ama asgari ücret ödeyin bakın nasıl ikinci üçüncü kartları gönderecekler. Çünkü bankalar ticari bir kurum kar amacındadırlar. O nedenle asayiş sorunu diye bir şey yok. Onu bahane etmesinler.

 

Nedim Aslan:

 

Mahallemizin sokak girişlerinde GBT denetimi yapılıyor. Bu hem görüntü olarak hem de bize dönük soğuk bir davranış. Ben bu mahallenin sakiniyim. Mahalleme girerken iki de bir  GBT yapılması beni rahatsız ediyor.

 

Polis suçluyu yakalamak için bunu yapıyor. Caydırıcılık değeri vardır. Aslında bu takdir edilecek bir davranıştır. Bu sizlerin güvenliği için yapılmaktadır. Benim bindiğim araç dahi kiralık. Bir şirketten kiralanmış. Bu aracın haciz olup olmadığını söyleyebilir misin? Belki şirket o aracın yakalanmasını istiyor. O yüzden polisin bir zorbalığı, kabalığı varsa bize bildirin.

 

İsa Kayran


 

Müdürüm ben de bir anı anlatayım hem de ortam biraz neşelensin. Ben terziyim. Bir gün işyerime bir polis geldi. Elinde bir pantolon diktirmek istiyor. Kuştepe’den Çağlayan’dan başlamış. Bir arma diktirecek. Bize kadar bir çok terziye gitmiş kimse dikmemiş, çünkü eskiden polisler para vermezdi. Ben 20 senelik terziyim. Eskiden gelir işini yaptırırdı para vermezdi. O yüzden kimse polise iş yapmak istemezdi. Ancak şimdi polisler çok değişti, istemem dahi deseniz artık zorla para veriyorlar. O yüzden yeni nesil polislerimizi çok beğeniyoruz, çok seviyoruz. Gerçekten polisimiz çok değişti. Ben şimdi işyerime bir polis geldiğinde çok mutlu oluyorum.

 

Devlet vatandaşa zulüm etmez. Devlet vatandaşa hizmet için vardır. Polisimizin yaptığı yanlış bir şey olursa mutlaka bize söyleyin. Bu toplantıya gösterdiğiniz ilgiden ötürü hepinize çok teşekkür ediyorum. Bilin ki polis vatandaşın her zaman yanında ve hizmetindedir. Bizimle iletişiminizi ve işbirliğinizi kesmeyin.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.