Eski Şişli belediye başkanından, Şişli’deki olası depremde korkutan analiz! 

Eski Şişli belediye başkanından, Şişli’deki olası depremde korkutan analiz! 

Eski Şişli Belediye Başkanı Cüneyt Akgün, Şişli Gazetesi’ndeki köşe yazısında; ‘Şişli’deki nüfus artışı ve gereken önlemler alınmaz ise, olası bir depremde, sokaklarda ve su kenarlarında çamaşırlarımızı yıkayacağız’ diyerek çarpıcı bir yazı kaleme aldı.  

Eski Şişli Belediye Başkanı Cüneyt Akgün, Şişli Gazetesi’ndeki köşe yazısında, olası bir depremde Şişli’yi bekleyen tehlikeleri ve yaşanabilecek olayları kaleme aldı.

İŞTE, CÜNEYT AKGÜN’İN ŞİŞLİ GAZETESİ’NDEKİ KÖŞE YAZISI

Akgün, 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümünde Şişli Gazetesi’nde yazdığı köşe yazısında muhtemel depremde Şişli’deki deprem analizini kalem aldı ve bir dizi tavsiyelerde bulundu.

Bugün 17 Ağustos depreminin 21’nci yıldönümünü yaşıyoruz. Türkiye’de, 7.2 kuvvetinde deprem Gölcük, Yalova, Sakarya, Kocaeli ve Avcılar'da büyük hasara neden olmuş, dönemin hükümetinin kimyasını bozmuş, Türkiye'nin ekonomisini sarsmıştı.

Depreme maruz kalan aileler sersefil olmuş, evlerini, ailelerini, yakınlarını, işlerini varlıklarını kaybetmişlerdi.

Resmi verilere göre 20 bin kişi hayatlarını kaybetmiş, 50 bin kişi de yaralı olarak kurtarılmıştı. Bu felâketin maddi bilançosu 17 milyar dolar olmuştu. Gayrisafi milli hasılaya oranlarsak (287 milyar dolar), bu çok ciddi bir maddi kayıptı.

Nitekim, 2001 Şubat ayında yaşanan ekonomik kriz sonucu, TL'nin dolar karşısında değeri düşürüldü ve akabinde İMF ile stand by anlaşması yapıldı.

İSTANBUL’DA NÜFUS 19 MİLYONA ULAŞTI

İstanbul'un nüfusu 1999 yılında 9,5 milyon kişi iken bugün mültecilerle birlikte 19 milyon kişiye ulaşmıştır. Konut ihtiyacını karşılamak üzere İstanbul'un yeni ve eski ilçeleri betona, inşaata boğulmuştur.

“ŞİŞLİ’DE ÖNLEM ALINMAZ İSE, ÇAMAŞIRLARI SU KENARLARINDA YIKAYACAĞIZ”

Şişli İlçemiz de bundan nasibini almıştır. Eğer bu nüfus artışı önlenemez ise; ne su, ne doğal gaz, ne elektrik, ne yol, ne metro, ne gıda, ne hastane, ne konut, ne de okul yetemeyecek, Bombay ve Kalküta'da ki gibi sokaklarda, su kenarlarında çamaşırlarımızı yıkayacağız.

“ŞİŞLİ’NİN YAPI STOĞU ESKİMİŞTİR”

Her 17 Ağustos’ta, hocalarımız Televizyonlarda deprem ve kentsel dönüşümle ilgili konuşmalar yapıyor, ancak aradan iki, üç gün geçtikten sonra her şey unutuluyor. Şişli çok eski ve önemli bir ilçemizdir, yapı stoğu eskimiştir.

Teknik anlamda konuşursak, zamanın binalarında kullanılan betonun granülometrik yapısı ve mukavemeti düşüktür (B160). Nervürsüz normal demir kullanılmış, tekil veya mütemadi sömele göre inşa edilmişlerdir.

Günümüz binalarında artık temelde radye jeneral, betonda nervürlü demir ve C20, C30, C40, C50 tipi beton kullanılmaktadır.

“ŞİŞLİ’DE KENTSEL DÖNÜŞÜM SEFERBERLİĞİ ŞART”

Şişli'de artık ciddi olarak kentsel dönüşüm seferberliği başlatılıp, hiç olmazsa eski binalarımızın kolon ve kirişlerini ‘Karbon Fiber’ diye adlandırılan malzemeyle kaplayarak güçlendirilmesini belediye olarak mecbur kılalım.

Her binadan karot numunesi aldırarak bir 'Deprem Raporu' hazırlanmasına öncü olalım. Umarız, iyi niyetle yaptığımız bu ikazlar yapıcı ve yönlendirici olur!

Tüm sevgili Şişlili dostlarımıza selam ve saygılarımı gönderiyorum…

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.