Ev sineması Hollywood'u zarara soktu

Ev sineması Hollywood'u zarara soktu

"Örümcek Adam-3", "Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu", "Shrek-3" gibi dev yapımların gösterime girmesiyle "rekorlar yazı" beklentisine giren Hollywood stüdyolarının karşısına rakip olarak "ev sineması-home theater" çıktı.

Internetteki "msnbc" sitesinin Associated Press'e dayanarak verdiği habere göre, "Örümcek Adam-3", "Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu" ve "Shrek-3" adlı filmler, ABD sinemalarında toplam 1 milyar dolar gişe hasılatına ulaşsa da diğer yapımların aynı başarıyı elde edememesi nedeniyle sinema salonlarındaki seyirci sayısı istenilen kadar olmadı.
Uzmanlar, Özellikle geçen yılların "yaz bereketine" ulaşılamamasına, gelişmiş "ev sineması" sistemleri ve diğer eğlence seçeneklerinin neden olduğunu belirttiler.

Gişe hasılatı üzerine çalışmalar yapan "Media By Numbers"ın Başkanı Paul Dergarabedian, bütün yaz sezonunun beklentisinin sadece 3 film üzerine kurulmasının yanlışlığını vurguladı. Dergarabedian, "Ben, Mayıs ayında bu filmlere baktım ve herkes gibi 'rekorlar yazı" olacağını düşündüm. Ama, 3 veya 4 film bu sezonu 'rekorlar yazı' yapmaya yetmez. Elinizde bunu destekleyecek başka yapımlar da bulunması gereklidir" dedi.

RÜYA YAZI 2004

Bu şirketin verilerine göre, Hollywood stüdyolarının yaz rüyası, geçmiş yıllarda yaşanan "seyirci bereketiyle" gerçekleşti. Stüdyoların, 2002 yazında 653 milyon adet bilet satışıyla yüzü gülerken, 2004 yılı yazında ise sadece ABD sinemalarında 3.95 milyar dolarlık gişe hasılatına ulaşıldı. Sektörün şu andaki 1.9 milyar dolarlık hasılatının 2004 yılının 2.04 milyar dolarlık hasılatının gerisinde bulunduğu, ancak geçen yıla nazaran da biraz daha iyi bir sonuca ulaşıldığı ifade edildi.

YİNE DE ÜMİT VAR

Her ne kadar bu yaz hasılat gemisi biraz yavaş yüzse de, 3 film daha şirketler için ümit vadediyor. Yeni gösterime giren filmlerden, Universal yapımı "Knocked Up", Warner Bros. şirketinin "Ocean's Thirteen" ve 20th Century Fox yapımı "Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer" filmleri, şimdiden 100 milyon dolarlık gişe hasılatına ulaştı. Ayrıca, Walt Disney yapımı animasyon "Ratatouille" ve Fox'un aksiyon türündeki filmi "Zor Ölüm" de geçen hafta sonunu iyi geçirdi.

BU YAZIN REKORTMENLERİ

Hollywood'un bu sezon "yüzünü ağartan" 3 yapım ise gişe başarılarını sürdürüyor. Sony şirketinin yapımcılığını üstlendiği, "Örümcek Adam-3" ile "Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu", dünya çapında 900'er milyon dolarlık gişe hasılatlarına imza attı. Korsanların son macerası, Disney'in bugüne kadar en çok hasılat elde eden filmleri arasında ikinci sırayı aldı. Bu listenin zirvesinde, toplam 1.05 milyar dolar hasılat elde eden "Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı" adlı film bulunuyor. Sevimli yeşil dev canavarın üçüncü macerası "Shrek 3" ise dünya çapında 600 milyon dolarlık gişe hasılatına ulaştı.

POLYANNA OLMAYA ÇALIŞMIYORUM

Yaz aylarında gösterime girecek yeni filmler de sıra bekliyor. "Harry Potter" serisinin yeni filmi "Harry Potter ve Zümrüdü Anka Yoldaşlığı", "The Bourne Ultimatum", "Rush Hour 2" ile dünyanın en ünlü çizgi film ailesinin animasyon macerası "The Simpson Movie" gün sayıyor.

Disney şirketinden Chuck Viane, yeni gösterime girecek filmlerle ilgili umutlu görünüyor. Viane, "Polyanna olmaya çalışmıyorum ama bence bu yaz için ikinci başlangıç kapıda. Pek çok iyi film geliyor" dedi. Universal Dağıtım Müdürü Nikki Rocco da, filmlerin açılış hasılatlarına çok önem verilmesinden yakındı. Rocco, "Eğer film açılış haftasında 100 milyon dolar gişe hasılatı elde etmezse negatif bir hava oluşuyor" açıklamasında bulundu.

Sony'nin dağıtım ağının başında bulunan Rory Bruer ise, bu konudaki görüşlerini, "Ben de bu yazın rekorlar yazı olacağını düşünüyordum. Belki biraz sürpriz oldu, ama hala da olabileceğini düşünüyorum. Belki kafamızdaki formüle uymuyor, ama hala gerçekleşebilir. Ancak düşündüğümüzün üzerinde olmayabilir" sözleriyle aktardı



turkishny.com


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.