Fatih'in çocukken kullandığı defter

Fatih'in çocukken kullandığı defter

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, ilk sayısı yayınlanan ''1453-İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi'', Fatih Sultan Mehmet'in Topkapı Sarayı'ndaki defterinin içeriğine yer verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesince ilk sayısı yayınlanan dergi, İstanbul'un fethinden önce, henüz ''Fatih'' unvanını almayan genç sultanın o yıllarda kullandığı 180 sayfadan oluşan deftere geniş yer ayırdı.

Topkapı Sarayı Müzesi Hazine Kütüphanesinde bulunan, mürekkebin dağılmaması için özel bir karışımla sayfaları cilalanmış ve sonradan ciltlenmiş olan defter 21,5 x 28,5 ebadında.

Fatih Sultan Mehmet'in değişik çizim ve yazılarının yer aldığı defterde, ileride kullanacağı tuğra üzerinde de çalıştığı göze çarpıyor.

Dergideki araştırmaya göre, söz konusu defterde şu ayrıntılar ön plana çıkıyor:

''Bitirilen ya da yarım bırakılan çok sayıda tuğra müsveddesi, at başları, baykuş, kartal ve leylek çizimleri, çiçek motifleri, Türk ve Yunan alfabesi, ebced hesaplarında kullanılan karakterler ve Farsça beyitler.''

Dergide ayrıca, defterin bugüne kadar kapsamlı bir şekilde incelenmediği ve ilk defa ayrıntılarına yer verildiği öne sürüldü.

Araştırma dosyasını hazırlayan Yaşar İliksiz, ''Derginin daha önce sadece bir kaç sayfası yayımlanmış. Defteri ilk kez kapsamlı bir şekilde gündeme getiriyoruz'' dedi.

Topkapı Sarayı Müdürü ve aynı zamanda derginin yayın danışma kurulu üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı da defterin Fatih Sultan Mehmet'e ait olduğunu bildirdi.

Kurul üyelerinden sanat tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice ise söz konusu defterle ilgili sanat tarihçisi merhum Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver'in yayınlar yaptığını belirtti.

AA


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.