Grossman'dan ilginç uyarı

Grossman'dan ilginç uyarı

Marc Grossman, Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi bir operasyonu düşük bir olasılık olarak gördüğünü söyledi

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi ve eski Dışişleri Bakan Yardımcılarından Marc Grossman, Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi bir operasyonu düşük bir olasılık olarak gördüğünü söyledi. Grossman, Türkiye'nin kendi sınırları içerisinde PKK ile mücadelesi için de "İnsan hakları ihlal edilmediği sürece ABD operasyonları destekler" yorumunu yaptı.

Eski büyükelçi, ABD yönetiminin PKK konusunun hassasiyetini tam olarak anlamadığını kaydetti.

Türkiye'deki seçimlerden çıkacak yeni iktidarın ikili ilişkilere zarar verip vermeyeceği konusunda ise Grossman, "Türkiye'yi kimin yöneteceğine Türk halkı karar verir. Önemli olan özgür bir seçimin yapılması ki bu da Türkiye'de olacaktır" diye konuştu. Ancak deneyimli diplomat, Amerikan karşıtlığını seçim propagandaları sırasında kullananların Washington'da hoş karşılanmayacağını da belirtti.

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi ve eski Dışişleri Bakan Yardımcılarından Marc Grossman, Türk-Amerikan ilişkilerini, Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyonunu ve bozulan ikili ilişkilerin düzeltilmesi için atılması gereken adımları Referans'a değerlendirdi. Şu anda merkezi Washington'da bulunan Cohen Group adlı danışmanlık şirketinde çalışan Grossman kesin bir dille PKK'ya karşı adım atılması gerektiğini söyledi.

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi, PKK konusunda ABD yönetiminin konunun hassasiyetini tam olarak anlamadığını belirterek "Amerikalıların Türklerin PKK konusundaki duyarlılığını iyice anlaması gerekiyor. Nitekim artık Amerikalılar da bunu daha iyi anlamaya başladı. PKK-KADEK bir terör örgütüdür bu soru götürmez bir gerçektir" diye konuştu.

Türkiye'nın sınır ötesi bir operasyonu dikkatlice düşünmesi gerektiğini vurgulayan Grossman, söz konusu operasyon için şimdi iyi bir zaman olmadığını söyledi. Grossman, "ABD Savunma Bakanı Robert Gates de bu konu hakkında çok kesin konuştu. Sınır ötesi bir operasyonla Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri kendini kapana sıkıştırır. Ankara, bu konuda ciddiyetini göstererek, ABD ile ve Irak yönetimiyle beraber çalışmaya devam etmelidir" dedi.

Operasyon olasılığı artık daha düşük
Irak yönetiminin son günlerdeki tutumundan dolayı sınır ötesi operasyonu şimdi daha az bir olasılık olarak gördüğünü de ifade eden eski Büyükelçi, ABD yönetiminin üst düzey açıklamalarından bu konunun ne kadar ciddiye alındığını anlamanın mümkün olduğunu vurguladı. Grossman, Ankara'nın tüm bu gelişmeleri olumlu tarafından göreceğini umduğunu da sözlerine ekledi.
ABD Savunma ve Dışişleri bakanlarının son günlerde Washington'ın PKK ile mücadelede Türkiye'ye yardım etmeye hazır olduğu yönündeki açıklamalarının tam ne anlama geldiğine ilişkin soruyu ise Grossman şöyle yanıtladı: "Öncellikle bu yardım Irak yönetiminin kendi sınırları içinde PKK ile mücadele konusunda elinden geleni yapmasını sağlamak olacaktır. Onların PKK'nın bir terör örgütü olduğunu açıkça kabul etmeleriyle önemli bir kazanım elde edilecektir. Aynı zamanda bu yardım, Türkiye'nin kendi sınırları içerisinde yapacağı operasyonlara destek anlamına da gelir. Tüm bunların yanı sıra asıl önemli olan, bu yardım Avrupa ülkelerinden PKK'ya giden para desteğinin sonlandırılması yönündeki çalışmaların arttırılarak devam etmesi de demektir."

Seçimde Amerikan karşıtı propagandanın bedeli ağır
Türkiye'nin kendi sınırları içerisinde PKK ile mücadelesini ve bu yolda operasyonların arttırılmasını ABD'nin nereye kadar desteklediği konusunda ise Grossman diplomatik bir cevap vermekle yetindi: "İnsan hakları ihlal edilmediği sürece operasyonlar desteklenir".

Türkiye'deki seçimlerden çıkacak yeni iktidarın ikili ilişkilere zarar verip vermeyeceği konusunda ise Grossman, "Türkiye'yi kimin yöneteceğine Türk halkı karar verir. Önemli olan özgür bir seçimin yapılması ki bu da Türkiye'de olacaktır" diye konuştu. Ancak deneyimli diplomat, satır arasında Amerikan karşıtlığını seçim propagandaları sırasında kullananların Washington'da hoş karşılanmayacağını da belirtti.

Uluslararası basında Türk ordusunun Kuzey Irak'a geçtiği yönündeki haberlerin ABD'de nasıl karşılandığı sorusuna ise Grossman: "Bu tür haberler nasıl okunmalı bilmiyorum; ama ihtiyatla okunması gerekir diye düşünüyorum" dedi.

Referans Gazetesi




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.