Ermeni cemaati kime oy verecek?

Ermeni cemaati kime oy verecek?

Ermeni Patriği Mutafyan’ın Der Spiegel’e yaptığı “AK Parti’yi CHP’ye tercih ediyoruz” sözlerinden sonra Patrikhane Hukuk Komisyonu Üyesi Aslangil de benzer bir açıklama yaptı.

TÜLAY SAĞLAM'ın haberi

Patrikhane Hukuk Komisyonu Üyesi Sebu Aslangil de NTVMSNBC’ye “Seçimde AK Parti veya bağımsızlara eğilim olduğu gerçek” dedi.

Türkiye Ermenileri Patriği II. Mesrob Mutafyan, Alman Der Spiegel Dergisi’ne verdiği röportajda AK Parti hükümeti ile ilişkilerinin iyi olduğunu açıkladı. Mutafyan’ın sözleri “Dürüst olmak gerekirse biz Ermeniler, AK Parti’yi CHP muhalefetine tercih ediyoruz. AK Parti azınlıklara karşı daha az milliyetçi bir tutum sergiliyor. Erdoğan hükümeti bizim taleplerimize karşı çok açık” şeklinde yansıdı ve “Ermeni cemaatinin oyları AK Parti’ye” yorumuyla büyük yankı uyandırdı. Patrikhane Basın Sözcüsü Luis Bakar, NTVMSNBC’ye Patriğin sadece “Hükümet’le ilişkilerin iyi olduğunu, lehte yasalar çıkardığını söylediğini, kimsenin oyuna karışmadığını, söz konusu ifadenin basının yorumu olduğunu” belirtti. Patrikhane Hukuk Komisyonu Üyesi Sebu Aslangil ise açıkça ifade etti: “Cemaatte AK Parti ve bağımsızlara eğilim olduğu bir gerçek. Bunda CHP’nin sert şekilde muhalefet ettiği ancak AK Parti’nin çıkması için çok uğraştığı vakıflar yasasının etkisi büyük.”

NTVMSNBC’ye konuşan Ermeni Patrikhanesi Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Aslangil, geçmiş iktidarlara göre, AK Parti iktidarının Ermeni cemaatine kolaylıklar sağladığını vurgulayarak şöyle dedi: “Somut olarak sorunlarımızın çözümünde bir ilerleme kaydedilip edilmemesinin ötesinde bir gerçeklik var ki, o da AK Parti ile cemaat ilişkilerinin iyi olduğudur. Sayın Mutafyan da bunu ifade etmiştir. Seçimlerde AK Parti ve bağımsızlara eğilim olduğu da bir gerçektir.

KİLİT ROL VAKIFLAR YASASI’NDA

Vakıf malları ile ilgili talepler konusunda AK Parti’nin daha olumlu bir tutum içinde olduğunu söyleyen Sebu Aslangil’e göre, Ermeni cemaatinin siyasi eğiliminde kilit rolü, Vakıflar Yasası oynamış: “Gerçekten de CHP’nin Vakıflar Yasası konusundaki sert muhalefeti nedeniyle Ermeni cemaatinde böyle bir algılama var. Yeni bir yasa getiren parti AK Parti’dir ve biliyorsunuz bu yasanın TBMM’den geçmesi sırasında da en önemli ve sert muhalefet CHP’den geldi. CHP, azınlık vakıflarına olanak sağlayan yasayı özellikle TBMM görüşmeleri sırasında felç etmiş oldu. Nitekim bu yasama döneminde yasanın çıkmamasına sebep olan parti de CHP’dir. Cemaatte CHP’nin Cumhurbaşkanı’nın vetosuna da sebep olduğu görüşü hakimdir, çünkü Sezer’in veto gerekçeleri, ana muhalefetin argümanlarıdır.”

CEMAAT AK PARTİ’DEN UMUTLU

Vakıflar Yasası’nın çıkmamasının azınlık cemaatleri üzerinde olumsuz bir etki yarattığını belirten Aslangil, bu sürecin AK Parti lehine işlediğinin altını çizdi: “Çünkü siz bir hak elde etmeye çalışıyorsunuz ya da hakkınız olan bir şeyi almaya çalışıyorsunuz. Ama hakkınız olmasına rağmen bir parti muhalefet yapıyor ve siz hakkınızı alamıyorsunuz. Sonuç olarak bu durum, AK Parti ile diyaloğumuz sürerse bu hakkımızı alabilir miyiz, eğilimine ve umuduna neden oldu. Çünkü CHP yarın TBMM’de çoğunluğu ele alırsa azınlık sorunlarına nasıl bakacağına ilişkin rengini belli etmiş durumda.”

AZINLIK HAKLARIYLA İLGİLİ SIKINTI VAR

Aslangil’e göre aslında Ermeni cemaatinde tek düze bir oy anlayışından bahsetmek mümkün değil. Ancak parti programlarındaki azınlık hakları bölümü en önemli etken. “Azınlık hakları açısından iktidar partisiyle ilişkilerimiz iyiydi. O yüzden genel eğilim ya AK Parti ya da bağımsız adaylar düzeyinde. Ancak daha neredeyse iki ay var, bundan sonra da değişiklikler olabilir. Azınlık haklarıyla ilgili bir hukuki açmaz var, bu açıdan cemaat bir sıkıntı yaşıyor. Çıkacak yasa azınlık cemaatlerine nefes aldıracak bir yasaydı, ama engellenmiş oldu. Doğal olarak cemaat de bunu bir şekilde gözlemliyor ve ona göre siyasi tavrını belirliyor.”

MİLLİYETÇİ VE ULUSALCI SÖYLEMLER ETKİLİ

Ermeni cemaatinin, Hrant Dink cinayeti sonrasında milliyetçi ve ulusalcı yükselişten de etkilendiğini, buna bağlı olarak gelişen endişelerin de oy tercihlerinde etkili olacağını ifade eden Aslangil, şöyle devam etti: “İşin doğasında bu var tabii ki. Bir anlamda üstü kapalı ya da açık tehdit unsurları barındıran partilere cemaat oy vermez. Tehdit ne şekilde, nereden geldiyse ya da geliyorsa cemaat ona karşı duyarlı. Zaten de olması gerek. Bu anlamda politika üreten partiler var. AK Parti’yi azınlıklara fazla hak verildi diye suçlayan partiler var. İsim vermek şart değil ama bu partiler zaten kamuoyunda biliniyor. Bu söylemler tabii ki oyları etkiler.”



NTV-MSNBC


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.