Erkekler için şıklık haritası

Erkekler için şıklık haritası

Şıklıktan söz açılınca akla hep kadınlar gelir. Ama artık öyle değil! Erkekler de en az kadınlar kadar kendilerine özen gösteriyor.

Şıklıktan söz açılınca akla hep kadınlar gelir. Çünkü bir kadın şık olmak için her şeyi yapar. Saatlerce alışveriş, makyaj, kuaförlerde geçirilen zamanlar, manikürler, pedikürler... Giydiği kıyafetin, kullandığını aksesuarın en ince ayrıntısına kadar her şeyiyle ilgilenir. Erkek için ise şıklık daha basit bir anlam taşır. Bir pantolon ve gömlekle günü kurtarmak, özel günleri koyu renk takımlarla geçiştirmek gibi...

Artık öyle değil! Erkekler de en az kadınlar kadar kendilerine özen gösteriyor. Özen gösteriyorlar diyoruz; çünkü şıklık, içinde özeni barındıran, kişinin kendisine ve çevresine olan duyarlılıklarını kimliği ile harmanlayan bir kavram. İşte, erkek giyim markası İmza, erkeklere şıklık haritası çizelim diyerek bir proje hazırlamış. Yazar Nur Onur'un ünlü modacılarla yaptığı söyleşilerden yola çıkılarak hazırlanan “Erkekler İçin Şıklık Haritası” adlı kitapla beyler artık rahat bir nefes alacak. Bir stil danışmanına ihtiyaç duymadan kitaptaki bilgilerden yola çıkarak tarzlarını oluşturabilecek. Nur Onur, Muzaffer Çaha, Vural Gökçaylı, Barbaros Şansal, Canan Yaka, Yıldırım Mayruk ve Ahmet Eraslan'a sorular yöneltmiş ve onların verdiği cevaplar doğrultusunda haritanın ölçeğini hazırlamış. Ölçek, sizin de tahmin edeceğiniz gibi epey büyük. Giyinmenin püf noktalarından gardırop notlarına, renk seçiminden gömlek desenlerine kadar her konu var. Peki şık bir erkek nasıl olmalı? Kitaba göre bunun belli bir şablonu yok. Zaten olmaması gerekiyor. Yoksa sokaklarda aynı tipler dolaşır dururdu. En doğrusu, kişinin yaşam biçimine ve birikimine göre kendi tarzlarını oluşturmaları. Ama hangi tarzda olursa olsun, her erkeğin hatta kadınların bile uyması gereken bazı kurallar var ki, bunlar şıklığın 7 altın kuralı olarak literatüre geçmiş durumda. Nedir onlar?

Şıklığın 7 altın kuralı

* Temizlik ve bakım konularına çok dikkat etmek. Mesela her sabah sinek kaydı tıraş olmadan sokağa çıkmamak.

* Görgü kurallarına uymak ve bunu yaşamımız içinde içselleştirmek.

* Zaman, zemin, mekan üçlemesinde neyin, ne zaman, nerede, hangi durumda giyileceğine ilişkin bilgi sahibi olmak.

* Vücut tipimizi, bedenimizin olanaklarını göz önünde bulundurarak tercih yapmak.

* İçsel dünyamızın arzuları ile dış dünyanın (günlük ve çalışma hayatı) arasındaki diyalektik bütünlüğü doğru saptayarak seçimlerimize yansıtmak.

* Mevsime, hava sıcaklığına ve yaşa göre giyinmek.

* Kıyafeti hissederek taşımak.

Anlaşılacağı gibi şıklık aslında bir yaşam biçimi. Sadece akşamları değil, günün her saatinde bakımlı olabilen biri şık olarak tanımlanıyor. Şık olmak pahalı giyinmek anlamına gelmiyor. Stil sahibi olmak da klasik olmak değil. Şık olmak için gardırobunuzda çok elbise olması gerekmiyor. Şık olmak, bedeninizi tanıyıp stilinizi oluşturmaktan geçiyor.

Şıklık, detaylarda gizlidir

Kol düğmesi, şıklık oluşturan önemli bir aksesuar. Kıyafetin kırışmaması için dikkat edilmesi gerekiyor. Pantolon ve gömlek ceplerinize kalın cüzdan, anahtar gibi şeyleri koymayın, hoş olmayan bir görüntü ortaya çıkıyor. Modacılarımızın çoğu alyanstan başka yüzük takılmamasına dikkat çekiyor. Türk erkeği genelde boyasız ayakkabılarla sokağa çıkar, aman buna çok dikkat edin. Kendinize mutlaka bir mahalle terzisi edinin. Her türlü kıyafetinizi onlar daha da güzelleştirebilir. Ne olursa olsun kalite kumaşlardan dikilen kıyafetleri tercih edin. Erkek koleksiyonunda giysiler üzerinde çok büyük oyunlar olmadığı için kaliteli kumaş önem taşır. Cep mendili de yeniden moda olan bir aksesuar. Unutulmamalı ki, bir erkeğin cebindeki mendili onun şıklığının ve nezaketinin bir göstergesi.

Kiloluysanız...

Koyu renk takımlardan başka bir renk düşünmeyin. Bir veya iki pilili pantolonları tercih edin. Dikey çizgili kıyafetleri seçin. Kuvaze ceketleri tercih edin. Ceket etek boylarına dikkat edin. Üzerinize oturan doğru renkte seçilmiş yelekleri tercih edin. Kalın kumaşları seçmeyin.

Kısa boyluysanız...

Dikey çizgili kıyafetleri tercih edin. Koyu renk takımlar giyin. Ceket kesimi bele oturan bir tarzda olmalı. İki düğmeli ceketler daha iyi olur. Ceket omuzları tam oturmalı. Ceket veya pantolonun aynı renkte olmasına dikkat edin. Pantolon paçaları belden aşağıya doğru hafif daralmalı.

Uzun boyluysanız...

Kruvaze takımları tam size göre. Duble paçalı pantolonları giyebilirsiniz. Farklı renklerde birleşimler (pantolon, gömlek, ceket, kravat) oluşturabilirsiniz. Yere dik çizgili kıyafetlerden kaçının. Belinizden aşağıya doğru daralan pantolonları giymeyin.

Erkeğin kokusu

Bir erkek sık sık parfüm değiştirmemeli. Çünkü erkeğin kendine has bir kokusunun olması onun kişiliğinin, tutarlılığının, hayata bakışının bir göstergesi. Hafif çam, limon türü kokular hoş tercihler.

Erkeklere puan kaybettiren iki konu

Biri boyalı saçlar. İkincisi de açılan keli arkadan gelen saçlarla örtmeye çalışmak. Hangi yaşta olursanız olun, saçınızdaki aklar sizi daha karizmatik yapar. Kelinizi örtmeyi de bırakın, hatta kelseniz doğal bir karizmanız var demektir.

Aksesuarlarıyla özdeşleşen ünlüler

Grafik sanatçısı Mengü Ertel ve yeleği
Yelek, eskiden sıklıkla kullanılan bir kıyafetti. Günümüzde yeniden özel gecelerde, davetlerde kullanılır oldu. Grafik sanatçısı Mengü Ertel, yeleği çok severek ve kendine yakıştırarak giyinen şık erkeklerden biriydi. Yelek kesinlikle bedene tam oturmalı ve vücudu sarmalı. Bol duran yelekler şıklığı bozuyor maalesef, dikkat edin.

Doğan Hızlan ve papyonu
Kesinlikle smokin ile kullanılması zorunlu olan papyona, geçmişte günlük hayatımızda da rastlamamız mümkün. Nitekim Doğan Hızlan, papyonunu yıllardan beri kullanan ve neredeyse hiç çıkarmayan bir yazar. Gece gündüz her zaman kendisini papyonlu görebilirsiniz. Artık hazır papyonlar var, bağlama derdi de yok.


Marlon Brando ve kaşkolu
Efsane oyuncu Marlon Brando, The Godfather-Baba filminde oynadığı rolle unutulmaz bir karaktere imza atarken, purosu, kaşkolu ve sert bakışıyla karizmayapmıştı. Kaşkol genelde palto üzerinde kullanılır. Ceketinizin üzerine bağlayarak soğuk olmayan havalarda pardösü yerine kullanabilirsiniz.


Hıncal Uluç ve fuları
Fular Avrupa'da sanayi devriminden sonra ortaya çıkmış. Fuları, yazar Charles Dickens da kullanmış. Ülkemizde ise fularıyla özdeşleşen yazar Hıncal Uluç. Aristokrat bir görüntü elde etmek isteyenler fuları, kravat iğnesiyle birlikte kullanabilirler. Tek bir düğümle kullanılırsa daha spor bir görünüm sunuyor.


Humphrey Bogart ve pardösü-palto
Islak pardösüsü ve üzgün suratı ile akıllara kazınan ünlü Humphrey Bogart, sinema tarihinin belki de en karizmatik oyuncusu. Paltosunun yakalarını kaldırır, sessiz tavırlarıyla rolünü keser ve herkesi bir güzel etkilerdi. Bu nedenle paraya kıyıp en iyi paltoyu alın. Pardösü seçmenin püf noktası boyudur.






Sevinç Özarslan/Cumaertesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.