Gıda güvenliğinde AB'ye uyum sağlayamadık

Gıda güvenliğinde AB'ye uyum sağlayamadık

İKV ve SETBİRortaklaşa düzenlediği "Gıda Sektörü ve AB Mevzuatı" panelinde gıda ürünlerinde AB'ye uyumun yeterli olmayışının sorun yarattığı bildirildi.

ANKARA - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Türkiye'de gıda güvenliğinin tam olarak sağlanamadığını ve Avrupa Birliği (AB) gıda güvenliği gerekliliklerinin yeterli ölçüde yerine getirilmemesinin Türkiye'nin AB ile tarım ürünleri ticaretinde de sorun yarattığını söyledi.  İKV ve Türkiye Süt Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği'nin (SETBİR) ortaklaşa düzenlediği "Gıda Sektörü ve AB Mevzuatı" paneli Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) gerçekleştirildi. Panelin açılış konuşmasını yapan Haluk Kabaalioğlu, gıda güvenliğinin müzakerelerde AB'nin taviz vermediği bir alan olduğunu belirtti. AB'ye katılacak ülkelerin gıda güvenliğine ilişkin tüm kuralları etkili bir şekilde uygulamayı sağlayacak idari yapıları, denetim ve kontrol mekanizmaları oluşturmaları gerektiğini söyleyen Kabaalioğlu, üyelik tarihinde AB standartlarını yerine getirmeyen işletmelerin kapatılacağına dikkat çekti. Son yıllarda Türkiye'de gıda sektöründe uluslararası standartlarda güvenilir ve kaliteli üretim yapan işletmelerin arttığını kaydeden Kabaalioğlu, "Bu olumlu gelişmelere rağmen teknik ve hijyenik şartlara uygun üretim yapmayan çok sayıda kayıt ve kontrol dışı gıda işletmeleri bulunuyor. İşletmelerin küçük ve dağınık yapıda bulunması, tarım üreticileri ve sanayide çalışanların eğitim seviyesinin düşüklüğü, gıda kontrol hizmetlerinin etkili bir şekilde yürütülememesi gibi nedenlerden Türkiye'de gıda güvenliğinin tam olarak sağlandığını söylemek mümkün değil" dedi. Kabaalioğlu, Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 50'sini AB'ye yaptığını da vurguladı.

 

SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan ise, Türkiye’nin hijyen standartlarının istenilen düzeyde olmaması nedeniyle AB ülkelerine hayvan ve hayvansal ürünler konusunda ihracat yapamadığını dile getirdi.


turkiyeturizm.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.