Gezegenler yıldızlarla çarpışabilir mi?

Gezegenler yıldızlarla çarpışabilir mi?

Gezegenler tıpkı araba camına çarpan sinek ve böcekler gibi yıldızlara çarptığı ortaya çıktı.

"Büyük yıldızların üzerinde nokta halinde görünen metal kalıntıları bu çarpışmaları açıklıyor" diye konuşan Avrupa Güney Gözlemevi Gökbilimcisi Luca Pasquini'ni başka bir kıyaslama ile durumu açıklamaya çalıştı: "Tiramisu pastasını ya da kapuçino kahvesini düşünün. Üzerilerine serpiştirilmiş kakao bulunur. İşte bu gezegenler tıpkı kakao tanesi gibi yıldızların üzerine yapışıyor."

Bu buluşun gezegen oluşumları teorisine katkıda bulunacağı düşünülüyor.

Yüzyılın ortalarında, bilim adamları güneş sistemi dışındaki gezegenleri ya da uzak yıldızların etrafında dönen minik gezegenleri keşfetmeye başladıklarında, yıldızların etrafındaki gezegenlerin demir açısından çok zengin olduklarını fark etmişlerdi. Onlara ev olan yıldızlar da bu gezegenlerin içerdiği metalin yaklaşık iki katı kadar metal içeriyor.

Ama acaba bu kadar çok metal içermelerinin sebebi üzerlerine bir böcek gibi çarparak yapışan minik gezegenler mi? Ya da bu yıldızlar binlerce metal içerikli gezegenini birbirine çarparak yapışması sonucunda mı oluşuyor?
Gökbilimciler henüz bu yıldızların içyapıları incelenemediği ve sadece yüzeyleri görüntülenebilir olduğu için bu sorunun cevabını bulmak için henüz çok erken olduğu görüşünde.

 

(Sabah)




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.