Gökçek'e göre Ak Parti uçuyor

Gökçek'e göre Ak Parti uçuyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda EGO'yla ilgili soruları cevaplandıran Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek 22 Temmuz'la ilgili müthiş bir tahminde bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ''Benim anketlerimde AK Parti yüzde 62.9, CHP yüzde 16.9. Bakalım ne çıkacak, göreceğiz'' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, EGO'nun doğalgaz dağıtım biriminin özelleştirilmesi, Hazine ve BOTAŞ'a olan borçlarının silinmesiyle ilgili kanun teklifinin görüşmelerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, EGO'nun içinin boşaltıldığını savundu.

Kemal Kılıçdaroğlu, Hazine, Maliye, BOTAŞ ve Ankara halkının zararına olacak düzenlemeden, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile yeni kurulacak şirketin karlı çıkacağını iddia etti. Kılıçdaroğlu, BOTAŞ'ın bugüne kadar alacaklarını niçin tahsil etmediğini, bir müdahale eden olup olmadığını sordu. Esenboğa Yolunun güzel olduğunu belirterek Gökçek'e teşekkür eden Kılıçdaroğlu, yolun ne kadara mal olduğunu sordu.

CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, Ankara halkının, Eskişehir ve Bursa'ya göre doğalgazı daha pahalıya tüketeceğini ifade etti. Baratalı, Belediyenin ulaşım master planı olmadığını da öne sürdü. CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş, düzenlemenin ''ödüllendirme yasası'' olduğunu ve ''af'' niteliği taşıdığını öne sürdü. Keleş, ''Borcu olan Ankara Büyükşehir Belediyesine dikensiz gül bahçesi yaratılırken, Hazine ve toplum, kayba uğratılmaktadır'' diye konuştu.

GÖKÇEK, İDDİALI KONUŞTU

 Milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtlayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Esenboğa Yolunun, alt geçitler, kaldırımlar, elektrik direkleri, hafriyat işi dahil 80 trilyon liraya mal olduğunu kaydetti. Esenboğa Yolunda Çin mermeri kullanmadığını da ifade eden Gökçek, ''Bu fiyatı Türkiye'nin ikinci bir yerinde bulun, özür dileyeceğim. 80 milyon dolardan da ucuza bulursanız, bütün laflarımı yutacağım'' dedi.

ELEKTRİK DİREKLERİ

 Esenboğa Yolu ve Kuğulu Kavşağındaki elektrik direklerinin tanesinin 2 bin 900 YTL'ye mal olduğunu ve bu direklerin alüminyum ve yıllarca garantili olduğunu belirten Gökçek, CHP'li Kılıçdaroğlu'nun, elektrik direklerinin hangi şirketten alındığına ilişkin sorusuna, ''Vallahi ismini bilemiyorum. İstanbul firması'' karşılığını verdi.

Gökçek, hala Murat Karayalçın döneminde alınan kredilerin borçlarını ödediklerini ifade ederek, bu düzenleme için TBMM Genel Kurulunda, af niteliğinde olduğu gerekçesiyle ''nitelikli çoğunluk'' aranmayacağını kaydetti. Gökçek, ancak ''ceza hukukuyla ilgili cezalara yönelik nitelikli çoğunluk aranacağı'' yönünde Anayasa Mahkemesi kararının 1 hafta önce Resmi Gazete'de yayınlandığını söyledi.

ANKET SONUCU

CHP'li üyelerin, ''İnşallah, 2 yıl sonra Ankara yeni bir tercih yapar'' dediklerini anımsatan Gökçek, ''O kadar uzağa gitmeye gerek yok. Temmuz ayında inşallah Ankara'da göreceğiz. Benim anketlerimde AK Parti yüzde 62.9, CHP yüzde 16.9. Bakalım ne çıkacak, göreceğiz'' diye konuştu.

SON 4 YILDA BOTAŞ'IN TAHSİLATLARI

BOTAŞ Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol, EGO'dan alacaklarına ilişkin performansları hakkında bilgi verirken, tahsilat oranlarının 2005 yılında yüzde 98, 2006 yılında ise yüzde 93 olduğunu söyledi. Düzyol, son 4 yılda anaparanın tamamına yakınının tahsil edildiğini, tahsil edilemeyen kısmın, büyük oranda önceki yıllardan gelen faiz alacaklarından kaynaklandığını söyledi.

''YÜZDE 40'I GEÇMİŞ DÖNEMDEN''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bakanı Hilmi Güler, Ankara Büyükşehir Belediyesinin borcunun yüzde 40'ının, daha önceki dönemde oluştuğunu, Melih Gökçek'in de bu borcu devraldığını söyledi. Güler, düzenlemeyle gelecek paranın yatırımlara dönüşeceğini, bunun, kendilerini mutlu ettiğini kaydetti. Öte yandan, BOTAŞ Genel Müdür Vekili Düzyol, toplantı sonrasında bir soru üzerine, EGO'nun, 400 milyon doların üzerinde faiz borcunun silineceğini söyledi.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.