
FEHRİYE ERDAL KARARI
Belçika adaleti, Sabancı zanlısı Fehriye Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan yargılanması kararını verdi.
Belçika adaleti, terör örgütü DHKP-C üyesi ve Özdemir Sabancı suikastı zanlısı Fehriye Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı, bu ülkede yargılanmasına ilişkin kararlara son bir onayla kesinlik kazandırdı.
Brüksel'de Yargıtay, bugünkü oturumunda, geçen mart ayında Gent Mahkemesi’nin bu yöndeki kararını teyit etti.
Yargıtay, bu kararı savcılığın ve sanık avukatlarının itiraz ve muhalefetlerine rağmen verdi.
Firarda bulunan terörist Erdal, adaletin bu kararıyla Belçika'da başlatılacak yeni bir adli süreç çerçevesinde, Türkiye'deki suçlarından yargılanacak.
Yeniden yargılamanın nedeni
Terörist Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 sanığı Belçika'da işledikleri suçlardan yargılayan Bruges Ceza Mahkemesi, 28 Şubat 2006'da açıkladığı kararda, Fehriye Erdal'a 4, örgütün başı Dursun Karataş'a 5, sözcüsü Musa Asoğlu'na 6, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Zerrin Sarı ve Şükriye Akar Özordulu'ya 4'er yıl hapis cezası vermişti.
Gent Temyiz Mahkemesi de 7 Kasım 2006'da bu cezaları, bazılarını artırarak onamıştı.
Terör örgütü üyelerinden Musa Asoğlu, Kaya Saz, Şükriye Akar Özordulu ve Bahar Kimyongür cezaevinde bulunurken, Belçika'da bir ikamette göz hapsinde bulunduğu varsayılan ve karardan iki gün önce "izini kaybettiren" Fehriye Erdal ile Dursun Karataş ve Zerrin Sarı isimli teröristler firarda sayılıyordu.
Mahkeme, sanıkları 10 yıl boyunca kamu haklarından mahrum etmeyi de kararlaştırmış, Asoğlu'nu 5 bin 500, diğerlerini 2 bin 500'er euro para cezasına çarptırmıştı.
Bruges Mahkemesi, ayrıca DHKP-C'yi "terör örgütü" olarak nitelendirmiş ve Belçika'da adli alanda örgütün bu sıfatına resmiyet kazandırmıştı.
Bu kararlar üzerine Yargıtay’a başvuran sanıkların Belçika'da işlediği suçlar arasında sahte kimlik kullanmak, silah ve patlayıcı madde bulundurmak, terör örgütü üyesi olmak, terör eylemleri planlamak ve haraç toplamak gibi suçlar yer alıyor.
Belçika'da bazıları 1999 yılında suçüstü yakalanan, bazıları firarda olup gıyabında yargılanan ve geçen yıl ağır hapis cezalarına çarptırılan terör örgütü DHKP-C üyeleri hakkında verilen kararların tümü, geçen nisan ayında Yargıtay tarafından bir tek gerekçeyle bozuldu.
Yargıtay kararının ardından tutuklu ve hükümlü teröristlerin tümü serbest bırakıldı, firardakiler hakkındaki kararlar da iptal edildi.
Kararları bozmasına gerekçe olarak Yargıtay, "adli bir hata" gösterdi. Bu hata, Termondo Mahkemesi Yargıcı Freddy Troch'un, Bruges Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atanmasından oluşuyor.
Yargıtay, daha önce Türk asıllı teröristleri yargılayan ve sert kararlar vermesiyle tanınan bu yargıcın Bruges'e atanmasını "tarafsızlığın yitirilmesi" olarak değerlendirdi.
Yargıtay, sanıklar hakkında verilen kararlara yönelik hiçbir eleştiri ve itirazda bulunmadı.
Anvers Temyiz Mahkemesi’nin yargılama sonunda vereceği karara sanıkların temyiz ve itiraz hakları bulunmuyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.