Gürültüyü pazarlayamayız

Gürültüyü pazarlayamayız

İstanbul İl Çevre Müdürü Mehmet Emin Birpınar: Dünyanın en güzel kentinde herşeyi pazarlayabilirsiniz ama İstanbul'da gürültü pazarlanamaz'' dedi

İstanbul İl Çevre Müdürü Mehmet Emin Birpınar, Boğaz kıyısındaki eğlence yerlerindeki gürültü sorununa ilişkin, ''Dünyanın en güzel kenti burası, birçok şeyle pazarlayabilirsiniz ama İstanbul'da gürültü pazarlanamaz'' dedi.

Mülki idare amirleri ve eğlence mekanları yetkilileriyle İl Çevre Müdürlüğünde toplantı yapan Birpınar, Vali Yardımcısı Mehmet Fahri Can'ın da katıldığı toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Birpınar, Büyükşehir Belediyesi encümeninin kararına göre, hafta içi saat 24.00, hafta sonu ise 01.00'den sonra açık mekanlarda müzik yayınının yasaklandığını, öte yandan eğlence yeri sahiplerinin de turizm belgeleri olduğunu, bu nedenle mekanları saat 05.00'e kadar açık bulundurabileceklerini belirttiklerini anlattı.

Çevre ve Orman Bakanlığının çıkardığı Çevre Kanunu ve gürültüyle ilgili yönetmeliğine göre, saat sınırlaması değil, ses desibeli limiti bulunduğunu bildiren Birpınar, bu limiti aşanlara geçen yıl ilk uyarıda 12 bin YTL, daha sonraki iki uyarıda da her defasında iki katı oranında artan cezalar ve son olarak da kapatma kararı uyguladıklarını hatırlattı.

Geçen yıl bu nedenle Boğaz kıyısındaki 11 mekanı kapattıklarını, bu yıl da sezonun başında eğlence yeri sahipleriyle görüşmek ve önlem almaları konusunda uyarmak için bu toplantıyı düzenlediklerini dile getiren Birpınar, ''Biz yine kanunumuzu ve yönetmeliklerimizi uygulamakla yükümlüyüz. Bu sene de onu yapacağız. Belediyeye 'siz bu kararı değiştirin', 'geri alın' ya da 'devam ettirin' gibi bir şey söyleme durumumuz yok. Kanunlar onlara böyle bir yetki vermiş'' diye konuştu.

Geçen yıl Boğaz'daki gürültü kirliliği nedeniyle 15 bin imza toplandığını, bunun ciddi bir sivil toplum hareketi olduğunu ifade eden Birpınar, öte yandan, turizmden para kazanan ve ''eğlenceyi yasaklayamazsınız'' diyen bir kesim olduğunu vurguladı.

Birpınar, şöyle devam etti: ''Biz, vatandaşın huzur ve sükununu sağlamak mecburiyetindeyiz. İstanbul'da pazarlanacak çok şey var. Yabancılara gösterebileceğiniz bir sürü turistik mekan var, kültür yerleri var, Boğazı var. Dünyanın en güzel kenti burası. Birçok şeyle pazarlayabilirsiniz ama İstanbul'da gürültü pazarlanamaz. İstanbul'a insanlar gürültü dinlemeye gelmiyorlar. Onun için biz, 'insanların huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültü yapmayın yani ÖSS gecesi, ertesi gün sınava girecek çocukları, ihtiyar insanları rahatsız etmeyin, evet eğlenin ama bu limitleri de kanunlar belirlemiş, o limitlerin dışına çıkmayın' diyoruz.''

Bir basın mensubunun, toplantı çıkışında eğlence mekanları yetkililerinin gazetecilere, ''Bu yaz eğlencenin sesi kısık olacak'' yorumunu yaptığını ifade etmesi üzerine Birpınar, bu görüşe katılmadığını söyledi. Birpınar, geçen yıl ceza alarak kapatılan bir mekanın, bu yıl kurduğu yeni bir sistemle gürültüyü azaltmayı başardığını ifade ederek, ''Dolayısıyla yeni teknolojilerle kendi eğlence merkezlerine yatırım yaparlarsa hiçbir şekilde kısık sesle eğlence yapmayacaklardır ama dışarıdaki insanları da rahatsız etmeyeceklerdir'' diye konuştu. Bugünkü toplantıya geçen yıl ceza alan mekanların sahiplerini de çağırdığını ve uygulamalarına devam etmeleri halinde aynı yaptırımların olacağını belirttiğini anlatan Birpınar, geçen yıl gürültü nedeniyle çeşitli eğlence yerlerine toplam 998 bin YTL ceza verildiğini, bu cezaların da mahkemeler tarafından haklı bulunarak onaylandığını sözlerine ekledi.

''ARTIK YAZ DÜĞÜNÜ YOK''

Çırağan Sarayı Ziyafet Direktörü Fuat Köroğlu da eğlence yerlerinin gürültü konusunda denetimine yönelik bir yetki karmaşası olduğunu savunarak, ''Yapılan büyük yatırımlar, kurumsal yapılar var. Bunların hepsini bir platformda değerlendirmek lazım. Maalesef bu değerlendirilemiyor. Yasaklarla, kapatmalarla, cezalarla önüne geçilmeye çalışılıyor'' diye konuştu.
Köroğlu, tüm işletmecilerin gürültüyü önlemekte hemfikir olduklarını vurgulayarak, Çırağan Sarayı'nda bu konuda alınan önlemlere yönelik şunları söyledi: ''Çırağan'da biz risk alamadık, yasak getirdik. Düğün sezonu geldi. Ne olacağı belli değil ve bu toplantıları biz şimdi yapıyoruz. Düşünün kontratları 6-7 ay önce yapıyoruz. Kıstas, arka plan sesinin 5 limit üstü. Arka plan sesi 50 çıkar, 65 çıkar, bu çok az. Yemek müziği ve dans müziği yapabileceğiz. Yine müzik olacak ama saat 24.00'e kadar olacak. Sonra herkesi içeri alacağız. Kapalı mekanda parti yapacaklar. 'Yaz düğünü yapayım, gecenin sonuna kadar Boğaz'da eğleneyim' demek yok artık.''

Çubuklu Hayal Kahvesi'nin ortaklarından Ebru Köktürk de yetki karmaşası bulunduğunu savunarak, hem Büyükşehir Belediyesi, hem de İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile muhatap olduklarına işaret etti. Köktürk, ''Biz zaten mekanlar olarak önlemlerimizi aldık. Bu yaz İstanbul'un sesi biraz kısık ama yine de çıkacak herhalde. Hep bir gürültüden bahsediliyor ama ben şunu diyorum ki bu işletmeler aslında müzik yapıyorlar'' şeklinde konuştu.

Ebru Köktürk, geçen yıl büyük cezalar ödedikleri için tüm kış boyunca hazırlıklarını yaptıklarını ve gürültünün önlenmesine yönelik çalışmalarını tamamladıklarını belirtti.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.