Everest'in Sırrı Çözülecek

Everest'in Sırrı Çözülecek

Dünya dağcılık tarihinin en büyük sırlarından birinin çözülmesi için sekiz yıl sonra Everest zirvesine ikinci tırmanış yapılıyor.

Californialı dağcı Conrad Anker ve Eric Simonson-Dave Hahn ekibinin1999’daki tırmanışında, İngiliz dağcı George Mallory ve Andrew Irvine’in1924 yılında dünyanın en yüksek zirvesi Everest’i (8 bin 850 metre) fethettikleri gösterilmek istendi, ancak kesin kanıt bulunamadı. Himalaya sıradağları doruğu Everest’e 29 Mayıs 1953’te ilk çıkanlar Yeni Zelandalı Sir Edmund Percival Hillary ile onun Şerpa halkından rehberi Tenzing Norgay’dı. Onlardan 29 yıl önce İngiliz Mallory ve Irvine zirveye 270 metre kala kayboldu. Mallory’nin donmuş cesedi 1999’daki tırmanışta bulundu. Ceset, Kızılderili geleneğine göre orada bırakıldı. Irvine’in naaşı ise bulunamadı. Everest’in Tibet-Çin tarafında, tırmanması en zor yamacında dün başlayan ve 14 Temmuz’da tamamlanacak tırmanışta Mallory ve Irvine’in “doruktan inerken öldüklerine dair kanıt” aranıyor.

Dönüşte kayboldular

Mallory’nin donmuş bedenini 1999’da bulan Amerikalı dağcı Conrad Anker, Mallory’nin el yazması notlarını, çakısı, kullandığı ipi ve rakım ölçer aygıtı bulmuş, çok aranan fotoğraf makinesini ise bulamamıştı. Bugünkü ekipten Anker gibi Amerikalı dağcı Andy Politz, “Mallory ve Irvine’in zirveden dönerken kaybolduklarını düşünüyor



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.