
Evrenin en büyük gezegeni bulundu
Gök bilimcilerinden oluşan uluslar arası bir ekip, güneş sisteminin dışında bugüne dek bilinen en büyük gezegeni keşfetti.
Gezegenin, dünyanın 518 kat büyük olan Jüpiter gezegeninden yüzde 70 oranında daha büyük olduğu açıklandı.ABD'nin California ve Arizona eyaletleri ile Kanarya adalarında kurulu teleskop ağı ile tespit edilen gezegenin Herkül takım yıldızında olduğu ve 'TrES-4' adının verildiği bildirildi.
Bilim adamları, yüzey sıcaklığı 1327 derece olarak tespit edilen gezegenin yüzeyinin de muhtemelen içine batılabilecek kadar yumuşak olduğunu belirtiyor. TrES-4, dünyadan 1435 ışık yılı uzaklıkta bulunan GSC02620-00648 yıldızının çevresinde dönüyor.
Ana yıldıza 7 milyon kilometre uzaklıkta olan TrES-4, yıldız etrafındaki turunu 3.55 günde tamamlıyor. Bu da yeni gezegende bir yılın bir haftadan daha az olması anlamına geliyor. Yeni gezegen, dünyayla yıldızı arasından geçerken yıldızın ışınlarının yüzde birini engelliyor.
Bu da parlaklığını azaltıyor. Bilimadamları, dev gezegenler için kullanılan mevcut bilimsel yöntemlerle yeni gezegenin büyüklüğünü açıklamanın mümkün olmadığını söylüyor.
Keşifle ilgili ayrıntılar önümüzdeki haftalarda Astrophysical Journal dergisinde yayınlanacak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.