Geç gelen karar

Geç gelen karar

Fethiye'de orman yangınlarını önlemek için, turistik tesislerin 30 m. çevrelerine kadar alan temizlemeleri istendi ve havai fişek gösterileri yasaklandı.

MUĞLA -Geçtiğimiz hafta sonu yangında yaklaşık 450 hektar ormanlık alanını kaybeden Muğla'nın Fethiye ilçesinde yeni önlemler alınıyor. Fethiye Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu tarafından alınan kararlara göre, kent ormanlarında sıkıyönetim ilan ediliyor. Komisyon kararları doğrultusunda Fethiye'de orman yangınlarını önlemek için, orman içinde veya kenarında bulunan turistik tesislerin 30 metre çevrelerine kadar alanın temizlemeleri istendi ve kentte havai fişek gösterileri yasaklandı.

 



Yine yaz mevsimi sonuna kadar kente avlanma yasağı getiren kararlar, yaz aylarında kente gelen arıcı ve çobanlara da kimlik tespiti zorunluluğu getiriyor. Kimlik tespiti onaylanmayanlar Fethiye'de arıcı veya çoban olamayacak. Ayrıca nispi nem oranındaki şiddetli düşüşlerde, ormanlara giriş yasağı konulması için çalışmalar yapılıyor.

Fethiye Kaymakamı Hasan Karakaş başkanlığında toplanan Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu, bazı kararlar aldı. Fethiye'ye bağlı orman köyleri muhtarları, belediye başkanları ve mülki idari amirlerinin katılımı ile alınan kararlar açıklandı. Kararlar çerçevesinde cuma hutbelerinde orman yangınları ve sebepleri hakkında bilgilendirme yapılırken, ilköğretim okullarında orman yangını seminerleri düzenlenecek. Tarla ve bahçelerde anız, ot ve çalı yakılması yangın mevsimi dahilinde tamamen yasaklanırken, orman içerisinde veya kenarında bulunan turistik tesisler ile kamp yerlerine, tesisin 30 metre mesafelik çevresinde ölü örtü temizliği yapması zorunlu kılındı. Ormanlarda avlananların silahlarına el konulurken, para cezaları verilecek. Yangın çıkma ihtimali yüksek olan yörelerde tehlikeli dönemlere mahsus olmak üzere ormanlara giriş yasağı konulması için 6831 sayılı yasanın 74. maddesi kapsamında çalışma yapılmasını da kararlaştıran komisyon kararlarında bir diğer madde ise çobanları ilgilendiriyor. Fethiye ve köylerine gelen çoban ve arıcılara sıkı denetimler geliyor. Artık çoban ve arıcılar kimlik tespiti yapıldıktan sonra kente giriş yapabilecekler. Ayrıca muhtarlar köylere satış yapmak için gelenlerin denetimini sağlayacak, konaklayacakları yerlerde yakılacak ateş ve sonrası için onları bilgilendirecek. Ayrıca alınan kararlar doğrultusunda tur düzenleyen yat ve teknelerin koylarda ateş yakması da engellenirken, kış mevsimine kadar bölgede avlanmalar da durduruldu.

 

"BANA SİYASİ KİMSEYİ GÖNDERMEYİN"


Komisyonda alınan bir diğer önemli karar ise, havai fişek gösterilerinin yasaklanması ile ilgili 23. madde oldu. İlçe merkezi ve köylerinde ormana 3 kilometre kadar mesafede havai fişek gösterisi bu madde ile tamamen yasaklandı. Karara en fazla Fethiye Kaymakamı Hasan Karakaş destek verirken, çarpıcı bir gerçeği de ortaya koydu. Karakaş, yasak olmasına karşın bazı kişilerin siyasileri araya sokarak izin koparmaya çalıştıklarını söyledi.

 

Konuyla ilgili kimsenin kendisine gelmemesini isteyen Karakaş, son noktayı şöyle koydu: "3-5 dakikalık keyif için havai fişek patlatıyorlar. Patlattınız ne oldu. Yandı işte orman. Yaptın mı keyfini. Bundan sonra izin falan yok."



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.