Güzel ve Dahi'ye Çubukçu vetosu

Güzel ve Dahi'ye Çubukçu vetosu

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ''Güzel ve Dahi'' adlı programın ''isminden, duyurularına ve formatının detaylarına kadar eleştirdi.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu Show TV'de yayınlanan ''Güzel ve Dahi'' adlı programın ''isminden, duyurularına ve formatının detaylarına kadar cinsiyet ayrımcılığının en kaba halinin tezahürü olarak ekranlarda yer aldığını'' bildirdi.

Çubukçu, RTÜK'e başvurarak, Show TV'de yayınlanan ''Güzel ve Dahi'' adlı programın yayından kaldırılmasını istedi.Alınan bilgilere göre, Çubukçu RTÜK Başkanlığı'na gönderdiği yazıda, ''Söz konusu yarışma programı, kadınların medyadaki olumsuz ve küçük düşürücü imajlarının temsilinin bir örneği konumundadır'' dedi.

Çubukçu, Dünya Kadın Konferansları dokümanlarında ve Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'nde (CEDAW) kritik alan olarak medyanın toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısının, toplumsal yaşamın her alanına yerleştirilmesi için gereken zihniyet dönüşüm sürecinde çok önemli bir role sahip olduğunu belirtti. Bu belgelerde, medyanın özellikle kadınlara yönelik bakış açısının değiştirilmesinde ve kadınların hayatlarına olumlu katkılarda bulunma noktasında güçlü bir araç olma potansiyeline sahip olduğunun altının çizildiğini ifade eden Çubukçu, formatı bu yönde kurgulanmış programların ve son zamanlarda yürütülen sosyal kampanyaların olumlu örnekler olarak görüldüğünü kaydetti.

Medyanın çeşitli kaygılarla sosyal sorumluluk içeren kamu hizmeti yayıncılığı anlayışından uzaklaşmasının, toplumsal cinsiyet eşitliğinin
sağlandığı bir toplumsal yapı oluşturma çabalarının önünde ciddi bir
sorun oluşturduğunu ifade eden Çubukçu, Show TV'de 7 Temmuz'dan itibaren yayınlanmaya başlanan ''Güzel ve Dahi'' adlı yarışma programının
''kadınların medyadaki olumsuz ve küçük düşürücü imajlarının temsilinin
bir örneği'' olduğunu vurguladı.

''GÜZEL VE APTAL KADIN KLİŞESİ YENİDEN ÜRETİLİYOR''

''Güzel ve aptal kadın'' klişesinin medya tarafından söz konusu program
aracılığıyla yeniden üretildiğini kaydeden Çubukçu, ''Güzel ve aptal
kadın klişesi, medya tarafından bu program aracılığıyla yeniden
üretilmekte, zeki olmak erkeklere, güzel ve akılsız olmak kadınlara
atfedilmekte, bu iki nitelik birbirinin karşıtı olarak temsil edilmektedir'' dedi.

Çubukçu, Türkiye'de okuma-yazma bilmeyen kadınların oranının yüksek
olduğu ve kamusal alan etkinliklerine katılımların düşük olmasının yanı
sıra televizyon izleme oranının yüksekliği de göz önüne alındığında medyanın, özellikle radyo ve televizyonun öneminin bir kat daha arttığına işaret etti. Kadını ikinci sınıf olarak gören, aşağılayan cinsiyetçi değer yargıları üzerine temellenen cinsiyet ayrımcılığının, kadınların sosyo-ekonomik ve kültürel alanlara katılımı gibi pek çok haklardan yararlanmalarının önünde engel teşkil ettiğini kaydeden Çubukçu, bu durumda medyanın da sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmesinin ne kadar öncelikli olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.

Medyadaki cinsiyetçiliğin ortadan kaldırılmasında önemli siyasalardan
birinin de özdenetim yapılarının kurulması olduğunu belirten Çubukçu,
şunları kaydetti:

''Başkanlığınız ve Televizyon Yayıncıları Derneği işbirliğiyle televizyon kuruluşlarının 3 Temmuz 2007'de kabul ettiği 'Yayıncılık Etik İlkeleri' hem bu açıdan hem de ilkeler arasında 'yayın kuruluşlarının ırk, renk, dil, din ve cinsiyet ayrımcılığına, aşağılama ve ön yargılara yer vermemek', 'kadınların sorunlarına karşı duyarlı olmak ve kadınların nesneleştirilmesinden kaçınmak' maddelerine yer verilmesinden dolayı önemli bir gelişme olarak görülmektedir.

Ancak, söz konusu ilkelerin altına imza atan Show TV'nin bir hafta
geçmeden, kabul ettiği ilkelerle çelişen bir programı yayınlamaya
başlaması, zihniyet dönüşümü için daha çok çaba sarf etmek gerektiğini
göstermektedir.

Bu çerçevede, Başkanlığınızca anılan programın değerlendirilerek
yayından kaldırılması hususunda gereğini rica ederim.''

Sabah




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.