F.Times: Ankara yeniden düşünmeli

F.Times: Ankara yeniden düşünmeli

Financial Times, 'Kürdistan’ı işgal' başlıklı yorumunda, Türkiye’nin sınır ötesi operasyona karşı çıktı: "ABD ile uzun yıllar süren ittifak, parça parça, AB’ye girme olasılığı buharlaşıyor"

Türkiye’nin olası bir sınır ötesi operasyonunun sonuç vermeyeceği, buna karşın Irak için çok daha ıstırap yaratacağı öne sürüldü. Financial Times gazetesi, sınır ötesi operasyona karşı çıkarken, “ABD ile uzun yıllar süren ittifak, parça parça, AB’ye girme olasılığı buharlaşıyor. Buna karşın Ankara yeniden düşünmeli. Örneğin, İsrail’in geçen yaz Lübnan’daki Hizbullah’ı ezmek için yaptığı başarısız girişimi düşünün” diye yazdı.
Financial Times gazetesi, “Kürdistan’ı işgal” başlığı ile yayınladığı yorumda, Irak’ın işgalinin iyi olmadığına ilişkin yaygın inancına karşın, Türk ordusunun Kuzey Irak’ta üslenen PKK unsurlarına “öldürücü bir darbe” olacağı öne sürülen bir operasyon gerçekleştirmek üzere sınırda yığıldığını yazdı.
ABD’nin tüm itirazlarına rağmen Türk Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın “resmen” hükümetten sınır ötesi operasyonu için izin istediğini öne süren gazete, PKK’nın faaliyetlerinin yoğunluğu konusunda farklı görüşleri olduğunu kaydetti.
Buna karşın ABD’nin Irak’taki en yakın müttefiki olan Kürt bölgesel yönetiminin şiddete başvuran PKK’yı topraklarındaki radikal İslam’daki büyümeye karşı “laik” bir engel olarak olumlu karşıladığı gibi göründüğünü savunan gazete, bunun da Türkiye ile Washington arasındaki ilişkileri daha da olumsuz etkilediğini yazdı.
Ancak Türkiye’nin “savaş yanlısı” tutumunun arkasında başka faktörlerin de bulunduğunu öne süren gazete, başta Türk askerleri olmak üzere, Türkiye’deki sistemin AB’nin Kürtlere azınlık hakları verilmesi yolundaki baskılarından her zaman rahatsız olduğunu savundu.
AB’YE GİRME OLASILIĞI BUHARLAŞIYOR
Kerkük referandumunun da yarattığı tepkilere değinen gazete, “Ordu, Recep Tayyip Erdoğan’ın neo-İslami hükümeti ile çatışmasının erken alınmasına neden olduğu seçimler öncesi güçü yeniden teyit ediyor. PKK’nın ezilmesi ayrıca yükselen Türk milliyetçileri arasında da popülerdir” yorumunu yaptı. Gazete şu görüşleri dile getirdi:
“Ne yazık ki Türkiye’nin dostlarının onu etkileme gücü pek azdır. ABD ile uzun yıllar süren ittifak, parça parça, AB’ye girme olasılığı buharlaşıyor. Buna karşın Ankara yeniden düşünmeli. Örneğin, İsrail’in geçen yaz Lübnan’daki Hizbullah’ı ezmek için yaptığı başarısız girişimi. Türkiye, Irak’ın son kalan göreli istikrarlı bölgesine geniş bir saldırı yaparak çok daha büyük bir kargaşa yaratma riskine girer.”
İngiliz gazetesi, yoruma son verirken “Türkiye’nin Kürt sorunu, geniş çaplı bir saldırıyı haklı çıkartacak düzeye benzer bir hale dönmüş değil. Ayaklanmayı yeniden canlandırmanın ve Irak için daha çok ıstırap yaratmanın kesin bir yolu Kürdistan’ı işgaldır” görüşüne yer verdi.

ANKA

 
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.